• Πολιτισμός

    Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης προσλαμβάνει γυναίκα ιθαγενή πρώτη φορά στα 150 χρόνια

    Η Πατρίτσια Νόρμπι φωτογραφία Scott Rosenthal)


    Ίσως ορμώμενο από την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met) στη Νέα Υόρκη προσέλαβε την ινδιάνικης καταγωγής Πατρίσια Μαρόκιν Νόρμπι στην ομάδα μόνιμων επιμελητών του.

    Η Νόρμπι κατάγεται από την κοινότητα των Περουπέκα που εντοπίζεται στην περιοχή του Μιχοακάν στο Μεξικό και μέχρι σήμερα κατείχε διευθυντική θέση στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ινδιάνικης Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί μέρος του Ιδρύματος Σμιθσόνιαν. Κατά συνέπεια, λόγω προϋπηρεσίας και καταγωγής, από σήμερα αναλαμβάνει το τμήμα της τέχνης των αυτόχθονων ιθαγενών.

    «Πρόκειται να υποστηρίξουμε την αριστεία της στον προγραμματισμό και τη συνεργασία με συνεργάτες στο MET καθώς και στις κοινότητες των ιθαγενών στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στην ήπειρο», δήλωσε ο διευθυντής του εμβληματικού Μουσείου Μαξ Χολέιν που εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να βρει το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση.

    Με τη σειρά της, η καθηγήτρια Πατρίσια Νόρμπι συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο για το Μουσείο. Ανυπομονώ να συμμετάσχω σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην παρουσίαση της αμερικανικής ινδιάνικης τέχνης και της εικαστικής τέχνης μέσα σε αυτό».

    Προφανώς πρόκειται για κίνηση πολιτικής σημασίας που συλλαμβάνει το πνεύμα των καιρών στη Δύση, όπου το σύνολο του προοδευτικού κόσμου τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αμερική. Το κίνημα Black Lives Matter συγκέντρωσε εκατομμύρια διαδηλωτές ανά τον κόσμο μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη ενώ ορισμένα ρατσιστικά μνημεία της Κοινοπολιτείας στο Νότο ήδη κατεδαφίζονται.

    Αποτελεί κορύφωση της πρόσφατης προσπάθειας των μεγάλων μουσείων της Αμερικής να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος που δεν συμπεριελάμβαναν στις αίθουσές τους γυναίκες καλλιτέχνες αλλά ούτε και τέχνη από τους γηγενείς πληθυσμούς.

    Οι αυτόχθονες αμερικανοί καλλιτέχνες συνήθως παρουσιάζονταν στην αίθουσα Αφρικής, Ωκεανίας και Αμερικής του Μουσείου. Ύστερα από σχετική έκθεση ινδιάνικης τέχνης στο τμήμα Αμερικής το 2018, η ενώση Association on American Indian Affairs εξέφρασε ενστάσεις ως προς την εγκυρότητά της καθώς το Μουσείο δεν είχε ζητήσει τη γνώμη της. Το Met υποστήριξε ότι ουδέποτε έχει παρακάμψει τους αρχηγούς των φυλών στις διάφορες γηγενείς κοινότητες της χώρας πριν από την διοργάνωση εκθέσεών του.

    Η πρωτοφανής, ιστορική πρόσληψη της Πατρίσιας Νόρμπι οπωσδήποτε θα καταλαγιάσει τα πνεύματα.



    ΣΧΟΛΙΑ