• Real Estate

    Ακίνητα: Γιατί οι εφοπλιστές το έριξαν τώρα στις στεριανές επενδύσεις

    Από επάνω και αριστερά: Διαμαντής Διαμαντίδης – Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος – Χλόη Λασκαρίδη – Ευάγγελος Πιστιόλης – Γιώργος Προκοπίου – Μαριάννα Λάτση, μερικοί από τους εκπροσώπους εφοπλιστικών οικογενειών που επενδύουν στο ελληνικό real estate


    «Εδώ και μία διετία βρέχει εκατομμύρια δολάρια στους ουρανούς του εφοπλισμού». Η ρευστότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες εφοπλιστές αποφάσισαν να ρίξουν τώρα κεφάλαια στο real estate, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μεσίτης που μίλησε στο mononews.

    Σύμφωνα με όσα εξηγεί, τα trophy assets της εγχώριας αγοράς ακινήτων βρίσκονται σε έλλειψη, κυρίως γιατί περιήλθαν σωρηδόν στα χέρια ξένων επενδυτών, που αντιλήφθηκαν νωρίς ότι στην Ελλάδα κρύβεται αγορά ακινήτων με μεγάλη εμπορευσιμότητα.

    Τότε οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν εκτός παιχνιδιού, αρνούμενοι να πληρώσουν για ακίνητα τα οποία σήμερα αγοράζουν έναντι τιμών που ξεκινούν από 15.000 έως 20.000 και φτάνουν μέχρι και τα 60.000 ευρώ το τετραγωνικό σε προνομιούχες τοποθεσίες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέντε χρόνια μετά την εισροή ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό πολυτελές real estate, το σκηνικό έχει αλλάξει και πλέον Έλληνες καπετάνιοι απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία πολυτελείας με την εντολή αγοράς στο χέρι.

    Οι χομπίστες…

    Προκοπίου: 30 εκατομμύρια για 20 στρέμματα στο Λαγονήσι

    Η τελευταία συναλλαγή που έγινε γνωστή ήταν μεταξύ εφοπλιστών αλλά με «μεσάζοντα» έναν επισπεύδοντα δανειστή. Ο Γιώργος Προκοπίου ήταν ο πλειοδότης ενός ακινήτου του Ευγένιου Τίγκα στη Σαρωνίδα, που βγήκε στο σφυρί για 15 εκατομμύρια από την Τράπεζα Πειραιώς. Πληρώνοντας 1.500 ευρώ το στρέμμα, ο εφοπλιστής εξασφάλισε 20 στρέμματα στο Λαγονήσι – λίγο πριν το ξενοδοχείο του Παντελή Μαντωνανάκη – με τρεις ημιτελείς πολυτελείς κατοικίες 2.000 τετραγωνικών, με ανεμπόδιστη θέα στο Σαρωνικό, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

    Γιώργος Προκοπίου

    Ήταν μια αγορά που ακολούθησε τις επενδύσεις σε εξίσου εμβληματικά ακίνητα, όπως είναι το ιστορικό κατάστημα Άκρον – Ίλιον – Kριστάλ στη Σταδίου το οποίο ανακαινίζει με 25 εκατομμύρια, το διαμέρισμα στο Hyde Park του Λονδίνου που κατασκεύασαν οι Ελληνοαμερικανοί Νικ και Κρίστιαν Κάντι με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Χαμάντ Αλ Θάνι, η βίλα του ζεύγους Λυμπέρη στη Μύκονο και η Villa Christina, στο Πόρτο Φίνο για την οποία ο Προκοπίου κονταροχτυπήθηκε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Γιώργος Προκοπίου ήταν ο πλειοδότης ενός ακινήτου του Ευγένιου Τίγκα στη Σαρωνίδα
    Ιστορικές βίλες στα χέρια Πιστιόλη

    Στη Σαρωνίδα είχε επενδύσει και ο Ευάγγελος Πιστιόλης, έχοντας αγοράσει το 2006 την έπαυλη που χάρισε στην αδελφή του, Καλλιρόη Πατρονικόλα ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Βέβαια, ο εφοπλιστής την πούλησε ανακαινισμένη σε Σαουδάραβα, εισπράττοντας 12 εκατομμύρια κι επένδυσε σε άλλη κατοικία εφοπλιστή. Αγόρασε έναντι 27 εκατ. ευρώ μία έκταση 120 στρεμμάτων, που ανήκε στον Μπλούη Μαυρολέων, τον άνθρωπο που έκοψε το νήμα των επενδύσεων στο Πόρτο Χέλι. Η οικογένεια Μαυρολέων είχε ήδη πουλήσει μέρος του κτήματος στον Αλέκο Γουλανδρή.

