• Πολιτισμός

    Τζέην Όστεν: Πωλείται το σπίτι που γεννήθηκε. Βγαλμένο σαν από μυθιστόρημά της

    Το σπίτι όπου γεννήθηκε η Τζέην Όστεν


    Γενέτειρα μιας από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της βρετανικής λογοτεχνίας, της Τζέιν Όστεν, είναι το Στίβεντον Χάους στο Χάμπσαϊρ της Αγγλίας, που βγαίνει προς πώληση για περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε 52 στρέμματα τυπικής αγγλικής εξοχής, πρόκειται για την τοποθεσία, όπου η διάσημη –μετά θάνατον- συγγραφέας είδε το φως του κόσμου, το 1775, και όπου άρχισε να γράφει τα αγαπημένα μυθιστορήματά της, που κατέλαβαν σημαίνουσα θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Εδώ άρχισε να γράφει το «Λογική και Ευαισθησία», το «Περηφάνια και Προκατάληψη», το «Αβαείο Νόρθανγκερ». Και όπως είναι λογικό, το σπίτι ήδη διαφημίζεται ως ένας μοναδικός ιστορικός τόπος.

    Η συγγραφέας διέμενε στο σπίτι έως το 1801, όταν ο πατέρας της, που ήταν εφημέριος του χωριού στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αποσύρθηκε και μετέφερε την οικογένειά του στο Μπαθ. Στη συνέχεια, το 1826 ένας από τους έξι αδερφούς της, ο Έντουαρντ επενέβη δραστικά στο οίκημα του 16ου αιώνα, πραγματοποιώντας μεγάλες επεμβάσεις, προκειμένου να το βελτιώσει με αποτέλεσμα να προκύψει ένα αρχοντικό Γεωργιανού ρυθμού, που χαρακτηρίζεται ως διαμάντι. Άλλωστε και σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

    Στην εξοχή

    Ανακαλώντας τις περιγραφικές σκηνές των βιβλίων της Τζέην Όστεν το αρχοντικό περιγράφεται ως λευκή κατασκευή από γυψομάρμαρο, που επιστέφεται από οροφή φτιαγμένη από σχιστόλιθο ενώ φωλιάζει μέσα σε κυματιστούς καταπράσινους λόφους, που περιβάλλονται από κατάφυτα δάση. Αρκετοί κήποι εξάλλου είναι διάσπαρτοι σε όλη την ιδιοκτησία, η πρόσβαση στην οποία γίνεται μέσω μιας δεντρόφυτης διαδρομής. Ένα γήπεδο τένις, μία θερμαινόμενη πισίνα και θερμοκήπιο αλλά και ένα μεγάλο τούβλινο οικοδόμημα, καθώς και μία κατασκευή δύο υπνοδωματίων πλαισιώνουν το σπίτι.

    Το εσωτερικό του σπιτιού

    Στο εσωτερικό του, τα πάνω από 650 τετραγωνικά του κατανέμονται σε έξι υπνοδωμάτια, τέσσερα μπάνια και τέσσερα δωμάτια υποδοχής, γεμάτα με περίτεχνα χαρακτηριστικά εποχής, όπως σκαλιστά τζάκια και ψηλές οροφές στολισμένες με περίτεχνα γείσα και καλούπια. Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ανακαινίσεων εξάλλου έχουν προστεθεί σύγχρονες μονάδες κουζίνας και κελάρι κρασιού με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

    Το εσωτερικό του σπιτιού

    Το νέο σπίτι

    Ο αδερφός της Τζέην Όστεν, έζησε σ΄αυτό το σπίτι ως το 1855, όταν το πούλησε στον δεύτερο δούκα του Ουέλινγκτον. Στο μεταξύ η συγγραφέας με την μητέρα της και την αδερφή της Κασσάνδρα είχαν εγκατασταθεί στο Τσότον, σε ένα σπίτι που είχε ενοικιασθεί από τον Έντουαρντ ειδικά για εκείνες, εφ΄όσον ο πατέρας τους είχε πεθάνει. Εκεί η Τζέιν Όστεν πέρασε τα οκτώ τελευταία χρόνια της ζωής της –πέθανε το 1817 σε ηλικία μόνο 41 χρονών- και εκεί επεξεργάστηκε τα τρία πρώτα μυθιστορήματά της ενώ έγραψε επίσης τα «Μάνσφιλντ Παρκ», «΄Εμμα» και «Πειθώ».

    Η Τζέην Όστεν σε επιχρωματισμένη εικόνα από σχέδιο της αδερφής της Κασσάνδρας

    Το πρώτο της έργο «Λογική και Ευαισθησία» δημοσιεύθηκε το 1811 και δυο χρόνια μετά το «Περηφάνια και Προκατάληψη». Στην εποχή της μετάβασης από τον ρομαντισμό στον ρεαλισμό του 19ου αιώνα, οι ιστορίες της, δραματικές αλλά και ρεαλιστικές αποτυπώνουν την κοινωνική ζωή στην Αγγλία, ιδίως των γυναικών της μεσαίας τάξης, η ματιά της είναι αντισυμβατική και ειρωνική ενώ η διεισδυτικότητα της πένας της αποκαλύπτει κρυμμένα συναισθήματα και αγωνίες.

    Και η δική της ιστορία ήταν παρόμοια, αφού δεν παντρεύτηκε ποτέ ενώ σκληρή ασθένεια την στέρησε νωρίς τη ζωή.



    ΣΧΟΛΙΑ