• Real Estate

    Αθήνα: Προβληματίζει η απότομη αύξηση στις ζητούμενες τιμές για νέες και ανακαινισμένες κατοικίες


    «Πονοκέφαλος» στην αγορά της κατοικίας είναι πλέον οι ζητούμενες τιμές σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας στις οποίες έχει αναπτυχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση και έχουν πραγματοποιηθεί ανακαινίσεις ακινήτων.

    Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates σε περιοχές όπως η Κυψέλη οι ζητούμενες τιμές φέτος σε σχέση με το 2015 έχουν αυξηθεί 40% (1.750 ευρώ ανά τ.μ. από 1.250 ευρώ) στους Αμπελοκήπους 53% (2.300 ευρώ ανά τ.μ. από 1.500 ευρώ) στο Γουδί 53% (2.200 ευρώ ανά τ.μ. από 1.440 ευρώ) στον Βοτανικό 41% (2.400 ευρώ ανά τ.μ. από 1.700 ευρώ), στον Κολωνό 36% (1.800 ευρώ ανά τ.μ. από 1.322 ευρώ) στον Άγιο Ελευθέριο 57% (1.650 ευρώ ανά τ.μ. από 1.050 ευρώ) στον Άγιο Νικόλαο 40% (2.000 ευρώ ανά τ.μ. από 1.425 ευρώ) στην Ακαδημία Πλάτωνος 36% (1.500 ευρώ ανά τ.μ. από 1.100 ευρώ) στην Πλατεία Αττικής 65% (στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. από 1.030 ευρώ!) στο Μεταξουργείο 50% (2.200 ευρώ ανά τ.μ. από 1.465 ευρώ) και στα Πετράλωνα 26% (2.400 ευρώ ανά τ.μ. από 1.900 ευρώ).

    «Οι ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες κατοικιών προς πώληση, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, έχουν ξεφύγει και δημιουργούν συνθήκες αγοράς που κινδυνεύει να μπει και πάλι σε καθοδικό κύκλο. Ήδη, εξαιτίας αυτής της φρενήρους ανόδου των τιμών, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στασιμότητα στις αγοραπωλησίες, η οποία, εφόσον συνεχιστεί, το 2020 η αγορά των κατοικιών θα καταγράψει ακόμα και αρνητικό πρόσημο», επισημαίνει στο mononews ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας.

    Η καταγραφή αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή το 2015 για ένα διαμέρισμα 5ετιας (νεόδμητο) 90 τμ – 110 τμ 1ου ορόφου κατάλληλο για οικογένεια σε σχέση με το ίδιο διαμέρισμα της ίδιας ηλικίας το 2019. Η αναφορά σε νεόδμητα αφορά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί ή έχουν ανακαινιστεί πλήρως την τελευταία πενταετία. Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό ιδιαίτερα στο κέντρο και στα Νότια Προάστια της Αθήνας εξαιτίας της ζήτησης που έχει δημιουργηθεί από τη χρυσή βίζα που απευθύνεται σε πολίτες από χώρες εκτός της Ε.Ε. και την βραχυχρόνια μίσθωση.

    Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μπάκα «οι ιδιοκτήτες ακόμα και σε περιοχές που η ζήτηση παραμένει αναιμική επίσης έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις τους σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες. Ειδικά όταν ενόψει της αναστολής του ΦΠΑ πρόκειται να βγουν στην αγορά νεόδμητα ακίνητα που είχαν κατασκευαστεί πριν την οικονομική κρίση, αλλά και πολλά που συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια, γεννάται το ερώτημα για το κατά πόσον όλο αυτό το απόθεμα θα βρει αγοραστές. Ο Έλληνας δεν είναι σε θέση ακόμα να αγοράσει ακίνητο και η ζήτηση βασίζεται κυρίως στους ξένους. Δεν βοηθά το τραπεζικό σύστημα καθώς ο εν δυνάμει αγοραστής μπορεί να πληροί τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικού δανείου (εισόδημα κ.λ.π.) αλλά να μην διαθέτει την απαιτούμενη ίδια συμμετοχή που απαιτείται και αγγίζει το 30%. Μην ξεχνάμε ότι μετά από 10 χρόνια οικονομική κρίση είναι δύσκολο κάποιος να διαθέτει περίπου 45 χιλ. για ένα ακίνητο αξίας 150 εκατ. ευρώ (μέσο ακίνητο για οικογένεια)».

    Αρχικά, και ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε περιοχές που αποτελούσαν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τη βραχυχρόνια μίσθωση π.χ. Κουκάκι, Κολωνάκι, Μετς. Στη συνέχεια από τις αρχές του 2018 λόγω των αυξήσεων των τιμών πώλησης ή και υπομίσθωσης των ακινήτων στις παραπάνω περιοχές, οι επενδυτές αναζήτησαν νέες περιοχές πλησίον του κέντρου των Αθηνών που συνδέονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως το μετρό που το κόστος αγοράς να μην ξεπερνά τα 500 – 600 ευρώ / τμ αν πρόκειται για παλαιά ακίνητα που χρίζουν ανακαίνισης ή νεόδμητα που η τιμή πώλησης είναι ευκαιρία. Στην αναζήτηση των νέων περιοχών, πολλοί επέλεξαν περιοχές όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Αττικής, ο Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Νικόλαος κα.

    Τα ακίνητα των παραπάνω περιοχών όταν εγγράφηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω του κόστους αγοράς ή/και ανακαίνισης έδιναν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ζητούν μικρότερο ημερήσιο μίσθωμα απ΄ ότι στις «καλές» περιοχές, με αποτέλεσμα να κερδίσουν το ενδιαφέρον των τουριστών.



    ΣΧΟΛΙΑ