Πολιτισμός

Θησαυροί μνήμης από την Ελληνική Επανάσταση: Online περιήγηση του ΥΠΠΟ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Εκδήλωση για τη Φιλική Εταιρεία


Έντεκα μικροί θησαυροί του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Έντεκα δίλεπτα βιντεάκια μνήμης από την Ελληνική Επανάσταση. Σήμερα, 199 χρόνια από την κήρυξή της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα παρουσιάζει μέσα από την κάμερα ενός τηλεφώνου!

«Συζητώντας με την Ιστορία» είναι ο τίτλος των σύντομων «περιπάτων», που μας παρουσιάζουν:

Την πρώτη αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου, που ως γνωστόν στεγαζόταν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τη χάρτα του Ρήγα, τα εμβληματικά κειμήλια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του.

Το ξύλινο αγαλματίδιο της συμφιλίωσης, ακρόπρωρα από καράβια προεπαναστατικά με ονόματα αρχαίων ηρώων, την παιδούλα στο ταφικό μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, την περικεφαλαία του Λόρδου Βύρωνα.

Τα όπλα του Καραϊσκάκη και η Χάρτα του Ρήγα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Επίσης, τις υδατογραφίες του Λούντβιχ Κέλμπεργκερ, αξιωματικού στο στρατό του Όθωνα, που απεικονίζουν την Ελλάδα αμέσως μετά την Επανάσταση, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το 1844, και, τέλος, τα λιτά ξύλινα καθίσματα του πρώτου Βουλευτηρίου, στο Ναύπλιο, αψεγάδιαστο μάρτυρα της πενίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτος.

«Ξεναγός» μας ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν.

Σημαία της Επανάστασης

Όλα τα βίντεο βρίσκονται στο κανάλι YouTube και στα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Να σημειώσουμε ότι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι οργανισμός εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, φύλακα της ιστορικής μνήμης του Αγώνα.

Το νεοκλασικό μέγαρο επί της οδού Σταδίου 13, όπου στεγάζεται, άρχισε να κτίζεται τον Αύγουστο του 1858, για να φιλοξενήσει τη Βουλή των Ελλήνων. Η βασίλισσα Αμαλία επέβλεψε την εφαρμογή των σχεδίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ. Όμως, τα γλίσχρα οικονομικά του κράτους το άφησαν ημιτελές.

Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος, το 1863, τροποποίησε τα αρχικά σχέδια. Το Μέγαρο της Βουλής ολοκληρώθηκε το 1871. Στα έδρανα που κατασκεύασε ο ξυλουργός Σακελλαρίου κάθησαν οι πατέρες του έθνους επί εξήντα χρόνια, ως τη μεταφορά του Κοινοβουλίου στα Παλαιά Ανάκτορα, το 1935.

Η περικεφαλαία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η παλιά Βουλή παραχωρήθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, για να στεγαστεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1882 με σκοπό τη συλλογή μνημείων της Παλιγγενεσίας.

Η «Έκθεσις Μνημείων του Ιερού Αγώνος» σηματοδότησε την πρώτη επίσημη παρουσία της, το 1884. Οι οικογένειες των αγωνιστών παραχώρησαν στην Εταιρεία τα ιστορικά τους κειμήλια.

Όταν τελείωσε η έκθεση, τα περισσότερα δωρήθηκαν στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, αποτελώντας τη ζωντανή μνήμη της Επανάστασης του 1821.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο


ΣΧΟΛΙΑ