• Business

    Deciem: Η απίστευτη ιστορία του αμφιλεγόμενου ιδρυτή της startup που «κέρδισε» την Estee Lauder


    Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού κολοσσού γυναικείων καλλυντικών Estee Lauder να πληρώσει 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 76% της καναδικής εταιρείας καλλυντικών Deciem.

    Αν και η αποτίμηση της startup υπολογίζεται πλέον στα 2,2 δισ. δολάρια, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την απίστευτη ιστορία του Brandon Truaxe, του ανθρώπου που την ίδρυσε το 2013 και σκοτώθηκε πριν από δύο χρόνια σε ηλικία μόλις 40 ετών.

    Στο τιμόνι της εταιρείας «φαινόμενο» που εκείνος ίδρυσε και η οποία εμφάνισε πωλήσεις 460 εκατ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2021, βρίσκεται πλέον η Nicola Kilner, συνεργάτιδα και στενή φίλη του επί σειρά ετών, η οποία, όπως έχει η ίδια πει, παραμένει πιστή στο όραμά του. Θεωρεί μάλιστα ότι ο Brandon Truaxe ήταν ιδιοφυΐα, αν και η ίδια σκοπεύει, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στους New York Times, να ενσωματώσει νέες αξίες στην Deciem, όπως η καλοσύνη.

    Και αυτό γιατί η ίδια είχε απολυθεί από τον Truaxe, o οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του οδήγησε σε χάος την επιχείρηση που ο ίδιος ανέδειξε, νοσηλεύτηκε τέσσερις φορές στο νοσοκομείο σε τρεις διαφορετικές χώρες, εθίστηκε σε ναρκωτικές ουσίες και βρέθηκε στο επίκεντρο μίας σκληρής δικαστικής διαμάχης με την Estee Lauder που τελικά τον οδήγησε εκτός της Deciem.

    Η Kilner και ο Truaxe γνωρίστηκαν το 2011, όταν εκείνη εργαζόταν στην βρετανική αλυσίδα φαρμακείων Boots. Εμπνεύστηκε από την ενέργεια και τις έξυπνες ιδέες του και όταν εκείνος ίδρυσε την Deciem, δύο χρόνια μετά, ανέλαβε με ενθουσιασμό διευθυντική θέση στο τμήμα των brands.

    Brandon Truaxe και Nicola Kilner

    Εργάστηκαν μαζί ατελείωτες ώρες. Ο Truaxe είχε πάθος για αυτό που έκανε και χιούμορ, αλλά και πολύ ευέξαπτο χαρακτήρα. Η ήρεμη Kilner βοηθούσε στην εκτόνωση των εντάσεων που δημιουργούνταν αρκετά συχνά, ενώ ο ίδιος αναγνώριζε την κυκλοθυμία του και κατέληξαν να δημιουργήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης.

    Σύντονα η Kilner έγινε το δεξί του χέρι και ανέλαβαν από κοινού την διεύθυνση της εταιρείας.

    Η Deciem λειτούργησε ως εκκολαπτήριο δερμοκαλλυντικών, μια εταιρεία που σταδιακά φιλοξένησε κάτω από την ομπρέλα της 10 διαφορετικά brands. Ο τομέας της ομορφιάς δεν ήταν παρά η αφετηρία, καθώς ο Truaxe είχε σκοπό να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως τα είδη ένδυσης, η διατροφή και η τεχνολογία.

    Ενοχλημένος από τον κλάδο ομορφιάς όπου τα εμπορικά σήματα καθορίζουν τις υψηλές τιμές και οι συσκευασίες είναι θέμα μάρκετινγκ, δημιούργησε το 2016 το brand The Ordinary, που εντάχθηκε στην Deciem. Πρωτοποριακά καλλυντικά, σε μινιμαλιστικές συσκευασίες, με συγκεκριμένα συστατικά και αποτελεσματική δράση, και τιμή κάτω των 15 δολαρίων. Απέκτησαν γρήγορα φανατικούς οπαδούς, συμπεριλαμβανομένης της Kim Kardashian.

    Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Αυγούστου 2017, η εταιρεία διπλασίασε τα έσοδά της από τη χονδρική, προκαλώντας αναταραχή στον κλάδο και προσελκύοντας εταιρείες όπως η Estée Lauder να επενδύσουν σε αυτήν -αρχικά με μειοψηφικό ποσοστό.

    Τα πρώτα προβλήματα

    Λίγο μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα. Η συμπεριφορά του Truaxe άρχισε να αλλάζει στις αρχές του 2018, μετά από τις διακοπές που έλεγε ότι έκανε στην Μογγολία, για να γιορτάσει το νέο έτος. Η Kilner πίστευε ότι δεν πήγε ποτέ στη Μογγολία, αλλά στη Βενετία και το Άμστερνταμ.

    Τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε στο Instagram της εταιρείας ότι θα αναλάβει σε όλο το μάρκετινγκ και ότι δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο μεταξύ του ιδίου και των πελατών της Deciem. «Από τώρα και στο εξής θα επικοινωνώ προσωπικά μαζί σας», δήλωσε.

    Ήταν δύσκολο για τους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένης της Kilner, να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του. Όταν ο ιδρυτής ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το κινητό του τηλέφωνο ή το email του, δεν ήταν σίγουροι αν ήταν παράλογος ή ιδιοφυΐα.

    Ο Shamin Mohamed διευθυντής της εταιρείας και καλός φίλος του Truaxe εκείνη την εποχή είχε δηλώσει: «Ο Brandon δεν έγινε ξαφνικά τρελός σε οκτώ μήνες. Ήταν πάντα έτσι. Ήταν πάντα αυτός ο μανιακός τύπος που διεύθυνε αυτήν την εταιρεία”.

    Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν ο ιδρυτής της Deciem μέσω του λογαριασμού που είχε η εταιρεία στο Instagram τερμάτισε αιφνίδια την συνεργασία της με τον γιατρό αισθητικής, Tijion Esho.

    Μόλις η Kilner, γεμάτη ανησυχία, τον ρώτησε τι συμβαίνει, ήρθε η σειρά της να απολυθεί. Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος καλός της φίλος και συνεργάτης, ανέθεσε στο υπεύθυνο προσωπικού να της το ανακοινώσει.

    Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια

    Η συνέχεια έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους της Deciem. Ο Truaxe άρχισε να μπερδεύει τα όρια του προσωπικού και του επαγγελματικού. Οι δημοσιεύσεις στο instagram της εταιρείας αποτύπωναν ξεκάθαρα τη σύγχυση αυτή, αφού δεν μπορούσε πλέον να ξεχωρίσει τι πρέπει να κάνει γνωστό στο κοινό και τι ήταν απόρρητο.

    Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της Financial Post, ο επιχειρηματίας δεν δίσταζε να καταναλώνει ψυχεδελικά μανιτάρια μπροστά στους υπαλλήλους του, συστήνοντας τους μάλιστα να τα δοκιμάσουν αφού ήταν πεπεισμένος για τα οφέλη τους στο πνεύμα και στη δημιουργικότητα.

    “Πριν από το 2018, μετά βίας έπινε αλκοόλ” επισήμανε σε συνέντευξη της η Kilner. Ο Shamin Mohamed υποστήριζε ότι ήταν πλέον εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες: κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και ψιλοκυβίνη.

    Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Truaxe πήρε κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη στη Βρετανία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Τότε αποφάσισε να καλέσει και πάλι την Kilner παρακαλώντας την να επιστρέψει, ελπίζοντας ότι έτσι θα κερδίσει και πάλι την στήριξη της Estée Lauder, με την οποία αποξενώθηκε λόγω της συμπεριφοράς του.

    Παρά τον αρχικό της προβληματισμό η Kilner επέστρεψε σε αυτό που η ίδια αποκαλούσε “οικογένεια” και όχι μία απλή εργασία.

    Σημείο χωρίς επιστροφή

    Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα. Η συμπεριφορά του Truaxe βελτιώθηκε με την επιστροφή της Kilner. Ήταν σπάνια στο γραφείο του Τορόντο, κάτι που βοήθησε την ίδια και την υπόλοιπη ομάδα να θέσουν και πάλι σε σωστή τροχιά την εταιρεία.

