• Πολιτισμός

    Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής ο Nicholas Cullinan

    O Nicholas Cullinan μιλώντας στο πόντιουμ

    Nicholas Cullinan (David Parry/Shutterstock)


    Το Βρετανικό Μουσείο όρισε την Πέμπτη τον Nicholas Cullinan, έναν ιστορικό τέχνης που διεύθυνε μέχρι σήμερα την National Portrait Gallery στο Λονδίνο, ως νέο διευθυντή.

    Ο 46χρονος Cullinan θα αναλάβει τον ρόλο το ερχόμενο καλοκαίρι, ανέφερε το Βρετανικό Μουσείο σε σχετικό δελτίο Τύπου.

    Ο νέος διευθυντής θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, ειδικά μετά από το ντροπιαστικό σκάνδαλο με την κλοπή πάνω από 1.800 αντικειμένων από αποθήκες από έναν πρώην επιμελητή, ο οποίο στη συνέχεια πούλησε αρκετά από αυτά στο eBay.

    Ο Cullinan θα χρειαστεί επίσης να ηγηθεί μιας εκτεταμένης προσπάθειας συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την χρηματοδότηση μιας μεγάλης ανακαίνισης, αλλά και φυσικά να εξετάσει τις απαιτήσεις για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην στην Ελλάδα αλλά και άλλων σχετικών αιτημάτων, όπως αυτό της Νιγηρίας για την επιστροφή της συλλογής των «Χάλκινων του Μπενίν».

    Το Βρετανικό Μουσείο μένει χωρίς μόνιμο διευθυντή εδώ και επτά μήνες, από τότε που παραιτήθηκε ο Hartwig Fischer, Γερμανός ιστορικός τέχνης, τον περασμένο Αύγουστο. Η αποχώρηση του Φίσερ έγινε λίγο μετά την δημοσίευση στοιχείων πως είχε υποβαθμίσει τις ανησυχίες για την κλοπή των αρχαιοτήτων από τον επιμελητή του μουσείου. Τον Σεπτέμβριο, το Μουσείο διόρισε τον Mark Jones, πρώην επικεφαλής του μουσείου Victoria and Albert, ως προσωρινό αντικαταστάτη του Fisher.

    Ο Cullinan – ο οποίος θεωρείται από τους γνώστες του κόσμου των μουσείων ως ένας ενεργητικός διευθυντής, ικανός να ανανεώσει τα κουρασμένα ιδρύματα – ήταν το φαβορί για τη θέση του Βρετανικού Μουσείου. Πέρυσι, άνοιξε ξανά την National Portrait Gallery μετά από μια ανακαίνιση ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως, παρά την οξυδέρκειά του στη συγκέντρωση κεφαλαίων, διάφοροι ακτιβιστές έχουν τόσο επαινέσει όσο και επικρίνει τον Cullinan για τους φιλάνθρωπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί ενώ άλλοι τον έχουν επαινέσει.

    Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης της National Portrait Gallery, καλλιτέχνες και ακτιβιστές επαίνεσαν τον Cullinan αφού απέρριψε μια δωρεά 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων από ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της οικογένειας Sackler. Μέλη της οικογένειας είχαν αντιμετωπίσει αγωγές σχετικά με την υπερσυνταγογράφηση εθιστικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του OxyContin. Επίσης έλαβε θετικά σχόλια όταν τερμάτισε μια συμφωνία με τη BP.

    Την ίδια ώρα, ωστόσο,  ορισμένοι από τους ίδιους ακτιβιστές επέκριναν την National Portrait Gallery αφού ανακοίνωσε μια παρόμοια συμφωνία χορηγίας με τον Herbert Smith Freehills, μια δικηγορική εταιρεία με διασυνδέσεις με τη βιομηχανία πετρελαίου. Ο Cullinan είχε υπερασπιστεί τη χορηγία, λέγοντας ότι τα μουσεία αντιμετώπιζαν ένα «ολοένα και πιο προκλητικό» οικονομικό περιβάλλον.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανικό Μουσείο: Ο πρώην έφορος καλείται να επιστρέψει τα αρχαία που έκλεψε

    Βρετανικό Μουσείο: Άμεσες επεμβάσεις στην αίθουσα των Γλυπτών;

    Βρετανικό Μουσείο: Η στέγη καταρρέει, τα Γλυπτά κινδυνεύουν – Αποκαλυπτικές εικόνες



    ΣΧΟΛΙΑ