• Real Estate

    Άρχισαν οι πρώτες εξώσεις για αθέτηση πληρωμών – Σε «τροχιά σύγκρουσης» ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Δύσκολη αποδεικνύεται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και στους ενοικιαστές για την αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων στα νέα δεδομένα της εποχής.

    Παρά τις προτροπές από διάφορες πλευρές για διαπραγματεύσεις, δεν φαίνεται –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- να υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό και όλα δείχνουν πως οι δυο πλευρές οδηγούνται σε ρήξη. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως εδώ και μερικές εβδομάδες άρχισαν να παρατηρούνται και τα πρώτα φαινόμενα εξώσεων σε καταστηματάρχες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τονίζουν πως εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση η κατάσταση θα πάρει άσχημες διαστάσεις.

    Γνωστός επιχειρηματίας από τον χώρο της εστίασης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο mononews.gr καταγγέλλει πως ιδιοκτήτης ακινήτου εξασφάλισε δικαστική απόφαση για την έξωση επαγγελματία, ο οποίος δεν κατέβαλλε τα μισθώματα Απριλίου και Μαϊού, ενώ ίσχυε η κυβερνητική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων κατά 40%. «Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό. Δεν γίνεται να τιμωρείται έτσι η αγορά, σε μια περίοδο που υπάρχει πραγματική αδυναμία… ο τζίρος έχει καταρρεύσει εξαιτίας της πανδημίας», σημειώνει χαρακτηριστικά και κάνει έκκληση στους δικαστές να αναλογισθούν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος.

    Όπως λέει, τα έσοδα των επιχειρήσεων της εστίασης έχουν καταρρεύσει ενώ μετά την επιβολή των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο. Υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή, οι πωλήσεις μεσοσταθμικά στην εστίαση υποχωρούν κατά 40% εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει αλλά και της πίεσης που υφίστανται τα εισοδήματα των καταναλωτών. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, με την πτώση να αγγίξει το 70% με 80%! «Ο τζίρος των επιχειρήσεων στο κέντρο θυμίζει μέρες του lockdown!», αναφέρει επαγγελματίας που δραστηριοποιείται σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

    Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά υπογραμμίζει και ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, επιβεβαιώνοντας πως εδώ και λίγο διάστημα άρχισαν οι πρώτες εξώσεις ενώ εκτιμά πως εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση θα οδηγηθούμε σε καταστροφική ρήξη των δυο μερών της μισθωτικής σύμβασης. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, υπάρχουν ιδιοκτήτες που όχι μόνο δεν δέχονται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μείωση του μισθώματος, αλλά ταυτόχρονα ζητάνε και αυξήσεις στα συμβόλαια, την ώρα που αρκετοί επαγγελματίες είναι σε εμφανή αδυναμία καταβολής των ενοικίων καθώς έχουν υποστεί δραματική συρρίκνωση των εσόδων τους εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος επισημαίνει πως παρ’ ότι απέχουμε από ένα μαζικό κύμα εξώσεων, υπάρχουν μεμονωμένες καταγγελίες για εξώσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τον ίδιο τρόπο την προτροπή της Πολιτείας για αναπροσαρμογή των μισθωμάτων σε αυτή την δύσκολη περίοδο για όλους.

    Η αγωνία για τον τρόπο που θα εξελιχθεί το ζήτημα των ενοικίων είναι έντονη στην αγορά, η οποία περιμένει νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει για αρκετές επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού η ρύθμιση για τα ενοίκια. Μέχρι στιγμής, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς δεν έχει αποφέρει καρπούς η «καλώς νοούμενη πίεση» στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συμβιβαστούν εάν δεν υπάρξουν γενναία κίνητρα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