• Real Estate

    Ακίνητα: Τι ψάχνουν στα νησιά οι ξένοι αγοραστές

    Μύκονος

    Μύκονος


    Στη δεύτερη θέση με τις υψηλότερες τιμές πώλησης κατοικιών στη χώρα βρίσκονται οι Κυκλάδες, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στη Μύκονο να ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, με περίοδο αναφοράς το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

    Τα δημοφιλή τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Κέρκυρα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Χανιά κράτησαν ψηλά τον πήχη της μέση τιμή πώλησης.

    Όπως παρατηρούν οι μεσίτες της πλατφόρμας, η Κρήτη και οι Κυκλάδες δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης, καθώς καταγράφουν ρυθμούς ανάπτυξης που κατατάσσουν αυτές τις περιοχές στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες.

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι Κυκλάδες παρουσίασαν κυμαινόμενες μέσες τιμές ζητούμενες τιμές για οικιστικά ακίνητα προς πώληση, με βάση το δείκτη τιμών της πλατφόρμας.

    Η Μύκονος αναδείχθηκε ως η πιο ακριβή περιοχή με μέση τιμή 6.667 ευρώ ανά τετραγωνικό, ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη με 4.167 ευρώ και την Πάρο με 4.113 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Η συνολική μέση τιμή για τις Κυκλάδες ήταν 3.182 ευρώ. Από τα επιλεγμένα νησιά που αναλύθηκαν, η Κέα, η Τήνος και η Σύρος είχαν χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές στα 2.955 ευρώ, 2.308 ευρώ και 1.809 ευρώ ανά τετραγωνικό, αντίστοιχα.

    Οι Αμερικανοί στις Κυκλάδες, οι Βρετανοί στις Σποράδες

    Αναλύοντας την κατανομή της προσφοράς σύμφωνα με τους τύπους ακινήτων που πωλούνται στις Κυκλάδες, οι μονοκατοικίες αποτελούσαν την πλειοψηφία με ποσοστό 48%, ακολουθούμενες από τις μεζονέτες με 16% και τις βίλες με 14%.

    Τα διαμερίσματα αντιπροσώπευαν το 9% της διανομής, με το υπόλοιπο 12% να αντιπροσωπεύει την προσφορά για άλλους τύπους κατοικιών.

    Όσον αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό με βάση τις αναζητήσεις σε ιστοτόπους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν ως η κορυφαία χώρα προέλευσης ενδιαφερόμενων αγοραστών. Οι μονοκατοικίες ήταν στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων από το εξωτερικό.

    Μεγάλη διακύμανση στις ζητούμενες τιμές πώλησης εμφάνισαν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου οι κατοικίες στις Σποράδες.

    Στη Σκιάθο καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή στα 2.600 ευρώ και ακολουθεί η μέση τιμή των Σποράδων στα 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Η Αλόννησος και η Σκόπελος κατέγραψαν χαμηλότερη του μέσου όρου τιμή, στα 1.395 ευρώ και 1.389 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα.

    Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των ακινήτων στις Σποράδες, οι μονοκατοικίες αποτελούν το 48% των κατοικιών, ακολουθούμενο από μεζονέτες στο 17% και βίλες στο 16%.

    Τα διαμερίσματα αντιπροσώπευαν το 10% των κατοικιών, ενώ το υπόλοιπο 9% αναφέρεται σε άλλους τύπους.

    Η ζήτηση από το εξωτερικό, όπως επισημαίνεται από αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του Spitogatos κατά το δεύτερο τρίμηνο 2023, φανερώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η κορυφαία χώρα ενδιαφέροντος για τις Σποράδες.

    Τέλος, οι ανεξάρτητες μονοκατοικίες αναδείχθηκαν ως η πιο δημοφιλής κατηγορία μεταξύ των διεθνών αναζητήσεων για το σύμπλεγμα των Σποράδων.

    Τα πιο ακριβά σημεία της Ελλάδας για πώληση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο μετά τα νότια προάστια (3.511 ευρώ ανά τ.μ.) και τις Κυκλάδες, ήταν τα βόρεια προάστια (2.846 ευρώ), η Κεφαλονιά (2.222 ευρώ) και η Λευκάδα (2.208 ευρώ ανά τετραγωνικό).

    Διαβάστε επίσης:

    Μύκονος: Ο πόλεμος των δυο πολεοδομιών πάνω από τα πολυτελή αυθαίρετα

    Η Daily Telegraph «ψηφίζει» Ελλάδα για το 2023 – Ποια 20 νησιά επιλέγει

    Μύκονος: Εξαρθρώθηκε η συμμορία των έξι που είχε ρημάξει τις βίλες Ελλήνων επιχειρηματιών



    ΣΧΟΛΙΑ