• Real Estate

    Χονγκ Κονγκ: Πωλείται για $70 εκατ. αρχοντικό χτισμένο σε «ερείπια πολέμου»

    • Bloomberg

    Victoria Allan, Managing Director Habitat Property Limited και το αρχοντικό που διαχειρίζεται στο Χονγκ Κονγκ


    Διαθέσιμο προς πώληση για 70 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, βρίσκεται αρχοντικό του 1950 στην περιοχή Repulse Bay του Χονγκ Κονγκ, μια περιοχή που αντικατοπτρίζει την πλούσια ιστορία της, από την ιαπωνική κατοχή μέχρι την ανοικοδόμηση κατά τη διάρκεια της «άνθισης» της πόλης.

    Όλα ξεκίνησαν πριν από εβδομήντα τρία χρόνια, όταν οι εργαζόμενοι έβαλαν τις τελευταίες πινελιές σε αυτό το χαμηλό συγκρότημα διαμερισμάτων με θέα στον κόλπο Repulse στη νότια πλευρά του νησιού του Χονγκ Κονγκ.

    Σχεδιασμένο σε στυλ Art Moderne, το κτίριο αποτέλεσε μέρος των προσπαθειών ανοικοδόμησης της βρετανικής αποικίας μετά από μια σχεδόν τετραετή κατοχή από τους Ιάπωνες που άφησε μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κατοικιών της, κάτω από ερείπια.

    Άποψη του σαλονιού στο 23 South Bay Road Πηγή: Habitat Property

    Εκείνη την εποχή, ο κόλπος ήταν αραιοκατοικημένος. Το εντυπωσιακό Repulse Bay Hotel, που ανήκει στην πλούσια οικογένεια Kadoorie, κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος γης.

    Ένα κάστρο που χτίστηκε από τον Μαλαισιανό μεγιστάνα εξόρυξης κασσίτερου Eu Tong Sen, δέσποζε στη δυτική πλευρά, ενώ το Lido σε στιλ Art Deco, παρείχε εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες της παραλίας κατά μήκος της προκυμαίας. Μερικές βίλες, ήταν διάσπαρτες στην ακτογραμμή.

    Καθώς το Χονγκ Κονγκ άκμαζε και προόδευε τις επόμενες δεκαετίες, το Repulse Bay θα γινόταν μια περιζήτητη πολυτελής κατοικημένη περιοχή με πανύψηλες πολυκατοικίες και μια αντιπροσωπεία της Ferrari.

    Σήμερα το ξενοδοχείο, το κάστρο και το Lido έχουν χαθεί προ πολλού, αλλά το κτίριο του 1950 στο 23-25 South Bay, εξακολουθεί να στέκεται στο ανατολικό άκρο, με τις καθαρές γραμμές του να έρχονται σε αντίθεση με τον “fake” κλασικισμό των κοντινών σύγχρονων αρχοντικών.

    Βεράντα. Πηγή: Habitat Property

    Το τριώροφο κτίριο με βορειοδυτικό προσανατολισμό, χωρίζεται επί του παρόντος σε ισόγειο διώροφο και ξεχωριστή κατοικία στον τελευταίο όροφο, η οποία μπορεί επίσης να αγοραστεί χωριστά.

    Το duplex 403 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει πτυσσόμενες γυάλινες πόρτες, από το δάπεδο μέχρι την οροφή που ανοίγουν σε μια ιδιωτική βεράντα.

    Διαθέτει ακόμη πέντε υπνοδωμάτια, πέντε μπάνια, ένα οικογενειακό δωμάτιο, καθώς και ένα μεγάλο μπαλκόνι με ανοιχτή όψη στον πρώτο όροφο.

    Το επάνω διαμέρισμα, περιλαμβάνει τέσσερα υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, ένα μεγάλο σαλόνι, ένα ξεχωριστό οικογενειακό δωμάτιο και ένα γραφείο. Υπάρχει επίσης μια ιδιωτική, μερικώς καλυμμένη ταράτσα.

    Αυτή η μονάδα πωλείται στα 21 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

    Τα ακίνητα μπορούν είτε να διατηρηθούν ξεχωριστά είτε να συνδυαστούν, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ενιαία κατοικία περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων.

