• Real Estate

    Μπλε Κέδρος: Το 100% των κερδών μέρισμα για όλους τους μετόχους

    Μιχάλης Ευμορφίδης, Πρόεδρος, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ

    Μιχάλης Ευμορφίδης, Πρόεδρος, Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ


    Συμφωνία και «με το παραπάνω» με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σηματοδοτεί η απόφαση της διοίκησης της Μπλε Κέδρος να μοιράσει το 100% των λειτουργικών κερδών της μητρικής στο σύνολο των μετόχων.

    Της ψήφισης του σχετικού θέματος από τη γενική συνέλευση – την πρώτη της ΑΕΕΑΠ ως εισηγμένη – είχε προηγηθεί επιστολή με αποστολέα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έβαζε στο τραπέζι το ζήτημα της διανομής κερδών του 2021. Όπως είχε «προειδοποιήσει» η Μπλε Κέδρος ήδη με την κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου ενόψει της ΙΡΟ, δεν προβλεπόταν μέρισμα για τους νέους μετόχους, όσους δηλαδή επένδυσαν στην ΑΕΕΑΠ μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ιουνίου, από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης. Αυτός ήταν, σύμφωνα με τη διοίκηση, και ο λόγος ματαίωσης της γενικής συνέλευσης, καθώς ως θέμα προς ψήφιση δεν είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Εν τέλει, οι μέτοχοι ψήφισαν να δοθεί ως μέρισμα το ποσό των 3,56 εκατομμυρίων για τη χρήση του 2021, που αντιστοιχεί σε 0,082 ευρώ ανά μετοχή, και στις 43,2 εκατ. μετοχές της εισηγμένης, όπως, μάλιστα, εισηγήθηκε το διοικητικό συμβούλιο. «Το δίκαιο είναι αυτό που κάνουμε σήμερα, διανέμοντας μέρισμα σε όλους», τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ και βασικός μέτοχος, Μάικ Ευμορφίδης. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η 7η Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα ξεκινήσει από τις 12 του μήνα.

    Μάλιστα το μέρισμα αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των κερδών της μητρικής (3,35 εκατ. ευρώ). Θυμίζουμε ότι μία εβδομάδα πριν αρχίζει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό, η Μπλε Κέδρος δεσμεύτηκε δια στόματος Ευμορφίδη το ποσοστό των κερδών που θα διανέμεται θα φτάσει το 65% σε ορίζοντα πενταετίας (υποχρέωση των ΑΕΕΑΠ είναι να διανέμουν το 50%). Σημειωτέον ότι το ποσοστό των αδελφών Ευμορφίδη αντιστοιχεί σήμερα στο 37,6% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Ευμορφίδης στο δ.σ. έπειτα από 8 χρόνια

    Εκτός από τη διανοή μερίσματος, οι μέτοχοι ψήφισαν νέο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο πήρε θέση ένας από τους βασικούς μετόχους, χωρίς ωστόσο να έχει εκτελεστικά καθήκοντα. Ο Μάικ Ευμορφίδης αναλαμβάνει για τουλάχιστον πέντε χρόνια μη εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ, συμμετέχοντας για στο δ.σ. για πρώτη φορά από την ίδρυση της Μπλε Κέδρος, το 2014. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος, Δαυίδ Αράρ, αναλαμβάνει χρέη αντιπροέδρου, ενώ διευθύνων σύμβουλος διατελεί ο Χρήστος Μπομπόλιας στη θέση του Στέλιου Αλεξίου, ο οποίος πάντως παραμένει στο δ.σ..

    Τα θεμέλια της μεγαλύτερης επένδυσης και το γκισέ των τραπεζών

    Μέχρι το τέλος του χρόνου η Μπλε Κέδρος φιλοδοξεί να στήσει τα εργοτάξια σε δύο από τα δρομολογούμενα έργα της, το νέο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι και στο Ρίο, στα απομεινάρια του Alexander Bay, που απέκτησε μέσω πλειστηριασμού. Η τελευταία, μάλιστα, θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στα τουριστικά ακίνητα, καθώς στα 23 παραθαλάσσια στρέμματα θα αναπτύξει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες, συνολικής δόμησης 10.000 τ.μ.. Όσον αφορά στο ξενοδοχείο Phi στο Κουκάκι, η μελέτη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ, ενώ απαιτούνται κάποιες τροποποιήσεις «ήσσονος σημασίας».

    Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της, η Μπλε Κέδρος, που κινείται με ίδιες δυνάμεις, εξετάζει τόσο το ενδεχόμενο έκδοσης ενός εταιρικού ομολόγου, όσο και να φτάσει στο γκισέ των τραπεζών. Μέχρι ώρας η μόχλευση της ΑΕΕΑΠ φτάνει μόλις στο 2%, ωστόσο, η διοίκηση εξετάζει τις πιο συμφέρουσες λύσεις, έχοντας, πάντως, ταμείο 20 εκατομμυρίων διαθεσίμων.

    Κατά πληροφορίες, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου έφτασε στα 110 εκατ. ευρώ και ήδη με την προσθήκη των δύο ακινήτων (των αποθηκών στη Μεταμόρφωση και του ξενοδοχείου στο Ρίο), τα οποία αγοράστηκαν τον Ιούλιο έχει αυξηθεί. Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και προβλέπεται να αγγίξει τα 6 εκατ. για το σύνολο της χρήσης.



    ΣΧΟΛΙΑ