    Στα τέλη καλοκαιριού οι δύο συνεργάτες πέρασαν ώρες μαζί σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης συζητώντας για νέα προϊόντα και για την περαιτέρω ανάπτυξη της Deciem και ενώ όλα έδειχναν να έχουν επιστρέψει στους παλιούς ήρεμους ρυθμούς, ο Truaxe σηκώθηκε από την θέση του λέγοντας ότι πρέπει να φύγει από το εστιατόριο «επειδή οι άνθρωποι που ήταν εκεί τον παρακολουθούσαν».

    Nicola Kilner, CEO Deciem

    Ακολούθησαν η διακοπή της συνεργασίας τους με το brand Beautylish, μετά από ένα ακόμη ψυχωτικό επεισόδιο του επιχειρηματία και μία ηλεκτρονική επιστολή προς το προσωπικό που μιλούσε για τον ίδιο αλλά ήταν γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο. “Κατανοώ ότι πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε αφήσει την αμφιβολία να θολώσει την κρίση σας σχετικά με τον Brandon Truaxe, παρά την καλοσύνη, την αγάπη, τον σεβασμό και την γενναιοδωρία που μας έδειξε ο ιδρυτής μας”, ανέφερε.

    Οκτώ μέρες αργότερα, ανακοίνωσε μέσω του Instagram ότι η εταιρεία θα σταματούσε όλες τις δραστηριότητες και θα έκλεινε τα δικά της καταστήματα, προκαλώντας πανδαιμόνιο εντός της εταιρείας και ένα ξέφρενο αγοραστικό αμόκ στους καταναλωτές που ανησύχησαν επειδή τα αγαπημένα τους προϊόντα δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμα.

    Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

    Η Estée Lauder κινήθηκε δικαστικά και κατάφερε να απομακρύνει τον Truaxe από την Deciem. Η Kilner, που τότε έγκυος επτά μηνών, τον αντικατέστησε ως διευθύνουσα σύμβουλος.

    Η νέα Deciem

    Η Kilner πίστευε ότι θα αναρρώσει και θα επιστρέψει αλλά μετά από μία ακόμη συνομιλία κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να αφήσει πίσω της αυτή την ιστορία και να επικεντρωθεί στην εταιρεία και στο μωρό που περίμενε.

    Σταμάτησε να έχει συχνή επικοινωνία μαζί του, ενώ ο ίδιος σε ένα ακόμη παραλήρημα άρχισε να πιστεύει ότι οι γύρω του είχαν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα και είχαν εμμονή με τον πρόεδρο Τραμπ.

    Σύμφωνα με τον Mohamed, ο Truaxe μπορεί να ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων του προκειμένου να προκαλέσει ο ίδιος την απομάκρυνσή του από την εταιρεία. Αν και θεώρησε σωστή την ανάληψη των καθηκόντων από την Kilner, υποστήριξε ότι ήταν αρκετά σκληρό να απομακρύνουν τον επιχειρηματία από τους συνεργάτες του που τους θεωρούσε οικογένεια και αυτό κατά πάσα πιθανότητα ήταν που οδήγησε στην επιδείνωση της ψυχικής του υγείας.

    Brandon Truaxe

    Το τέλος δεν άργησε να έρθει. Τον Ιανουάριο 2019 ο Truaxe σκοτώθηκε, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της καναδικής National Post, έκανε βουτιά στο κενό από κτήριο κατοικιών κοντά στο Τορόντο. Ο Riyadh Sweedan, σύντροφος του και εργαζόμενος της Deciem, δήλωσε στην εφημερίδα: “Δεν νομίζω ότι πήδηξε. Νομίζω πως έπεσε”.

    Δύο χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, η Kilner εξακολουθεί να μιλά για τον ιδρυτή της Deciem με καλά λόγια, θεωρώντας όσα συνέβησαν το 2018 μία κακή παρένθεση.

    “Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να τον τιμήσουμε είναι διασφαλίσουμε ότι το όραμα του ζει στην αιωνιότητα”, είπε λίγο μετά τον θάνατό του.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