• Real Estate

    Αριστοτέλης Καρυτινός (CEO Prodea): Πώς η πανδημία επηρέασε την αγορά του real estate – Οι στόχοι της ΑΕΕΑΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αρ. Καρυτινός στο mononews.gr: Τα ακίνητα που βλέπει η Prodea και τι ακολουθεί μετά το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    «Oι αγοραπωλησίες στον καιρό της πανδημίας είναι περιορισμένες καθώς υπάρχει απόσταση στις προσδοκίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών» επισημαίνει μιλώντας στο mononews, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός.

    Όπως σημειώνει, πάντως, «γενικά οι τιμές για τα γραφεία Α κατηγορίας παραμένουν σταθερές παρά την πανδημία. Εκεί που εκτιμούμε ότι υπάρχει μείωση και θα υπάρξει περαιτέρω είναι στα γραφεία Β και Γ κατηγορίας. Προφανώς, η πανδημία επηρέασε τα ξενοδοχεία και θα πρέπει να δούμε πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν όταν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από υγειονομική άποψη και κυρίως όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο το εμβόλιο.»

    Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό «η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με κύριο αυτό της έλλειψης έτοιμου ποιοτικού προϊόντος» και για τον λόγο αυτό η εταιρεία αποφάσισε να συμμετέχει σε έργα υπό ανάπτυξη, να δημιουργήσει δηλαδή μόνη της ή μαζί με συνεργάτες το επενδυτικό προϊόν της.

    Σχετικά με τη στρατηγική πώλησης ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Prodea ο επικεφαλής της σημειώνει ότι «στόχος είναι η αλλαγή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου και η βελτίωση στην ποιότητα των ακινήτων. Στρεφόμαστε, στο μέτρο που η διαθεσιμότητα προϊόντος επιτρέπει, σε νεότερα κτήρια γραφείων και κατά προτίμηση με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και στον κλάδο των logistics».

    Η Prodea συζητά την πώληση 13 ακινήτων της στην Ιταλία (κυρίως γραφεία και καταστήματα) η εμπορική αξία των οποίων την 30.06.2020 αντιπροσώπευε το 9,3% της εμπορικής αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου της. Η πρόθεσή της να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο στην Ιταλία ήταν γνωστή πριν την πανδημία. Στις αρχές του χρόνου η Prodea πούλησε στην Dromeus Capital 4 ακίνητα (κυρίως γραφειακούς χώρους) έναντι 93 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, διαφορετικά χαρακτηριστικά έχει η πώληση του μισού συγκροτήματος γραφειακών χώρων επί της λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή (συνολικά 17.000 τ.μ. ανωδομή και 9.000 υπόγεια) από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες Prodea και Dimand στον όμιλο της Generali. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται υπό κατασκευή (στις εκσκαφές) θα ολοκληρωθεί το 2022 και θα διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Η εν λόγω συναλλαγή, αξίας σύμφωνα με πληροφορίες 25 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα. Όπως σχολιάζεται, η Generali είναι ένας μεγάλος όμιλος, ζητούσε γραφεία προς αγορά και όχι προς μίσθωση, μια ανάγκη που προφανώς η αγορά δεν θα άφηνε ακάλυπτη. «Πουλήθηκε ένα σούπερ κτήριο σε σούπερ τιμή» λέγεται χαρακτηριστικά.

    Οι αγορές νέων ακινήτων από την Prodea φέτος σε καμιά περίπτωση δεν φθάνουν το ύψος των προηγουμένων ετών. Έχει ανακοινώσει την εξαγορά δύο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και στο Χαλάνδρι, συνολικής αξίας 16,9 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται έως το τέλος του χρόνου να ολοκληρώσει κάποια από τις συζητούμενες αγοραπωλησίες.

    Αναβολή μέχρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες έχει λάβει στο μεταξύ η αύξηση κεφαλαίου που σχεδίαζε η Prodea με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να υπογραμμίζει: «Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη και περίπλοκη με τις διεθνείς συνθήκες να υπαγορεύουν μια στάση αναμονής ως προς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