• Πολιτισμός

    Βρετανικό Μουσείο: Άμεσες επεμβάσεις στην αίθουσα των Γλυπτών;

    Επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου στα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου στα Γλυπτά του Παρθενώνα


    Έκτακτη επισκευή της στέγης θα πραγματοποιήσει στο Βρετανικό Μουσείο σε τέσσερεις γκαλερί του, μεταξύ των οποίων και αυτή με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

    Η είδηση δεν ανακοινώνεται επίσημα, όμως σύμφωνα με πληροφορίες  βρετανικών μέσων ενημέρωσης, η διοίκησή του είναι θορυβημένη από την δημοσιοποίηση και νέων «ατυχημάτων», που έχουν συμβεί σ’ αυτές τις γκαλερί κατά τη διάρκεια του χειμώνα με μία σειρά ατελείωτων διαρροών. Για την αντιμετώπισή τους μάλιστα, το μουσείο έχει επιστρατεύσει κουβάδες, που συγκεντρώνουν το …τρεχούμενο από τη στέγη νερό ενώ θερμάστρες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων υγρασίας.  Όπως αυτές, που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα των Γλυπτών (φωτογραφίες δημοσίευσε το mononews).

    Κατόπιν αυτών και σε αντίθεση με όσα ανακοινώνονταν πριν μερικές μέρες, ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί συνολικά με την πλήρη ανακαίνιση αυτών των γκαλερί -όταν και όποτε γίνει- φαίνεται ότι τώρα επικρατούν νέες απόψεις, για άμεση επέμβαση. Χωρίς ωστόσο να είναι κανείς βέβαιος, ότι δεν υπάρξει και πάλι αλλαγή προγράμματος…

    Τα «μπαλώματα»

    Όσον αφορά την υγρασία, σύμφωνα με την «The Art Newspaper», τον Δεκέμβριο του 2022, τα ασσυριακά ανάγλυφα στο μουσείο «απειλήθηκαν από σοβαρή διάβρωση», αφού «οι ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες οδήγησαν σε σχηματισμό υγρασίας στην επιφάνεια των γλυπτών του 9ου αιώνα π.Χ.». Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόνιμη ζημιά, χρησιμοποιήθηκαν τότε –όπως και τώρα -έκτακτα μέτρα για να στεγνώσουν τα γλυπτά.  Και δεν είναι μόνον τα πολύτιμα έργα τέχνης που κινδυνεύουν, αφού η υγρασία απειλεί και το κεντρικό αρχείο του Βρετανικού Μουσείου.

    Η ζωφόρος του Παρθενώνα με την θερμάστρα για την αντιμετώπιση της υγρασίας
    Η ζωφόρος του Παρθενώνα με την θερμάστρα για την αντιμετώπιση της υγρασίας

    Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο εξάλλου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είχε παραδεχθεί σε ομιλία του, ότι επί δεκαετίες, το κτήριο «μπαλώνεται με αποσπασματικό τρόπο και κλείνοντας γκαλερί, όταν μπαίνει η βροχή».

    Πλάνο αναβάθμισης

    Ο Όσμπορν έχει, όπως είναι γνωστό το φιλόδοξο σχέδιο να αναβαθμίσει ολόκληρο το κτήριο του Βρετανικού Μουσείου, ξεκινώντας από γκαλερί στο ισόγειο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά, της μεγάλης αίθουσας όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.  Ωστόσο, πρόοδος για το σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει, αντίθετα έχει επιβραδυνθεί, λόγω του σκανδάλου, που ξέσπασε τον περασμένο Αύγουστο σχετικά με τα 2.000 κλεμμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου, κάτι που οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή Χάρτβιχ Φίσερ.

    «Εκτακτα» μέτρα για αντιμετώπιση διαρροής της στέγης στο Βρετανικό Μουσείο
    «Εκτακτα» μέτρα για αντιμετώπιση διαρροής της στέγης στο Βρετανικό Μουσείο

    Πέρυσι επίσης, σε ένα πλάνο σχεδιασμού του μουσείου, γινόταν αναφορά στην ανάγκη επειγουσών εργασιών, προκειμένου να  μετριασθούν οι διαρροές νερού που απειλούσαν την υλική υπόσταση του ιδρύματος θέτοντας τις συλλογές του «σε κίνδυνο για σημαντικές ζημιές». Επιπλέον, όπως πρόσθετε το μουσείο, πρόθεσή τους ήταν να  αντιμετωπίσει και τις ανησυχίες για «δημόσια ασφάλεια».

    Πέραν των προβλημάτων αυτών τέλος, θυμίζουμε, ότι το Βρετανικό Μουσείο αναζητεί γενικό διευθυντή, καθώς ο Μαρκ Τζόουνς, που βρίσκεται επικεφαλής σήμερα, είναι προσωρινός.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανικό Μουσείο: Η στέγη καταρρέει, τα Γλυπτά κινδυνεύουν – Αποκαλυπτικές εικόνες

    Μενδώνη για επίδειξη μόδας μπροστά στα Γλυπτά: Το Βρετανικό Μουσείο προσβάλλει τον Παρθενώνα

    Μπρος-πίσω οι Βρετανοί για τους επαναπατρισμούς μουσειακών έργων – Τροποποίηση νόμου



    ΣΧΟΛΙΑ