ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακίνητα: Στα κινητά μας τηλέφωνα όλα τα στοιχεία μέσω Wallet – Ποια θα λάβουν πρώτα την ψηφιακή ταυτότητα
Ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας αναμένεται να κλείσει η οικονομική συναλλαγή για τη μεγαλύτερη συμφωνία του κλάδου των ακινήτων, που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια.
Ο λόγος για το project Skyline, το πακέτο των περίπου 570 ακινήτων που αποφάσισε να πουλήσει η Alpha Bank, συμμετέχοντας στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την αξιοποίησή τους, από κοινού με την κοινοπραξία των Dimand – Premia – EBRD.
Οι τελικές υπογραφές εκτιμάται ότι θα πέσουν εντός του φθινοπώρου και πάντως μέχρι το τέλος του 2024, με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του deal να αποδίδεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που θεσμοθετήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Λόγος για την ολοκλήρωση του deal έγινε και στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Alpha Real Estate Services, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ακινήτων για λογαριασμό των επενδυτών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, για τη μεταβίβαση αριθμού ακινήτων που βρίσκονται στο ιστορικό τρίγωνο απαιτείται έγκριση από το ΚΕΣΑ, που μπορεί να άναβε το πράσινο φως ακόμα και 9 μήνες μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιάννης Γκάνος εξήγησε επίσης πως απαιτούμενη είναι η μετεγγραφή κάθε ακινήτου στο Κτηματολόγιο, για να μπορέσουν να υποθηκευτούν τα ακίνητα και να κλείσει η συναλλαγή. Σημειωτέον ότι, για παράδειγμα, στον ισολογισμό της Alpha Real Estate Services υπήρχαν 24 ακίνητα προς μεταβίβαση στο χαρτοφυλάκιο της Skyline, μεταβιβάστηκαν 17 και απομένει η μεταβίβαση των υπόλοιπων επτά.
Υπενθυμίζεται ότι το 65% των περίπου 570 ιδιοκτησιών έχει εξαγοραστεί από τις Dimand (55%), Premia Properties (25%) και EBRD (20%) έναντι περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ στους επενδυτές θα μείνουν 50 έως 60 ιδιοκτησίες, ενώ θα δαπανηθούν κεφάλαια 45 – 60 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή τους σε ακίνητα εισοδήματος. Ορίζοντας εξόδου από την επένδυση είναι τα επτά χρόνια, με το σχήμα των Dimand – Premia – EBRD να στοχεύει σε αποδόσεις 25%. Να σημειωθεί εδώ πως από το χαρτοφυλάκιο εξαιρέθηκαν τα γραφεία της Alpha Bank στη Σταδίου, τα οποία τελικά θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της τράπεζας και το κτίριο θα αναβαθμιστεί.
Με καθυστέρηση και η ολοκλήρωση της πρώτης συγχώνευσης εισηγμένων εταιρειών ακινήτων
Στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αποδίδουν την καθυστέρηση της συμφωνίας συγχώνευσης της Briq Properties και Intercontinental International οι διοικήσεις των δύο ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για την πρώτη συγχώνευση ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας εταιρείας με χαρτοφυλάκιο ακινήτων 250 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως έχουν εξηγήσει, η μεταβίβαση των 17 ακινήτων της ICI στη Briq Properties έναντι 60,7 εκατομμυρίων συνέπεσε με το νέο νόμο για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η καθυστέρηση τροποποιεί τους όρους της συμφωνίας, η οποία θα ολοκληρωθεί βάσει στοιχείων αξιών ακινήτων της 30ης Ιουνίου, όπως προκύπτουν από την κατάσταση επενδύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2024. «Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε από ανατίμηση των ακινήτων. Τα ακίνητα που αγοράσαμε σε μια συγκεκριμένη αποτίμηση ενάμιση χρόνο πριν, θεωρητικά αποτιμώνται τώρα υψηλότερα. Οι μέτοχοι της Briq είναι ωφελημένοι, αλλά και οι μέτοχοι της ICI θα πάρουν μετοχές μεγαλύτερης αξίας», είχε σημειώσει από την πλευρά του ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Briq, Θεόδωρος Φέσσας.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές εξετάζουν όρους όπως η σχέση ανταλλαγής (που έχει καταρχήν συμφωνηθεί ως 1 μετοχή έκδοσης ICI για κάθε 1,42 νέες μετοχές έκδοσης Briq) και η τιμή αγοράς των μετοχών. Να σημειωθεί ότι η βασική μέτοχος της ICI, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά, έχει συμφωνηθεί να μεταβιβάσει το 25,92% στη Briq έναντι 10,2 εκατομμυρίων.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις αρχές του 2022. Ως βασική προτεραιότητα για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 τέθηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας και από την Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλο της Briq Properties, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.
Διαβάστε επίσης
Έρχονται νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές ηλεκτρικών συσκευών
Κωστής Χατζηδάκης: Δεν μπορώ να στέκομαι αδιάφορος όταν κάποιοι δηλώνουν εισόδημα 268 ευρώ το μήνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράν: Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αγιατολάχ Χαμενεΐ – Νεκροί και μέλη της οικογένειάς του
- Eλλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ για Μ. Ανατολή: Πραγματικός ο κίνδυνος ευρύτερης περιφερειακής αντιπαράθεσης
- Στις φλόγες η Μέση Ανατολή – Νεκρός ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επίσημη επιβεβαίωση και από το Ιράν – Νέες επιθέσεις κατά των αραβικών κρατών από την Τεχεράνη (upd)
- Μαρέβα Μητσοτάκη: Το Νόημα της παράδοσης στο εγχείρημα Nóema
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.