    Ευάγγελος Πιστιόλης
    Ο Double D στον Αστέρα

    Το όνομα του Διαμαντή Διαμαντίδη πρωταγωνιστεί στις συμφωνίες μισού δισ. για τις πωλήσεις των βιλών στον Αστέρα Βουλιαγμένης, αφού ο Double D αγόρασε 11 από τα 13 οικόπεδα και σχεδιάζει να αναπτύξει τουλάχιστον 6 πολυτελείς κατοικίες, αφήνοντας δύο για την οικογένεια της Μαριάννας Λάτση.

    Διαμαντής Διαμαντίδης

    Στον ίδιο εφοπλιστή ανήκει επίσης η κατοικία της Ντόλυς Γουλανδρή στο πόρτο Ράφτη σε έκταση 150 στρεμμάτων, καθώς κι ένα παραθεριστικό χωριό στην Ίο, μία έκταση με τέσσερις βίλες στην Κέα κι ένα κτήμα 1.000 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι.

    Το όνομα του Διαμαντή Διαμαντίδη πρωταγωνιστεί στις συμφωνίες μισού δισ. για τις πωλήσεις των βιλών στον Αστέρα Βουλιαγμένης
    Τσάκος όπως Ωνάσης & Νιάρχος

    Στα χνάρια των Ωνάση και Νιάρχου, ο Παναγιώτης Τσάκος έχει στην ιδιοκτησία του την Άτοκο, νήσο του Ιονίου, νότια της Λευκάδας και βόρεια της Ιθάκης, έκτασης 4,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χαρακτηριστική για τους κολπίσκους που είναι κατάλληλοι για την πρόσδεση σκαφών.

    Παναγιώτης Τσάκος

    Αποφασισμένος να επενδύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο καπετάν Τσάκος αγόρασε από το δημόσιο το Ξενία της Χίου, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο, έπειτα από μία ανακαίνιση που κόστισε πάνω από 2 εκατομμύρια. Το ακίνητο, έργο του αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη ήταν μέρος των πρότυπων τουριστικών υποδομών που δημιούργησε ο ΕΟΤ τη δεκαετία του ’60 και θα μεταμορφωθεί σε boutique ξενοδοχείο 50 κλινών, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

    ο καπετάν Τσάκος αγόρασε από το δημόσιο το Ξενία της Χίου
    Real estate εταιρεία από τον Θανάση Μαρτίνο

    Ο Θανάσης Μαρτίνος διαθέτει εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις και ακίνητα στην Αττική. Τελευταία κίνηση της οικογένειας Μαρτίνου είναι η εγκατάσταση της Easternmed Real Estate Management με έδρα την Κύπρο στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα αναφορικά με την ακίνητη περιουσία και συνδέεται με τον όμιλο εταιρειών Eastern Mediterranean της οικογένειας Μαρτίνου, ενώ στη διοικητική της ομάδα ανήκει μεταξύ άλλων και η Μαρίνα-Ματθίλδη Μαρτίνου, κόρη του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

    Θανάσης Μαρτίνος
    Το όνομα Οικονόμου στη Στοά Αρσακείου

    Αθόρυβα κινούνται οι οικογένειες Βαφειά και Οικονόμου. Η πρώτη έχει ιδρύσει την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Estates Corporation Inc, που επενδύει σε Ελλάδα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Γενεύη και η δεύτερη συμμετέχει στην εταιρεία που μισθώνει το ακίνητο της Στοάς Αρσακείου, όπου θα αναπτυχθεί food hall. Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου έχει μετατρέψει το ιστορικό ξενοδοχείο Αρμονία της Βουλιαγμένης σε συγκρότημα υπερπολυτελών κατοικιών, το Armonia Residences με 201 δωμάτια.

