• Real Estate

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Μαρής Εμπειρίκος κέρδισε τη δικαστική μάχη με τον εφοπλιστή Καρνέση για τους Πεταλιούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Μαρής Εμπειρίκος κέρδισε τη δικαστική μάχη με τον εφοπλιστή Καρνέση για τους Πεταλιούς

    Κλοντ Πικάσο


    Κρατάει χρόνια η σκληρή κόντρα, που έχει φτάσει να απασχολεί και τη Δικαιοσύνη, αναφορικά με την ιδιοκτησιακή ταυτότητα του νησιωτικού συμπλέγματος των  Πεταλιών. Τις…ελληνικές Μαλδίβες, όπως αποκαλείται η συστάδα των 10 νησιών με την τροπική, φυσική ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από Μαρμάρι της Εύβοιας.

    Με εμπορική αξία  που προ διετίας είχε εκτιμηθεί στα 77,23 εκατ. ευρώ, οι Πεταλιοί ανήκουν σε εταιρεία με δύο  αλληλοσυγκρουόμενους μετοχικούς πόλους. Από τη μια πλευρά του λόφου είναι ο Μαρής Εμπειρίκος. Γόνος της πολυπλόκαμης οικογένειας των εφοπλιστών, που κατάγονται από την Άνδρο. Στην αντίθετη πλευρά είναι ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης, ο οποίος μεταξύ των άλλων είναι και βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ελινόιλ».

    Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου των Αθηνών που δημοσιοποιήθηκε χθες, έρχεται να δικαιώσει τον Μαρή Εμπειρίκο. Γιατί κατ’ αρχάς κρίνει ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της «κτήμα Πεταλιοί Α.Ε». Υποχρεώνει μάλιστα την άλλη πλευρά της οικογένειας Καρνέση, που ελέγχει το υπόλοιπο 50% στην ίδια εταιρεία , να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις στο βιβλίο των μετόχων. Αν μάλιστα δεν συμβεί αυτό, τότε με βάση το διατυπωμένο σκεπτικό του Πρωτοδικείου θα επιβληθεί προσωπική κράτηση τριών μηνών στον Σπύρο Καρνέση, την σύζυγό του Βασιλική Γκίλα και την κόρη τους Ανζελίκ

    Επιπρόσθετα, με την ίδια δικαστική απόφαση, ακυρώνεται η Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας «κτήμα Πεταλιοί», που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019. Από την οποία είχε αποκλειστεί η συμμετοχή με το συνολικό ποσοστό, του Μαρή Εμπειρίκου. Αν και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του εφοπλιστή Καρνέση, τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ.

    Το σκεπτικό του Πρωτοδικείου δικαιώνει μέν καθ’ ολοκληρίαν τον Μαρή Εμπειρίκο, πλην όμως η απόφαση έχει εφέσιμο χαρακτήρα. Γεγονός, που όπως όλα δείχνουν θα έχει και συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες. Καθώς και άλλη αντιμαχόμενη πλευρά δεν φέρεται διατεθειμένη να «βάλει νερό στο κρασί» της σύγκρουσης.

    Οι παράπλευρες εξελίξεις με τον πλειστηριασμό

    Το όλο ζήτημα με το ιδιοκτησιακό των Πεταλιών έχει όμως και παράπλευρες εξελίξεις, αφού η Alpha Bank έχει δεσμεύσει τους μετοχικούς τίτλους του Εμπειρίκου, έναντι αθετημένης οφειλής άνω του ενός εκατ. ευρώ. Η οποία έχει φτάσει τώρα με τους τόκους υπερημερίας στα επίπεδα των 3,5 εκατ. ευρώ.

    Η τράπεζα δοκίμασε αρχικά να βγάλει σε πλειστηριασμό τη συμμετοχή του Μαρή Εμπειρίκου στους Πεταλιούς , ορίζοντας την πρώτη προσφορά στα ιδιαίτερα  χαμηλά επίπεδα των 2,7 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στα 2/3 της συνολικής αποτίμησης των 4.050.000 ευρώ. Η αποτίμηση όμως αυτή, προήλθε λαμβάνοντας υπόψη μόνο την αξία του 50% των μετοχών της «κτήμα Πεταλιοί».