    Σημειώνεται ότι μοναδικός διαχειριστής του αρχοντικού είναι η Habitat Property.

    Το master υπνοδωμάτιο που βλέπει στον κήπο. Πηγή: Habitat Property

    Το κτήριο, καλά συντηρημένο και προσεκτικά ανακαινισμένο με τα χρόνια, βρίσκεται σε μια ημι-ιδιωτική διαδρομή, low profile, σε ένα ήσυχο, καταπράσινο μέρος του Repulse Bay.

    Επιπλέον, η South Bay Road συνδέει δύο παραλίες κατά μήκος της ακτής.

    Η παραλία Repulse Bay βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια, ενώ η κεντρική αγορά απέχει περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο.

    Σημειώνεται ότι ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει αλλάξει αρκετά μέσα στις επτά δεκαετίες από την κατασκευή του South Bay Road 23-35, ορισμένα μοτίβα της ιστορίας επαναλαμβάνονται.

    Το 1950, στο επίκεντρο βρισκόταν η κομμουνιστική νίκη στην Κίνα και ο αντίκτυπος αυτού του γεγονότος.

    Το εξωτερικό του 23 South Bay Road και ένα από τα μπάνια. Πηγή: Habitat Property

    Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και νέας κυβέρνησης στο Πεκίνο, σημαδευτήκαν από την είσοδο των κινεζικών δυνάμεων στον πόλεμο της Κορέας εκείνο το έτος.

    Ωστόσο, το Χονγκ Κονγκ, ως πόλη εκτός κομμουνιστικού ελέγχου, θα ωφεληθεί τελικά.

    Οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που κατέκλυσαν την πόλη, μαζί με τους ιδιοκτήτες εργοστασίων που εγκατέλειψαν τη Σαγκάη, έθεσαν τα θεμέλια για την εκβιομηχάνιση της πόλης.

    Το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κίνα για δύο δεκαετίες βοήθησε το Χονγκ Κονγκ να αναπτύξει μια ναυτιλιακή βιομηχανία παγκόσμιας κλάσης.

    Σήμερα η πόλη, ως «αγωγός» του κεφαλαίου μεταξύ Κίνας και Δύσης, παραμένει όμηρος της γεωπολιτικής, όπως και η αγορά ακινήτων της.

    Θέα στον κόλπο Repulse και στο Middle Island από τη βεράντα του τελευταίου ορόφου της κατοικίας. Πηγή: Habitat Property

    Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ανησυχία για μονοπρόσωπη κυριαρχία, στο Πεκίνο, οι καταστολές της ιδιωτικής επιχείρησης και ο φόβος μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο μέλλον του Χονγκ Κονγκ, όπως και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, που προκαλείται από την εξάρτηση του νομίσματος στο δολάριο.

    Μάλιστα, συναλλαγές όπως πώληση κατασχεμένων κατοικιών μεγάλων κατασκευαστών που πωλούνται με έκπτωση ακόμη και 40%, αποτυπώνουν την τρέχουσα κατάσταση.

    Λαμβάνοντας τούτο υπόψη, ο πωλητής του 23 South Bay Road έχει ήδη κόψει μειώσει πάνω από 20% την αρχική τιμή του ακινήτου εδώ και δύο χρόνια.

    Εντούτοις, το εάν η τρέχουσα δοκιμασία του Χονγκ Κονγκ είναι απλώς μια παροδική κατάσταση ή κάτι περισσότερο, μένει να φανεί στην πορεία.

    Όμως, το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της πόλης, φαίνεται ότι εξαρτάται από την απόφαση ενός αγοραστή-επενδυτή, να αποκτήσει ή όχι, αυτό το «στολίδι» με την πλούσια και συνάμα θλιβερή ιστορία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Villa Maryland: Στον ιδρυτή του hedge fund Millenium η εντυπωσιακή βίλα των 100 εκατ. ευρώ

    Κορυφαία εστιατόρια του Ντουμπάι εδραιώνονται στην παγκόσμια αγορά

    Ρωσία: Τέλος στην απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ – Πτώση 3% στη τιμή

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