    Γιώργος Οικονόμου
    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου έχει μετατρέψει το ιστορικό ξενοδοχείο Αρμονία της Βουλιαγμένης σε συγκρότημα υπερπολυτελών κατοικιών
    Ο Λέων Πατίτσας στο Μαϊάμι

    Από την πλευρά του ο Λέων Πατίτσας επέλεξε το εξωτικό Μαϊάμι για το επόμενο θέρετρό του. O εφοπλιστής είναι ένα από τους δύο νέους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιας βίλας στο νησί Hibiscus, η οποία πουλήθηκε έναντι 17,5 εκατομμύριων δολαρίων. Ο δεύτερος είναι ο επενδυτής Μάικλ Σκοτ. Η βίλα, που άλλαξε χέρια δύο φορές πέρυσι, χτίστηκε το 1934 σε 0,6 στρέμματα και περιλαμβάνει πέντε μπάνια.

    Ο Λέων Πατίτσας με τη σύζυγό του, Μαριέττα Χρουσαλά
    Ο Λέων Πατίτσας επέλεξε το εξωτικό Μαϊάμι

    …και οι επαγγελματίες

    Στην άλλη όχθη, υπάρχουν και οι εφοπλιστικές οικογένειες που δεν περιορίζονται στην αγορά βιλών και επαύλεων, αλλά έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα μεγαλύτερα έργα real estate στη χώρα.

    Η οικογένεια Λάτση στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση της χώρας

    Παράδειγμα η οικογένεια Λάτση και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των 8 δισ. στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η διοίκηση της Lamda Development (στην οποία το ποσοστό της Consolidated Lamda Holdings συμφερόντων της οικογένειας Λάτση έχει φτάσει στο 43,2%) έχει ήδη προαναγγείλει ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει να χτίζεται το Ελληνικό, οπότε και θα κοπεί η κορδέλα των έργων υποδομής.

    Μαριάννα Λάτση

    Παράλληλα, δρομολογεί εξαγορές στα εμπορικά κέντρα, έχοντας στο portfolio της ήδη πέντε malls – μαζί με τα υπό ανάπτυξη δύο του Ελληνικού – και μεταξύ άλλων διαθέτει μία μαρίνα, του Φλοίσβου και προσεχώς δεύτερη, του Αγίου Κοσμά. Η Lamda έχει αρχίσει ήδη να αποσβαίνει την επένδυση, αφού μέχρι τα μέσα του 2023 οι πωλήσεις κατοικιών θα έχουν αποφέρει έσοδα 300 εκατομμυρίων.

    Από το φθινόπωρο θα αρχίσει να χτίζεται το Ελληνικό
    Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος πιστός στην αγάπη για τη μεσσηνιακή γη

    Από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Ο δεύτερος γιος του καπετάν Βασίλη, Αχιλλέας έκανε μόδα τη Μεσσηνία και έφερε ονόματα όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο Costa Navarino, ενώ αποδεικνύεται αεικίνητος. Αυτό φαίνεται από τις επεκτάσεις στο μεσσηνιακό θέρετρο, την αναδιαμόρφωση του Χίλτον και τις επενδύσεις 300 εκατομμυρίων σε δύο πεντάστερα  που έχει ανακοινώσει για το Ελληνικό, σε κοινοπραξία με τη Lamda Development.

    Ήδη των 90% των κατοικιών Westin Apartments στο Navarino Dunes έχουν αλλάξει χέρια, με ένα από τα assets να έχει περάσει στα αδέρφια Αντετοκούνμπο. Όταν ανακοινώθηκε η επένδυση η τιμή εκκίνησης για κάθε βίλα ήταν 1,2 εκατ. ευρώ.

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

    Μετά τη μεταβίβαση των παραθεριστικών κατοικιών, ετοιμάζεται η κατασκευή του δεύτερου μεγάλου τμήματος, όπου θα λειτουργήσουν, το 2023, ξενοδοχείο και βίλες της Mandarin Oriental, ενώ θα έχει προηγηθεί το άνοιγμα πεντάστερου της Marriott.

    Στόχος πάντως της ΤΕΜΕΣ είναι να δημιουργήσει ένα θέρετρο δεύτερων κατοικιών που θα λειτουργεί όλο το χρόνο, με ναυαρχίδα τα γήπεδα γκολφ.

