• Real Estate

    Dimand: Στο κάδρο η διανομή μερίσματος από το 2025

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand Α.Ε.

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand Α.Ε.


    Στην εξέταση της μερισματικής πολιτικής της θα προχωρήσει η Dimand φέτος, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα διανείμει μέρος των κερδών της στους μετόχους για τη χρήση του 2024, τρία χρόνια μετά την ΙΡΟ.

    Σχεδιασμός που είναι συνεπής σε όσα είχε ανακοινώσει πριν την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, όπως επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Αναλυτών. Το 2024 η Dimand αναμένει υπερδιπλασιασμότων μεικτών κερδών (το 2023 έφτασαν τα 17 εκατομμύρια) και αύξηση της ρευστότητάς της κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος πώλησης πέντε ακινήτων που ανέπτυξε η εταιρεία, έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το campus της PwC που έχει ήδη προπωληθεί στη Eurobank, τον Πύργο Πειραιά, το Μινιόν, το Hub 26 στην περιοχή Φιξ στη Θεσσαλονίκη και το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια, το οποίο θα μισθωθεί στα ΕΛΤΑ, συνολική αξία των οποίων φτάνει τα 350 εκατομμύρια.

    «Το 2024 θα αξιολογηθεί αν θα δοθεί μέρισμα, θα είναι μια απόφαση ουσίας και διαλόγου», είπε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία της μετοχής που διαπραγματεύεται με discount. «Ούτε εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία της μετοχής μας, αλλά είναι μια πρόσκαιρη συγκυρία. Αυτό που οραματιζομασταν συμβαίνει, βαδίζουμε σε ένα δρόμο προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητα, αυτό είναι που μας απασχολεί κυρίως. Είμαστε εταιρεία ανάπτυξης και υπεραξίας και χρειάζεται η ανάλογη υπομονή», τόνισε ο επικεφαλής της εισηγμένης.

    Έτος ορόσημο το 2024 με ανάπλαση της Softex και κλείσιμο του Skyline

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Dimand, το 2024 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την εταιρεία, που φέτος «θα αλλάξει πίστα». «Το 2024 ολοκληρώνουμε πέντε μεγάλα και συμβολικά έργα, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστούν τα αποτελέσματα. Έχουμε ξεκινήσει επιπλέον τέσσερα νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας, επιφάνειας μεγαλύτερης (140.000 τ.μ.) από αυτή που παραδίδουμε (90.000 τ.μ.). Σύντομα θα υπογράψουμε νέα έργα μειωμένου ρίσκου, όπου θα προκύψει πιο γρήγορα ο μισθωτής ή και ο τελικός αγοραστής. Τις καλές εποχές γινόμαστε πιο συντηρητικοί, γιατί αυτό αποδίδει, δεν παρασυρόμαστε από το γενικό κλίμα».

    Σε ό,τι αφορά το Skyline, το πακέτο σχεδόν 700 ιδιοκτησιών, το 65% του οποίου έχει αγοραστεί από τις Dimand (55%), Premia Properties (25%) και EBRD (20%) έναντι 438 εκατ. ευρώ, έχει ήδη μπει στις ράγες, ενώ το οικονομικό κλείσιμο αναμένεται έως το Σεπτέμβριο του 2024. Στους επενδυτές θα μείνουν 50 έως 60 ιδιοκτησίες, ενώ θα δαπανηθούν κεφάλαια 45 – 60 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή τους σε ακίνητα εισοδήματος. Ορίζοντας εξόδου από την επένδυση είναι τα επτά χρόνια, με το σχήμα των Dimand – Premia – EBRD να στοχεύει σε αποδόσεις 25%. Σημειωτέον ότι το συγκρότημα επί των Αιόλου και Σοφοκλέους, τα παλιά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας, ειναι το εμβληματικότερο από τα ακίνητα του Skyline.

    Ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Softex

    Παράλληλα με την υπογραφή νέων projects, η Dimand ξεκινά την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό και τη μετατροπή του σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων. Η Dimand βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί, χάρη και στην εγγύτητα με τον Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αν, μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές ευοδωθούν, τμήμα του ακινήτου θα αξιοποιηθεί ως φοιτητικές κατοικίες που θα μπορούσαν να μισθωθούν τόσο από τους σπουδαστές ενός ιδιωτικού ιδρύματος, όσο και από τους φοιτητές του Γεωπονικού.

    Οι δύο βασικοί μισθωτές της Softex έχουν ήδη υπογράψει και το έργο περνά σε φάση κατασκευής. «Έχοντας ξεκινήσει το έργο, αντιλαμβανόμαστε είναι εντυπωσιακό πως μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες δε γνωρίζουν την περιοχή. Εκεί μεταπολεμικά ήταν τι βιομηχανικό κέντρο της πόλης, τώρα είναι μια τρύπα και η ευκαιρία της πόλης. Αφαιρέσαμε δόμηση (η αρχική δόμηση ήταν 150.000 τ.μ.) και εξυγιάναμε το αστικό ακίνητο από αμίαντο. Είμαστε μπροστά από τη Διπλή Ανάπλαση και θα ωφεληθούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε ο κ. Ανδριόπουλος.

    Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της Dimand, το ενεργητικό της ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40%, ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε σε 26%. Η ακαθάριστη αξία ανάπτυξης των έργων κατά την ολοκλήρωσή τους άγγιξε τα 1,2 δισ. και πέρσι προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο τρία projects έργα αξίας 273 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό, η Softex, η εξαγορά του υπόλοιπου 25% του παλιού Φίξ στη Θεσσαλονίκη και το κτίριο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι.



    ΣΧΟΛΙΑ