• Real Estate

    Εκτός σχεδίου δόμηση: Πάει πίσω ο διαγωνισμός του ΤΕΕ για τα πολεοδομικά σχέδια

    Γιώργος Στασινός- Νίκος Ταγαράς

    Γιώργος Στασινός- Νίκος Ταγαράς


    Προς παράταση οδηγείται ο διπλός διαγωνισμός του ΤΕΕ που έρχεται να δώσει λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση για εκτάσεις μικρότερες των τεσσάρων στρεμμάτων, καθώς σύμφωνα με πηγές του ΤΕΕ που είναι η αναθέτουσα αρχή, τα ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία ζήτησαν παραπάνω χρόνο για να ετοιμάσουν τις προσφορές τους. Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο πακέτο διαγωνισμών αρχικού εκτιμώμενου κόστους άνω των 93 εκατ. ευρώ που χωρίζεται σε δύο φάσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί αφορούν στην εκπόνηση 75 πολεοδομικών σχεδίων για δήμους και δημοτικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα και έχουν ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι παρά τη νέα παράταση, το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει.

    Όσον αφορά τον πρώτο διαγωνισμό, αυτός έχει κοστολογηθεί στα 48,3 εκατ. ευρώ και αφορά στην εκπόνηση 39 πολεοδομικών σχεδίων. Ως αρχική ημερομηνία υποβολής των οικονομικών προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων είχε οριστεί η 25η Αυγούστου, αλλά με τη νέα παράταση μεταφέρεται για τις 8 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 14 του ίδιου μήνα.

    Ο δεύτερος διαγωνισμός έχει κοστολογηθεί στα 44,6 εκατ. ευρώ και αφορά στην εκπόνηση 36 πολεοδομικών σχεδίων. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να έχουν υποβάλει τις προσφορές τους έως την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά πλέον η προθεσμία μεταφέρεται για τις 15 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση θα γίνει στις 21 του ίδιου μήνα.

    Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο έχει ήδη προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τις δύο προηγούμενες φάσεις, οι οποίες αφορούν σε 227 πολεοδομικά σχέδια. Προς το παρόν έχουν ήδη υπογραφεί οι 12 πρώτες μελέτες, έχουν αναδειχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι για τις 42, έχουν περάσει από τον προσυμβατικό έλεγχο 46 και άλλες 28 βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.

    Με τους διαγωνισμούς αυτούς το ΤΕΕ προσπαθεί να προσθέσει περισσότερα βέλη στη φαρέτρα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο θα υποβάλει στη Βουλή εντός του επόμενου μήνα νέο νομοσχέδιο για το ξεπάγωμα της εκτός σχεδίου δόμησης, βγάζοντας πλήθος ακινήτων από την ομηρία του τελευταίου σχετικού νόμου, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1985.

    Ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργεί το ΣτΕ

    Το ΣτΕ με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του οι οποίες δικαιώνουν τη στάση των αντίστοιχων υπηρεσιών δόμησης (ΥΔΟΜ), θέτει σημαντικά εμπόδια στην έκδοση οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων. Για αυτό το λόγο, το ΤΕΕ θέλει να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς για τα πολεοδομικά σχέδια, ώστε οι εκτός σχεδίου εκτάσεις να ενταχθούν στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews, οι δύο πρώτες αποφάσεις, δηλαδή αυτές για την Πάτμο και τη Χαλκίδα, δημιουργούν μία σκληρή οριζόντια νομολογία, βάσει της οποίας όλες οι ΥΔΟΜ της χώρας μπορούν να απορρίπτουν τα αιτήματα για έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.

    Μάλιστα, με την πρόσφατη «καταδικαστική» απόφαση του ΣτΕ που αφορά την άδεια ισόγειου κτίσματος στον οικισμό Ανάργυρων του Δήμου Άρτας, το  δικαστήριο πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα και δημιουργεί σημαντικά εμπόδια για το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα και τα βασικά του σημεία έχουν παρουσιαστεί πριν από μερικές εβδομάδες από τον υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά.

    ΤΕΕ: Ζητά ελαστικότερες αποφάσεις από το ΣτΕ και πίστωση χρόνου

    Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σε πλήθος τοποθετήσεών του σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ζητάει από το ΣτΕ να είναι πιο ελαστικό όσον αφορά τις αποφάσεις του, καθώς και να εκδίδονται άδειες για εκτός σχεδίου εκτάσεις, που ήταν οικοδομήσιμες έως το 2003, έως και το 2026, όταν δηλαδή, θα έχουν βγει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

    Αναλυτικότερα, σχετικά με τους διαγωνισμούς για τα πολεοδομικά σχέδια και την αναγνώριση των δημόσιων κοινοχρήστων οδών, το ΤΕΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για αρκετά χρονοβόρες διαδικασίες. Για αυτό το λόγο ζητά από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη δημιουργία μιας δομής που θα επιταχύνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των σχετικών διαταγμάτων, έτσι ώστε να μη «κολλήσουν» όταν θα έρθει η ώρα της εφαρμογής τους.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΕ: Έκκληση στο ΣτΕ για «ελαστικότερες» αποφάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση

    Εκτός σχεδίου: Νέα «καταδικαστική» απόφαση από το ΣτΕ – Γιατί θέτει σε κίνδυνο τη νέα νομοθετική ρύθμιση



    ΣΧΟΛΙΑ