• Real Estate

    Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ο Ελληνογερμανός που στοχεύει σε αγοραπωλησίες 700 εκατ. στην αγορά κατοικίας 

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Πετράς

    Ο επιχειρηματίας Γιώργος Πετράς


    Μετά την επιτυχημένη πορεία στην Ρόδο, απ’ όπου έλκει και την καταγωγή του, ο Ελληνογερμανός επιχειρηματίας Γιώργος Πετράς αποφάσισε, πριν από περίπου δύο χρόνια, να μεταφέρει το μοντέλο της πολυεθνικής εταιρείας Engel & Völkers και στην Αθήνα.

    Η είσοδος της Engel & Völkers στην πρωτεύουσα συνοδεύτηκε από υψηλούς στόχους. Κάτι απόλυτα λογικό αφού η πολυεθνική εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον παγκόσμιο μεσιτικό κλάδο. Η ελληνική ομάδα της Engel & Völkers στοχεύει σε ορίζοντα τριετίας να κάνει αγοραπωλησίες αξίας 700 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα της αποφέρουν έσοδα 35 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Πετράς μιλώντας στο mononews.gr δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας καθώς θεωρεί πως η πρόταση και οι υπηρεσίες της Engel & Völkers θα τύχουν ευρείας αποδοχής και αυτή την φορά. Τα μέχρι στιγμής μηνύματα ικανοποιούν τη διοίκηση, η οποία με φόντο την έξοδο από την πανδημία του κορονοϊού επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου. Ήδη, αυτή την περίοδο συνεχίζει εντατικά την εκπαίδευση και κατάρτιση των συμβούλων ακινήτων μέσω διαδικτύου, προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυο των συνεργατών της ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας.

    Ο κ. Πετράς εκτιμά πως η ελληνική αγορά κατοικίας θα ανακάμψει δυναμικά μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας μάλιστα πως βλέπει σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια. Ένας από τους λόγους που τον κάνουν να αισιοδοξεί είναι και η ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων.

    Ο ρόλος των τραπεζών

    «Οι τράπεζες», υπογραμμίζει ο κ. Πετράς, «είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικιών μόλις η οικονομία επιστρέψει στην κανονικότητα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα, όταν οι τράπεζες προσέφεραν δάνεια που κάλυπταν το 100% της αξίας του ακινήτου». Αντίθετα, θεωρεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να καλύψουν έως και το 80% της αξίας του ακινήτου, ανάλογα βέβαια με την δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη.

    Μάλιστα, με στόχο τη διευκόλυνση των πωλήσεων, η εταιρεία, όπως αναφέρει ο κ. Πετράς, πρόκειται κατά το προσεχές διάστημα, να παρέχει υπηρεσίες χρηματοδότησης, μέσω συνεργασίας με τράπεζες, προς τους υποψήφιους αγοραστές της.

    Όσον αφορά στον προβληματισμό που εκφράζεται για τον τεράστιο όγκο των «κόκκινων δανείων», υπογραμμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από ένα μεγάλο αριθμό προβληματικών δανείων μέσα από την πώλησή τους σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επηρεάσουν τόσο την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Λέει μάλιστα πως οι τράπεζες δίνουν και σήμερα στεγαστικά δάνεια, εφ’ όσον υπάρχει το ανάλογο οικονομικό προφίλ.

    Παράλληλα με την τραπεζική χρηματοδότηση, στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Engel & Völkers, θα παίξουν ρόλο και οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι το 2020 προστέθηκαν επιπλέον 20 δισ. ευρώ στις καταθέσεις στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα μισά (περίπου 10 δισ. ευρώ) αφορούν τα νοικοκυριά.

    Ισχυρή ζήτηση για εξοχική κατοικία

    Στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι και η αγορά της εξοχικής κατοικίας. Ο κ. Πετράς βλέπει τεράστιες προοπτικές στη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση από Ευρωπαίους επενδυτές (Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία κ.ά.), οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία στην Ελλάδα σε διάφορους προορισμούς της χώρας, με επίκεντρο τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Σαντορίνη, Μύκονο και Ρόδο). Προβλέπει μάλιστα πως αμέσως μετά την πανδημία θα υπάρξει «μπαράζ συναλλαγών», με αποτέλεσμα να σημειωθεί άνοδος στη μέση αξία των συναλλαγών.

    H Engel & Völkers μετρά περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας ως παγκόσμια εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον τομέα της μεσιτείας ακινήτων, σκαφών και αεροσκαφών. Αριθμεί σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερους από 13.000 συμβούλους ακινήτων με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες σε πέντε ηπείρους. Το μεσιτικό δίκτυο, σε επίπεδο ομίλου, το 2020 παρά τον Covid-19 εμφάνισε τις καλύτερες από ποτέ επιδόσεις, καθώς είχε έσοδα (από προμήθειες) ύψους 937 εκατ. ευρώ.

    Στην Ελλάδα, η εταιρεία ξεκίνησε από τη Ρόδο στην οποία υπάρχει η παρουσία δύο καταστημάτων Engel & Völkers, και πριν από δύο χρόνια εγκαινιάστηκε το Μητροπολιτικό Κέντρο στην Αθήνα το οποίο επιχειρεί σε Αθήνα, Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Ρόδο.

    Η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των συμβούλων ακινήτων που απασχολεί σε 320 κατά τη φετινή χρονιά, από 128 και 154 το 2019 και 2020, αντίστοιχα. Με ορίζοντα το 2024 υπολογίζεται ότι θα απασχολεί περίπου 1.000 συμβούλους ακινήτων πανελλαδικά, θέτοντας τον πήχη σε περίπου 4.000 πωλήσεις ακινήτων, σε ετήσια βάση.



    ΣΧΟΛΙΑ