• Real Estate

    Ακίνητα που «έπεσαν έξω»: Οι νέοι επενδυτές σώζουν την… υστεροφημία τους

    Το ακίνητο του ΔΟΛ αλλάζει χρήση χάρη σε Γερμανούς ιδιοκτήτες


    Τη δεύτερη ευκαιρία σε ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες έπεσαν έξω δίνει το νέο επενδυτικό κύμα στο real estate. Από τη Μεταμόρφωση μέχρι τα νότια προάστια, εγκαταλελειμμένα κτίρια παίρνουν ξανά ζωή, αλλάζοντας χρήστες, αλλά – σε πολλές περιπτώσεις – και κατόχους.

    Grivalia: Τα σχέδια για την έδρα των Μαρινόπουλων και τη Φοίνιξ Ασφαλιστική

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο κτίριο γραφείων που στήνει η Grivalia στην παλιά έδρα της Φοίνιξ Ασφαλιστική στη Σταδίου, σε κτίριο που απέκτησε το 2018 από τη Groupama. Στη συμβολή με την οδό Ομήρου αναγείρεται αυτή την ώρα το πρώτο πράσινο γραφειακό ακίνητο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Τομπάζη. Όταν το έργο ολοκληρωθεί στο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.650 τ.μ. θα φιλοξενούνται γραφεία εταιρειών που θα έχουν απρόσκοπτη θέα στην παλιά Βουλή. Όπως υπολογίζει η Grivalia, 300 εργαζόμενοι θα φιλοξενούνται στα νέα γραφεία, στα οποία η εταιρεία επένδυσε 14 εκατομμύρια.

    Πράσινα γραφεία στην έδρα της Φοίνιξ Ασφαλιστικής

    Αυτή θα είναι η κατάληξη ενός κτιρίου που στέγασε την έδρα του Φοίνικα, θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία εξαγοράστηκε από τη γαλλική Groupama, αφού η Credit Agricole στην οποία πέρασε η Εμπορική δεν ενδιαφέρθηκε για την ασφαλιστική εταιρεία. Η Φοίνιξ είχε ιδρυθεί το 1928 και το 1964 εισήχθη στο Χρηματιστήριο και ανήκε στον όμιλο του Στρατή Ανδρεάδη, ο οποίος κρατικοποιήθηκε σχεδόν σε μία νύχτα.

    Στο ιδιόκτητο μεν, αλλά συνδεδεμένο με την κατάρρευση Μαρινόπουλου, συγκρότημα του Αλίμου, η Grivalia έριξε νέα σχέδια. Η παλιά έδρα των επιχειρήσεων της οικογένειας (των Marks & Spencer, Sephora, Starbucks και Φαμάρ) μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφειακών χώρων και αστικών κήπων. Το ακίνητο των 25 στρεμμάτων έχει φιλοξενήσει και παραγωγική δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας, αποτελείται από τρία κτίρια που περιβάλλονται από κοινόχρηστο υπαίθριο κήπο, με δρόμους κυκλοφορίας πεζών αλλά και οχημάτων. Μέσω του σχεδιασμού έγινε εκμετάλλευση των πράσινων χώρων του περιβάλλοντος για να δημιουργηθεί μια νέα ταυτότητα, παρόμοια με ένα σύγχρονο campus, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της A&M, του Μιχάλη Μαυρολέων.

    Θυμίζουμε ότι η Φαμάρ πέρασε από τις τράπεζες στα χέρια της KKR, όμως το fund αποφάσισε το 2019 να εκποιήσει τη φαρμακοβιομηχανία, την οποία πλέον ελέγχει το κυπριακό fund Elements Capital Management.

    Η παλιά έδρα των επιχειρήσεων της οικογένειας Μαρινόπουλου μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφειακών χώρων

    Οι Γερμανοί ξανάρχονται στον ΔΟΛ

    Το παρελθόν θα έχει αφήσει οριστικά πίσω του το 2023, το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά. Έχοντας βγει προς πώληση ήδη από το 2020 και με ένα ατελέσφορο deal στο ιστορικό του, το ακίνητο κατέληξε στο γερμανικό fund ehret+klein. Η κατασκευαστική ParosTec έχει αναλάβει τις εργασίες ανάπλασης του κτιρίου 3.500 τ.μ. εκμισθώσιμου χώρου. Στο ακίνητο, από το 1980 ο ΔΟΛ εξέδιδε τις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα, καθώς και πολλά περιοδικά. Από το 2004, όταν ο ΔΟΛ μετέφερε τα γραφεία του, το κτίριο υπολειτουργούσε, ενώ το 2017 εγκαταλείφθηκε πλήρως και έκτοτε παρέμενε άδειο.

    Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες, που ειδικεύονται στην ανάπτυξη μεικτής χρήσης ακινήτων, επενδύοντας σε χαρτοφυλάκια του Μονάχου όσο και στον τομέα του project development, θα φροντίσουν το κτίριο να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας.

    Ξενοδοχείο της Brown στον Φωκά της Σταδίου

    Σε ξενοδοχείο ετοιμάζεται να μετατρέψει το κατάστημα του Φωκά, στη γνώριμή της πλέον περιοχή του ιστορικού κέντρου, η Brown. Το κτίριο 8.453 τ.μ., ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ, στη Σταδίου βγήκε σε διαγωνισμό στον οποίο κατατέθηκε προσφορά από επενδυτικό όχημα της ισραηλινής αλυσίδας. Περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Πεσμαζόγλου, Σοφοκλέους και Αιόλου και απέχει 300 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, στην οποία η Brown λειτουργεί ήδη το Lighthouse. Στον διαγωνισμό ορίστηκε ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 45.000 ευρώ και διάρκεια μίσθωσης 15 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε έτη, δηλαδή συνολικά 20 χρόνια.

