• Business

    Άγονος και ο σημερινός πλειστηριασμός για τους Πεταλιούς. Σε αναζήτηση επενδυτή ο οφειλέτης Μαρής Εμπειρίκος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Όπως συνέβη πριν από τέσσερις μήνες, έτσι και σήμερα δεν πρόκειται να ακουστεί το… ηλεκτρονικό «σφυρί» για την εκποίηση της μισής εταιρείας, που ελέγχει το φημισμένο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών.

    Έτσι, ο πλειστηριασμός θα κηρυχθεί και πάλι άγονος.  Δίνοντας ακόμη μια πολύτιμη, χρονική, ανάσα, στον οφειλέτη της Alpha Bank, Μαρή Εμπειρίκο. Γόνου της ανδριώτικης εφοπλιστικής οικογένειας, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει μεν το 50% των μετοχών της εταιρείας «κτήμα Πεταλιοί», αλλά βαρύνεται με αθετημένες τραπεζικές υποχρεώσεις, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Λόγω των οποίων έχουν κινηθεί οι διαδικασίες πλειστηριασμού.

    Το υπόλοιπο μισό της εταιρείας που ελέγχει ιδιοκτησιακά τα δέκα νησάκια του συμπλέγματος των Πεταλιών, στο Νότιο Ευβοϊκό, ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση. Μεταξύ των άλλων και βασικό μέτοχο της εισηγμένη στο χρηματιστήριο Ελινόιλ. Οι σχέσεις Καρνέση και Μαρή Εμπειρίκου απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αρμονικές, όπως αναφέρεται από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα.

     Σε κάθε περίπτωση ο αναμενόμενα άγονος πλειστηριασμός, είναι απόρροια του γεγονότος ότι παρήλθε η προθεσμία, εντός της οποίας θα μπορούσε κάποιος να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στην τηρούμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και φυσικά να δεσμεύσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

    Κάτι τέτοιο δεν έγινε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες. Με συνέπεια να οδηγείται εκ νέου σε αδιέξοδο ο πλειστηριασμός, που έχει ώς επισπεύδουσα την Alpha Bank.

    Κατά μία εκδοχή, η οποία όμως δεν έχει την επίσημη επιβεβαίωση, η πλευρά του Μαρή Εμπειρίκου κινείται δραστήρια προς την κατεύθυνση αναζήτησης επενδυτή για το 50% της εταιρείας των Πεταλιών. Αν όντως αυτό συμβεί και υπάρξει συμφωνία, ικανή να καλύψει τις απαιτήσεις της Alpha Bank και να άρει τις δεσμεύσεις, τότε ευνόητα θα δρομολογηθούν νέα δεδομένα. Αλλά αυτό μένει να απαντηθεί από τα ίδια τα γεγονότα…

    Από τα 2,7 στα 25,7 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης

     Στον αρχικό κύκλο των πλειστηριασμών, η πρώτη προσφορά είχε οριστεί στα 2,7 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στα 2/3 της συνολικής αποτίμησης των 4.050.000 ευρώ. Η αποτίμηση όμως αυτή, προήλθε λαμβάνοντας υπόψη μόνο την αξία του 50% των μετοχών της «κτήμα Πεταλιοί’. Η πλευρά Εμπειρίκου κατέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων που έγινε από δικαστικό επιμελητή ήταν «όλως αυθαίρετη». Υπολειπόμενη της πραγματικής αξίας.

    Προσκομίστηκε μάλιστα μελέτη εκτίμησης αγοραίας αξίας από την εταιρεία «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», με βάση την οποία ολόκληρο το σύμπλεγμα των Πεταλιών αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ. Και κατ΄επέκταση το μισό της συμμετοχής που ανήκει στον Μάρη Εμπειρίκο κοστολογείται στα 38.615.000 ευρώ…

    Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου έγιναν δεκτά όλα αυτά και έτσι η τιμή της πρώτης προσφοράς στη διαδικασία του πλειστηριασμού ανέβηκε στα 25.745.000 ευρώ. Δηλαδή στα 2/3 της αποτίμησης της μισής εταιρείας που ελέγχει τους Πεταλιούς.

    Αν κάποιος ήθελε να «χτυπήσει» το προς εκποίηση μερίδιο, θα έπρεπε να προκαταβάλει εμπρόθεσμα το 30% της πρώτης προσφοράς. Ήτοι 7,7 εκατ. ευρώ περίπου. Κάτι που εν τέλει δεν έγινε, ούτε στην τρέχουσα διαδικασία πλειστηριασμού.

    Με τη λαμπερή αίγλη του παρελθόντος

    Ακόμη μέχρι σήμερα,  το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι «ελληνικές Μαλδίβες», εξακολουθεί να μεταδίδει τη λαμπυρίζουσα αίγλη του παρελθόντος. Με αφετηρία κυρίως τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Κατά καιρούς βρέθηκαν εκεί για διακοπές (στο Mεγάλο Πετάλι) διασημότητες, όπως η Mαρία Kάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Pούντολφ Nουρέγιεφ, μέχρι και ο Oυίνστον Tσόρτσιλ.

    Στη δεκαετία του ’80 η κόρη του εμβληματικού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα μαζί με τον αδελφό της Kλοντ αγόρασαν μια έκταση 170 στρεμμάτων στο Mεγάλο Πετάλι, διαμορφώνοντας ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα και δίνοντας μια επιπρόσθετη λάμψη στους Πεταλιούς.

    Mετά από πολλά χρόνια αποφάσισαν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους, η οποία το 2015 πέρασε στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων της βαθύπλουτης Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ. Κόρης του Ανδρέα Δαυίδ, πρωτανηψιάς του Γιώργου Δαυίδ που ελέγχει την Coca Cola και αδελφής του συχνά-πυκνά «άτακτου» Χάρη. Η αγορά της «βίλας Πικάσο» έγινε έναντι 20 εκατ. ευρώ και η Αλεξία-Ελένη εξακολουθεί να την κατέχει μέχρι σήμερα, όπως βεβαιώνουν απόλυτα έγκυρες πηγές.

    Το συγκεκριμένο κομμάτι της ιδιοκτησίας, φυσικά και δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία του πλειστηριασμού.



    ΣΧΟΛΙΑ