• Πολιτισμός

    Τατσόπουλος, Μιχαλοπούλου, Χωμενίδης στο ΚΠΙΣΝ: Τη Διεθνή Ημέρα Συγγραφέων

    Τατσόπουλος, Τριανταφύλλου, Χωμενίδης στο ΚΠΙΣΝ: Τη Διεθνής Ημέρα Συγγραφέων

    Ο Χωμενίδης σήμερα στις 12 στο ΚΠΙΣΝ


    Μεγάλα ονόματα της σύγχρονης πεζογραφίας (Τατσόπουλος, Μιχαλοπούλου, Χωμενίδης, μεταξύ άλλων) συγκεντρώνονται τη Διεθνή Ημέρα Συγγραφέων στο ΚΠΙΣΝ. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών .

    Μια συζήτηση για το ταξίδι και τους συμβολισμούς του αλλά και πέντε νέα διηγήματα σε έναν νέο τόμο…

    Αμάντα Μιχαλοπούλου

    Η αφετηρία

    Τα αεροδρόμια αποτελούν σημεία συναντήσεων και αποχαιρετισμών. Καθημερινά διασταυρώνονται στους κόλπους τους άνθρωποι και οι ιστορίες τους.

    Αυτή τη μοναδική «διασυνδεσιμότητα» ήθελε η εταιρεία να αναδείξει το 2016, όταν ξεκίνησε ένα ταξίδι διαφορετικό, τη δράση Hub of Stories.

    Lost and Found

    Σε αυτό το πλαίσιο άρχισε συνεργασία με τον δημοσιογράφο και editorial director της Διανέοσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο από την οποία προέκυψε η νουβέλα Lost and Found.

    Μεταφέρθηκε μάλιστα και στον κινηματογράφο ως ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Βογιατζή. Συμμετείχε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

    Hub of Stories

    Το 2018 η Αθήνα ανακυρήχθηκε «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίο» από την UNESCO.

    Τότε ωρίμαστε και η ιδέα ενός συλλογικού βιβλίου, με διηγήματα γνωστών συγγραφέων.

    Μέχρι να γίνει αυτό, η δράση Hub of Stories (φυτώριο ιστοριών) αναζήτησε πρώτα προσωπικές ιστορίες ταξιδιωτών. Διακηρύσσοντας πρωτότυπο διαγωνισμό στα social media του αεροδρομίου.

    Σώτη Τριανταφύλλου

    Γράψε την ιστορία σου, γράψε Ιστορία

    «Αρχικά αναζητήσαμε την έμπνευση όλων των φίλων του αεροδρομίου που έχουν στην καρδιά τους την Αθήνα, το ταξίδι και το αεροδρόμιο», εξηγεί ο Ιωακείμ Τσιμπίδης από το Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Η προδιαγραφές έμοιαζαν απλές:

    «Γράψε την ιστορία σου και… γράψε ιστορία». Αλλά να την αναπτύξουν σε σαράντα μόνο λέξεις.

    Η ανταπόκριση αποδείχθηκε ενθουσιώδης.

    Πέτρος Τατσόπουλος

    Οι πέντε συγγραφείς

    Από την αθρόα συμμετοχή, η ομάδα του αεροδρομίου επέλεξε τα πέντε καλύτερα αφηγήματα και τα προώθησε στους πέντε διακεκριμένους πεζογράφους:

    Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Πέτρο Τατσόπουλο, Σώτη Τριανταφύλλου και Χρήστο Χωμενίδη.

    Ο καθένας κράτησε από ένα αφήγημα. Με αυτό το πυκνό και πρωτόλειο κείμενο των σαράντα λέξεων ως αφετηρηρία, δημιούργησαν με το δικό τους γνωστό και αιχμηρό ύφος, από ένα νεοπαγές διήγημα.

    Αυτά τα πέντε διηγήματα που κλείνουν στην καρδιά τους το ταξίδι, ενώθηκαν σε μια συλλεκτική έκδοση με τίτλο Μια φορά και ένα ταξίδι.

    Πληροφορίες

    Παρουσιάζεται σήμερα 3 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Συγγραφέων) με την παρουσία των συγγραφέων στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ.

    Με αφορμή την παρουσίαση του συλλεκτικού τόμου θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τους πέντε συγγραφείς.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακαλουθήσουν ζωντανά τη συζήτηση που οργανώνεται σήμερα από τις σελίδα στο Facebook του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στις 12.00 το μεσημέρι.



    ΣΧΟΛΙΑ