• Πολιτισμός

    Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι εδώ! Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα


    Εγκαίρως μεν αλλά μέσα στην λαίλαπα της επιδημίας ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που όλοι ελπίζουμε ότι θα  διεξαχθεί το καλοκαίρι  με καλές συνθήκες και χωρίς την απειλή του κορονοϊού.

    Πόσω μάλλον που φέτος γιορτάζει τα 65 χρόνια του. Το πρόγραμμα ανακοίνωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου  μέσω διαδικτύου από την Πειραιώς 260 όπου γίνονταν τα τελευταία χρόνια οι συνεντεύξεις. Και φέτος το Φεστιβάλ θα ήθελε να εορτάσει τα 65 του χρόνια με μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες»

    Πολλά τα ονόματα των ξένων καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν, όπως ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάγιερ που θα παρουσιάσει την «Ιστορία της βίας», ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι με μια σύγχρονη «Οδύσσεια – Μια ιστορία για το Χόλυγουντ», ο  Κρίστοφερ Ρύπινγκ με ένα δεκάωρο ερευνητικό θέαμα πάνω στο αρχαίο δράμα, ο Ρώσος Κιρίλ Σερεμπρένικοφ  με τις «Νεκρές ψυχές» του Γκόγκολ, ο Πολωνός Κορνέλ Μούντρουτσο με τα «Κομμάτια μιας γυναίκας», και επίσης, για πρώτη φορά στο Ηρώδειο ο κορυφαίος συνθέτης Μαξ Ρίχτερ.

    Στην Επίδαυρο εξάλλου ο Μιχαήλ Μαρμαρινός  θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό  τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, ο Δημήτρης Λιγνάδης τους «Πέρσες» του Αισχύλου, ο  Άρης Μπινιάρης τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ενώ θα υπάρξουν ασφαλώς και άλλες συμμετοχές. Όσο για την Μικρή Επίδαυρο αφιερώνεται στη μουσική και το μουσικό θέατρο με περφόρμανς, από το μπαρόκ μέχρι την ηλεκτρονική μουσική και από την όπερα μέχρι την υποβρύχια ανακάλυψη μιας βυθισμένης πολιτείας!

    Στην Πειραιώς 260 τέλος αναμένεται συναυλία της Χίλντουρ Γκουδναντότιρ, που πρόσφατα τιμήθηκε για τη μουσική της στο «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς ενώ έχει συνθέσει και τη μουσική για την σειρά Chernobyl του HBO, την οποία και θα παρουσιάσει. Επίσης θεατρικές παραστάσεις Ελλήνων σκηνοθετών, όπως του Βασίλη Παπαβασιλείου με τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου και τον Νίκο Καραθάνο με το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν.

    Κατερίνα Ευαγγελάτου

    Στον αρχικό της σχεδιασμό, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει σχεδόν 1.400 καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες. Περίπου 70 εκδηλώσεις, 40 πρεμιέρες και νέες παραγωγές. Όπως είπε όμως η Κατερίνα Ευαγγελάτου  «Αντιλαμβανόμαστε πως το Φεστιβάλ φέτος δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως το σχεδιάζαμε τόσον καιρό. Έχουμε, όμως, την ανάγκη να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουμε το Φεστιβάλ, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

    Οι ακριβείς ημερομηνίες  πάντως εξετάζονται ακόμη σε συνεργασία και με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ



    ΣΧΟΛΙΑ