    Οι βίλες στο Costa Navarino έχουν αλλάξει χέρια
    Η ανακατασκευή του «ωραιότερου Χίλτον του κόσμου»

    Σχεδόν 65 χρόνια αφότου έγινε η σκέψη να μπουν τα θεμέλια του αθηναϊκού Χίλτον στη Βασιλίσσης Σοφίας, οι εργασίες που θα το μεταμορφώσουν σε σύγχρονο θέρετρο πόλης με την ονομασία του ιδρυτή της Χίλτον, Conrad, έχουν ήδη ξεκινήσει από την ΤΕΜΕΣ του Κωνσταντακόπουλου. Ο Conrad είχε χαρακτηρίσει το ξενοδοχείο – που κόστισε 15 εκατ. δολάρια – το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου, κατά την τελετή των εγκαινίων στην οποία έδωσε το παρών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Φρανκ Σινάτρα.

    Η ΤΕΜΕΣ μεταμορφώνει το Χίλτον σε σύγχρονο θέρετρο πόλης, με επένδυση 130 εκατ.

    Με επένδυση 130 εκατ. ευρώ, θα γίνει πραγματικότητα

    • η δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες,
    • η δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton,
    • η συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας,
    • η επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960 και
    • η δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500 τ.μ..
    Λασκαρίδης: Ο άρχων του Συντάγματος υπογράφει και το νέο καζίνο στο Μαρούσι

    Τη δραστηριότητά της στο τουριστικό real estate επεκτείνει και η οικογένεια Λασκαρίδη, στο δ.σ. της οποίας βρίσκεται η κόρη του Θανάση Λασκαρίδη, Χλόη. Η Λάμψα, εισηγμένη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει στο δυναμικό της τα τρία ξενοδοχεία που δεσπόζουν στην πλατεία Συντάγματος, το King George, τη Μεγάλη Βρεταννία και το Athens Capital, η τελευταία επένδυση, που φέρει την υπογραφή της Accor και πήρε τη θέση του ιστορικού King’s Palace.

    Χλόη Λασκαρίδη

    Επόμενο ξενοδοχείο πόλης που θα εγκαινιάσει θα είναι το τετράστερο στη Ζαλοκώστα, σε ακίνητο που αγόρασε από τον ΕΦΚΑ και το οποίο βρισκόταν στα αζήτητα. Προσφέροντας 34.500 ευρώ μηνιαίως θα ξεκινήσει τη μεταμόρφωση του κτιρίου σε boutique hotel και με τον ίδιο σμπάρο θα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει και το οικόπεδο επί της Κριεζώτου 8-10 με το ίδιο ποσό με αυτό που θα έχει προκύψει από τον τότε πλειοδοτικό διαγωνισμό, βάσει της προκήρυξης του ΕΦΚΑ.

    Η τελευταία ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή επένδυση των αδελφών Λασκαρίδη είναι το Athens Capital στο Σύνταγμα

    Βέβαια, από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις στις οποίες θα εμπλακούν τα αδέλφια Λασκαρίδη είναι η μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, στο κτήμα Δηλαβέρη, απέναντι από το Golden Hall. Η Καζίνο Πάρνηθας – όπου συμμετέχει το δημόσιο μέσω της ΕΤΑΔ και η Athens Resort Casino, το 70% της οποίας ανήκει στη Regency Entertaiment, δηλαδή σε Λασκαρίδη και Κόκκαλη – έχει υπό εξέλιξη το project των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το Voria, όπως θα ονομάζεται το έργο, αφορά στη δημιουργία ενός τουριστικού συγκροτήματος, το οποίο θα αναβαθμίσει ολιστικά την περιοχή. Θα στεγάσει το ιστορικό καζίνο της Πάρνηθας, η μετεγκατάσταση του οποίου, πέραν του ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», χαρακτηρίζεται από τη Regency επιβεβλημένη, λόγω των νέων εξελίξεων στην αγορά τυχερών παιγνίων. Στην έκταση των 55.000 τ.μ. περιλαμβάνεται η κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου, καζίνο, καταστημάτων εστίασης, χώρων πολιτισμού, εκδηλώσεων και αναψυχής και υπόγειων parking.

    Σε εξέλιξη η επένδυση 200 εκατ. για τη μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι



    ΣΧΟΛΙΑ