• Πολιτισμός

    Αμάντα Μιχαλοπούλου: Σύγχρονη Φαίδρα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

    Αμάντα Μιχαλοπούλου


    Τέσσερις δημοφιλείς πέννες της μυθοπλασίας συμπράττουν με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ., Γιάννης Μαυριτσάκης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης.

    Παρουσιάζουν τέσσερα διαφορετικά έργα έχοντας αντλήσει έμπνευση από τη μυθική Μήδεια, τις Βάκχες και τον Ιππόλυτο του Ευρυπίδη καθώς και τις Τραχίνιες του Σοφοκλή.

    Η μόνη «γραμμή» από την απευθείας ανάθεση του Φεστιβάλ και της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου: Έτσι για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο εντάσσει την τέχνη του λόγου στο πρόγραμμά της.

    Τις σκηνοθεσίες των έργων που γράφτηκαν ειδικά για να ανέβουν στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου υπογράφουν εξίσου καταξιωμένοι σκηνοθέτες: Γιάννος Περλέγκας, Γιώργος Σκεύας, Γιάννης Καλαβριανός, Ελένη Σκότη.

    Κάθε κείμενο βέβαια έχει το δικό του ύφος και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αναδύεται από τη «συνενοχή» του σύγχρονου με τον αρχαίο συγγραφέα.

    Συνολικά όμως πρόκειται για ενιαίο καλλιτεχνικό εγχείρημα με δραματουργική, ερμηνευτική, κοινωνική αλλά και εκδοτική διάσταση. Ένα πείραμα που ανακινεί και τονώνει τη δημιουργιή διαδικασία από το σημείο μηδέν, όπως γράφουν οι εμπνευστές του:

    «Αφενός τροφοδοτεί τον διάλογο της θεατρικής γραφής με το Αργαίο Δράμα, προσφέροντς νέο πεδίο αναστοχασμού πάνω στη σχέση των μύθων με τη σύγχρονη ταυτότητα. Αφετέρου, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τον χώρο του θεάτρου, κινητοποιεί πάνω από τριάντα ηθοποιούς και πολλούς ακόμα ανθρώπους του θεάτρου -σκηνοθέτες, σκηνογράφους, μουσικούς, δραματουργούς, μεταφραστές… έναν ολόκληρο θίασο καλλιτεχνών- που συναποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος».

    Και σε αυτό το κομμάτι του προγράμματος διαφαίνεται η οραματική και πρακτική δύναμη της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Όχι μόνο παρέδωσε ένα πλούσιο ελληνικό και διεθνές φεστιβάλ σε συνθήκες πανδημίας (ακόμη υφίσταται παρά την αρχή των εμβολιασμών…).

    Φρόντισε εξίσου και για το ισοδύναμα σημαντικό, πρακτικό κομμάτι του ρόλου της (όχι μόνο για τη «δόξα» της): Την οικονομική φροντίδα του Φεστιβάλ. Διότι αν δεν δοθούν κίνητρα, ρόλοι και εργασία στους δημιουργούς, πώς θα δημιουργήσουν τέχνη;

    Στο συγκεκριμένο εγχείρημα συμμετέχουν και οι εκδόσεις Νεφέλη που έχουν επιμεληθεί τη δίγλωσση έκδοση των έργων στο πλαίσιο ενιαίας σειράς θεατρικών βιβλίων. Έτσι συμπληρώνεται οργανικά η συνολική αυτή πρωτοβουλία στήριξης και ανάδειξης του ελληνικού θεάτρου.

    Η Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον εκδοτικό χώρο για δράσεις του Φεστιβάλ.

    Στο έργο της Αμάντας Μιχαλοπούλου αναδεικνύεται μία Φαίδρα που δεν παιθαίνει αλλά φλέγεται.

    Στον αντίποδα της κλασικής ηρωίδας, η σύγχρονη μετουσίωσή της αισθάνεται τον έρωτα ως κάλεσμα στη ζωή, υπόσχεση ζωτικότητας. Δεν βυθίζεται στην ομίχλη των ενοχών της.

    Η Φαίδρα της Αμάντας (με αφετηρία τον Ιππόλυτο του Ευρυπίδη), αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεών της, της επιθυμίας της και αναμετράται με τη φωτιά. Η φωτιά με τη διττή υπόσταση: Σημαίνει καταστροφή αλλά και αναγέννηση, θάνατο αλλά και μεταμόρφωση.

    Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πιο ταιριαστή πρωταγωνίστρια για αυτή τη νέα μορφή από την Άννα Μάσχα που την υποδύεται.

    Η Φαίδρα της Αμάντας Μιχαλοπούλου αντλεί έμπνευση και από την ερωτική ηρωίδα που σκιαγράφησε η πιο λυρική μορφή της ρωσικής ποίησης Μαρίνα Τσβετάγεβα. Το 1928 έγραψε το ποιητικό έπος Φαίδρα ως ωδή σε μια μορφή που γίνεται παρανάλωμα του πάθους της.

    Τα απόλυτα μεγέθη των κλασικών δραμάτων εκσυγχρονίζονται, αποκτούν πιο ήπιους, γήινους ρυθμούς: Ο αταίριαστος έρωτας της Φαίδρας δεν αποτελεί μονόδρομο σε αυτή τη σύγχρονη μετάφραση του αιώνιου μύθου, που δεν παύει ποτέ να καθηλώνει.

    Η Παλαιά Επίδαυρο με το μικρό θέατρο κοχύλι πλάι στο νερό, παρέχει το ιδανικό σκηνικό για μία τέτοιου είδους δροσερές αναμετρήσεις.

    Άννα Μάσχα, σε παλιότερη παράσταση

    Πληροφορίες

    Η Φαίδρα καίγεται

    Αμάντα Μιχαλοπούλου

    Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

    Στις 30 και 31 Ιουλίου 2021

    Συντελεστές:

    Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
    Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
    Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
    Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
    Σύνθεση: μουσικής Δήμητρα Τρυπάνη
    Επιμέλεια κίνησης: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
    Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
    Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη
    Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια
    Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

    Παίζουν: Άννα Μάσχα (Φαίδρα), Νίκος Λεκάκης (Ιππόλυτος), Μαρία Κοσκινά (Ληώνη), Μαρία Μοσχούρη (Αφροδίτη), Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου (Άρτεμη)

    Εκτέλεση παραγωγής:­­ Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
    Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
    Οργάνωση παραγωγής: Πάνος Σβολάκης

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