    Η πλευρά Εμπειρίκου κατέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων που έγινε από δικαστικό επιμελητή ήταν «όλως αυθαίρετη». Υπολειπόμενη σημαντικά της πραγματικής αξίας.

    Προσκομίστηκε μάλιστα μελέτη εκτίμησης αγοραίας αξίας από την εταιρεία «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», με βάση την οποία ολόκληρο το σύμπλεγμα των Πεταλιών αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ. Και κατ΄επέκταση το μισό της συμμετοχής που ανήκει στον Μάρη Εμπειρίκο κοστολογείται στα 38.615.000 ευρώ…

    Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που εκδόθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου του 2019 έγιναν δεκτά όλα αυτά και έτσι η τιμή της πρώτης προσφοράς στη διαδικασία του πλειστηριασμού  που έγινε στις αρχές Μαρτίου του 2020 ανέβηκε στα 25.745.000 ευρώ. Ο εν λόγω διαγωνισμός κατέστη άγονος και έκτοτε δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

    Πρακτικά μοιάζει να είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να «χτυπήσει» κάποιος το 50% της εταιρείας που έχει στο χαρτοφυλάκιό της τους Πεταλιούς, όταν έχει απέναντί του το…άλλο μισό της ιδιοκτησίας. Καθώς χωρίς την πλειοψηφική συναίνεση δεν μπορεί να αξιοποιηθούν επενδυτικά οι… ελληνικές Μαλδίβες. Εκτός κι αν εν τέλει το χρώμα του χρήματος γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες. Έχοντας προηγουμένως ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις της Alpha Bank.

    Η χρυσίζουσα λάμψη του τρυφηλού παρελθόντος

    H συμμετοχή του Μαρή Εμπειρίκου στην εταιρεία που ελέγχει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, συνολικής έκτασης 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πέρασε από οικογενειακή κληρονομιά. Το 1986 η οικογένεια Παπαλιού που κατείχε το υπόλοιπο  50%,  το πούλησε σε Λιβεριανή εταιρεία συμφερόντων Σπύρου Καρνέση. Οι σχέσεις Καρνέση-Εμπειρίκου ήταν εξαιρετικές μέχρι το 2007 όταν και εμφανίστηκαν στον ορίζοντα τα βαριά μαύρα σύννεφα της ρήξης. Με την πλευρά του πρώτου να θέτει σε ανοικτή αμφισβήτηση το ποσοστό συμμετοχής του δεύτερου.

     Πάντως, ακόμη μέχρι σήμερα οι…ελληνικές Μαλδίβες εξακολουθούν να μεταδίδουν  τη χρυσίζουσα λάμψη και την τρυφηλή  αίσθηση του παρελθόντος.

     Με αφετηρία, κυρίως, τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Κατά καιρούς βρέθηκαν εκεί για διακοπές (στο Mεγάλο Πετάλι) διασημότητες, όπως η Mαρία Kάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Pούντολφ Nουρέγιεφ, μέχρι και ο Oυίνστον Tσόρτσιλ.

    Στη δεκαετία του ’80 η κόρη του εμβληματικού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα, μαζί με τον αδελφό της Kλοντ αγόρασαν μια έκταση 170 στρεμμάτων στο Mεγάλο Πετάλι, διαμορφώνοντας ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα και δίνοντας μια επιπρόσθετη λάμψη στους Πεταλιούς.

    Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους, η οποία το 2015 πέρασε στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων της βαθύπλουτης Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ. Κόρης του Ανδρέα Δαυίδ, πρωτανηψιάς του «πατριάρχη» Γιώργου Δαυίδ που ελέγχει μετοχικά την Coca Cola και αδελφής του συχνά-πυκνά «άτακτου» Άλκη. Η αγορά της «βίλας Πικάσο» έγινε έναντι 20 εκατ. ευρώ και η Αλεξία-Ελένη εξακολουθεί να την κατέχει μέχρι σήμερα. Χωρίς να έχει εμπλοκή σε όλα όσα συμβαίνουν τριγύρω…

    Διαβάστε επίσης

    Στο σφυρί για 635.000 ευρώ το σπίτι της Ευαγγελίας Εμπειρίκου στο Ψυχικό

    Άγονος και ο σημερινός πλειστηριασμός για τους Πεταλιούς. Σε αναζήτηση επενδυτή ο οφειλέτης Μαρής Εμπειρίκος



    ΣΧΟΛΙΑ