• Cryptocurrencies

    Ο Πάμπλο Πικάσο συναντά τα crypto: Oι κληρονόμοι του λανσάρουν NFT με δημιουργίες του

    • Bloomberg

    Mαρίνα και Φλόριαν Πικάσο


    Οι κληρονόμοι του Πάμπλο Πικάσο, θα προχωρήσουν στην πώληση 1.010 ψηφιακών κεραμικών έργων τέχνης του φημισμένου Ισπανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, που είναι άγνωστα στο κοινό, ακολουθώντας τη νέα μόδα των crypto που κατακλύζει τον καλλιτεχνικό και τον οικονομικό κόσμο.

    Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Associated Press πριν από την επίσημη κυκλοφορία αυτή την εβδομάδα, η εγγονή του Πικάσο, Μαρίνα Πικάσο, και ο γιος της Φλόριαν Πικάσο άνοιξαν το διαμέρισμά τους – το οποίο είναι γεμάτο με έργα του επιφανούς προγόνου τους- σε μια πολυτελή γειτονιά της Γενεύης. Εκεί πρόσφεραν μια ιδέα των κομματιών που θα συνδυάσουν τις καλές τέχνες της παλιάς σχολής με τα νέα ψηφιακά στοιχεία.

    Στόχος τους είναι να κερδίσουν χρήματα, εκμεταλλευόμενοι τα γνωστά μη ανταλλάξιμα tokens, ή NFT, τα οποία έχουν αποφέρει εκατομμύρια σε λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες και έχουν ταυτόχρονα δεχθεί κριτική για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

    Στην οικονομική ορολογία, ένα ανταλλάξιμο token είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να ανταλλάσσεται ένα προς ένα. Σκεφτείτε τα δολάρια ή τα bitcoin – το καθένα έχει την ίδια ακριβώς αξία και μπορεί να διαπραγματευτεί ελεύθερα. Ένα μη ανταλλάξιμο token, αντίθετα, έχει τη δική του ξεχωριστή αξία, όπως ένα παλιό σπίτι ή ένα κλασικό αυτοκίνητο.

    «Προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ του κόσμου των NFT και του κόσμου των καλών τεχνών», δήλωσε ο Φλόριαν Πικάσο, δισέγγονος του καλλιτέχνη.

    Δείχνοντας ένα κομμάτι κεραμικής από αυτά που θα πουληθούν ως NFT, η Μαρίνα Πικάσο λέει ότι χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 1958, όταν ο Πάμπλο ήταν παιδί.

    «Είναι ένα έργο που αντιπροσωπεύει ένα πρόσωπο και είναι πολύ εκφραστικό», είπε. «Είναι χαρούμενο. Αντιπροσωπεύει τη ζωή… Είναι ένα από εκείνα τα αντικείμενα που ήταν μέρος της ζωής μας, της δικής μας ζωής — της ζωής μου με τα παιδιά μου».

    Ο οίκος Sotheby’s θα φιλοξενήσει μια δημοπρασία τον Μάρτιο που θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό NFT καθώς και το πραγματικό κεραμικό μπολ.

    Ένα NFT  του Πικάσο φέρνει συμβολισμούς που θα αφήσουν εποχή, κάτι σαν την συλλογή των Beatles που ανέβηκε τελικά στο iTunes. Η οικογένεια και οι διευθυντές των επιχειρήσεων της υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να δημιουργήσουν μια νεότερη κοινότητα θαυμαστών του Πικάσο.

    «Τα πάντα εξελίσσονται», είπε ο Φλόριαν Πικάσο, επιμένοντας ότι το NFT τιμά τον μεγάλο καλλιτέχνη.

    «Πιστεύω ότι ταιριάζει στην κληρονομιά του Πικάσο γιατί αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτόν και στον τρόπο δουλειάς του, ο οποίος ήταν πάντα δημιουργικός», τόνισε.

    Πόσο διαφορετικές φαντάζουν πλέον εκείνες οι παλιές μέρες που ο Πικάσο, όπως λέει ο θρύλος, απλώς έκανε ένα σκίτσο σε μια χαρτοπετσέτα για να πληρώσει ένα γεύμα σε εστιατόριο – το οποίο  υποτίθεται ότι είχε αξία πολύ μεγαλύτερη από το κόστος του φαγητού και των ποτών που είχε απολαύσει.

    Μερικά από τα έσοδα θα δοθούν: ένα μέρος σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει στόχο να βοηθά στην αντιμετώπιση της έλλειψης νοσοκόμων και ένα άλλο σε μια μη κυβερνητική οργάνωση που θέλει να βοηθήσει στη μείωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα NFT θα συνοδεύονται επίσης από μουσική του Φλόριαν Πικάσο, ο οποίος είναι DJ και μουσικός παραγωγός, μαζί με τον τραγουδοποιό John Legend και τον ράπερ Nas.

     Διαβάστε ακόμη:

    Ο Πικάσο στη νέα Εθνική Πινακοθήκη – Το κλεμμένο έργο εκτίθεται και πάλι



    ΣΧΟΛΙΑ