    Το κλείσιμο του καταστήματος της Φωκάς στη Σταδίου ήταν μία από τις τελευταίες και μελανές σελίδες της αλυσίδας που έζησε 77 χρόνια και πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014. Το 2009 εμφανίστηκαν οι πρώτες ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ και μαζί με τα μεγάλα κόστη διοικητικής λειτουργίας, την αύξηση των υποχρεώσεων, και τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων οδήγησαν στο γκρεμό το πάλαι ποτέ ισχυρό όνομα της αγοράς ένδυσης.

    Το κατάστημα Φωκάς στη Σταδίου

    Σκλαβενίτης στο στρατηγείο Μανιατόπουλου

    Στον κόμβο Ρενό θα χτίσει το νέο υπερμάρκετ του ο Σκλαβενίτης, που βγήκε νικητής στην κούρσα πλειστηριασμού του ακινήτου που φιλοξενούσε την έκθεση του Αλέξανδρου Μανιατόπουλου στη Μεταμόρφωση. H τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 4 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε σε ποσό άνω των 11 εκατομμυρίων, για να αναστηθεί το κτίριο της Mava, η οποία οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, αφότου διεκόπη η συνεργασία με τη Renault.

    Η νέα χρήση περιλαμβάνει χώρο πώλησης στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, γραφεία στον ημιώροφο, παιδότοπο και εστιατόριο στον πρώτο όροφο, ηλεκτρομηχανολογικούς χώρους στα δύο υπόγεια, αποθήκες στο ισόγειο, τον Α’ όροφο και το Β’ υπόγειο, ενώ χώροι στάθμευσης προβλέπονται στο δώμα, στα υπόγεια και στον περιβάλλοντα χώρο, συνολικής επιφάνειας 16.405 τ.μ..

    Στον κόμβο Ρενό το νέο υπερμάρκετ Σκλαβενίτη

    Επένδυση 50 εκατ. στο παλιό εργοστάσιο Σιλβεστρίδη

    Βιομηχανικό χαρακτήρα θα εξακολουθήσει να έχει το ακίνητο που στέγαζε την πρώην βιομηχανία επίπλων Σιλβεστρίδη στη Μεταμόρφωση, το οποίο πέρασε στη φαρμακευτική Bennett, επίσης μέσω πλειστηριασμού. Η Bennett απέκτησε οικόπεδο 10.000 τ.μ. και εφαπτόμενο οικόπεδο 4.100 τ.μ. και κτίσμα 12.000 τ.μ., όπου θα αναπτυχθεί το νέο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας, μία επένδυση 50 εκατομμυρίων. Σε πρώτο στάδιο θα κατασκευαστούν 20.000 τ.μ., όπου θα στεγαστούν το νέο εργοστάσιο, το ερευνητικό κέντρο, τα γραφεία διοίκησης και του εργοστασίου, το χημείο και η αποθήκη, με μελλοντική δυνατότητα κατασκευής επιπλέον 20.000 τ.μ..

    Το τέλος της Σιλβεστρίδης – που συστήθηκε στην ελληνική αγορά το 1963 – γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010, καθώς υπάχθηκε στο καθεστώς του άρθρου 99 και ξεκίνησε να υπολειτουργεί, υπό το βάρος των δανείων και των οφειλών.

    Στην πρώην βιομηχανία επίπλων Σιλβεστρίδη χτίζει εργοστάσιο η Bennett

    Πράσινα γραφεία παίρνουν τη θέση του εργοστασίου φωτογραφίας της Kodak

    Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά το λουκέτο του εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι, ο νέος ιδιοκτήτης του ακίνητου, η κοινοπραξία της Noval με τη Brooklane, θα ξεκινήσει εργασίες στην οδό Χειμάρρας, όπου θα ανεγερθεί συγκρότημα κτιρίων γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ.. Θα υιοθετεί τις αρχές αειφορίας και βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα αποτελέσει επένδυση άνω των 77 εκατομμυρίων. Για την ιστορία, η Kodak Ελλάδος έκλεισε, αρκετά πριν την αίτηση ένταξης σε καθεστώς χρεοκοπίας της Kodak στην Αμερική, ενώ το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας της Ektasis, του Παναγιώτη Ευθυμίου.

    Με επένδυση 77 εκατ. ανασταίνει το εργοστάσιο της Kodak η Noval – Brooklane

    Νέους χρήστες αναμένεται να φιλοξενήσει και το Village στο Δέλτα Φαλήρου, με τη Brooklane να έχει αποκτήσει ολόκληρο το ακίνητο South Polis έναντι 30 εκατομμυρίων. Μέχρι πρότινος στους βασικούς μισθωτές του South Polis συγκαταλεγόταν η Village του ομίλου Demco του Δημήτρη Κοντομηνά, ωστόσο το Village Φαλήρου αποτελεί παρελθόν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς στις πιέσεις που αντιμετώπιζε συνέτειναν τα περιοριστικά μέτρα που περιλάμβαναν λουκέτο στους κλειστούς κινηματογράφους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Brooklane βρίσκεται στη μέση της διαδικασίας του σχεδιασμού, από την οποία θα προκύψει το νέο concept των χρήσεων του ακινήτου.

    To South Polis στο Φαληρικό Δέλτα



    ΣΧΟΛΙΑ