• Real Estate

    Φουρλής: Τα 7 «Top Parks» και το σχέδιο για ακίνητα 700 εκατ. ευρώ

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Το επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει το χτίσιμο χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 700 εκατομμυρίων της Trade Estates παρουσίασε μαζί με τη νέα ταυτότητα των εμπορικών πάρκων ο όμιλος Φουρλή.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων του retail park επί της Πειραιώς (επένδυση 23,5 εκατ. ευρώ), η ΑΕΕΑΠ της Fourlis σύστησε το brandname της δραστηριότητας των εμπορικών πάρκων – σήμερα, επτά στον αριθμό – τα οποία, μαζί με όσα θα αναπτυχθούν στο μέλλον θα λειτουργούν στο σύνολό τους με το ίδιο μοντέλο: θα περιλαμβάνουν καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, σε προσιτές τιμές, ενώ τα ακίνητα που θα τα στεγάζουν θα είναι «πράσινα».

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trade Estates, Δημήτρη Παπούλη – ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα CEO – το retail park βρίσκεται στη διασταύρωση τριών

    σημαντικών δήμων της Αττικής, κι αυτός είναι ο λόγος που έχει προταθεί η δημιουργία στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς και πεζογέφυρας στο σημείο, για τη σύνδεση των λεωφόρων Πειραιώς και Αθηνών. Θυμίζουμε πως απέναντι από το Top Park του Ρέντη λειτουργoύν καταστήματα LeRoy Merlin και Intersport, σε συγκρότημα που στεγάζει επίσης καταστήματα Jumbo, Lidl, Jysk και Διάφανο.

    Το Τop Parks Πειραιώς είναι μισθωμένο στις λιανεμπορικές αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλο, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonald’s, Μουστάκα, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex και Pepco. Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες καθώς και τον πρώτο στην Ελλάδα υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε λιγότερο από 20’.

    Επενδύσεις 150 εκατομμυρίων για χαρτοφυλάκιο 18 ακινήτων

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Trade Estates, Βασίλης Φουρλής, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από εννέα ακίνητα, επτά εμπορικά κέντρα και δύο logistics centers. Η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανέρχεται σε 225.770 τ.μ., ενώ  τα έσοδα από τα μισθώματα φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αναπτυξιακό πλάνο έχει εξασφαλίσει διπλασιασμό της επιφάνειας και της μισθωτικής αξίας της εταιρείας. Το σχέδιο της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα. Ο στόχος του 2026 θα επιτευχθεί με επενδύσεις 150 εκατομμυρίων, ενώ επόμενο βήμα είναι το χαρτοφυλάκιο αξίας 700 εκατομμυρίων, που θα διαθέτει η ΑΕΕΑΠ το 2028.

    Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι ο δανεισμός να φτάνει έως το 50% της αξίας του χαρτοφυλάκιου (σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 33%). «Η αύξηση των επιτοκίων είναι μεσοπροθεσμη, θα αρχίσει η εκτόνωση στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2024», εκτίμησε ο κ. Φουρλής.

    Θυμίζουμε πως μέτοχος με 12% είναι η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, ενώ σύμφωνα με όσα είπε στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του πάρκου ο κ. Παπούλης, αναμένεται η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο εντός του 2023. Το πιθανότερο είναι η ΙΡΟ να πραγματοποιηθεί και εντός της αρχικής διορίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή έως τον Ιούνιο του προσεχούς έτους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της αγοράς. « Εντός του 2023 η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν σε μια ποιοτική και ασφαλή εταιρεία», ανέφερε και από την πλευρά του ο Βασίλης Φουρλής, κατά την τελετή εγκαινίων, στην οποία έδωσε το παρών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Ναυαρχίδα της δραστηριότητας των εμπορικών πάρκων θα είναι τo retail park του Ελληνικού, για την ανάπτυξη του οποίου η Trade Estates έχει συμφωνήσει με τη Lamda Development. Το συγκεκριμένο ακίνητο θα περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους όγκους εμπορικών χώρων, έναν εκ των οποίων θα καταλάβει το ΙΚΕΑ Ελληνικού, ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του εξαρτάται από τις εργασίες στο χώρο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

    Κατά τα λοιπά, στα σχέδια της Trade Estates είναι η αναβάθμιση υφιστάμενων assets, όπως το Florida 1 στη Θεσσαλονίκη. Το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης των ακινήτων της και τρία πάρκα θα εγκαινιαστούν το 2024 σε Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα, ενώ η επέκταση των Top Parks σε Κύπρο και Βουλγαρία θα γίνει μέσω εξαγορών έτοιμων προϊόντων.

    Διαβάστε επίσης

    Airbnb: Έρχεται ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών

    Ελληνικό: Πρώτο πράσινο φως για τη Riviera Galleria



    ΣΧΟΛΙΑ