Πολιτισμός

Microsoft: Συναρπαστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία – Εγκαίνια του έργου

  • NewsRoom
Συναρπαστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία από την Microsoft - Εγκαίνια του έργου

Μνημεία της αρχαίας Ολυμπίας αποκατεστημένα ψηφιακά


Η Ολυμπία όπως δεν την έχετε ξαναδεί! Γιατί αυτή είναι η Ολυμπία των αρχαίων!  Όπως δημιουργήθηκε στην Ηλεία των θεών και των μύθων από τα πανάρχαια χρόνια για δοξάσει τον Δία και παράλληλα το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων, διαδίδοντας τους αγώνες της σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο και σήμερα βέβαια σε όλη την οικουμένη.

Είναι μια συναρπαστική εμπειρία λοιπόν, να γνωρίσει κανείς τα μνημεία της μέσα από την ψηφιακή τους αναπαράσταση, την οποία υλοποίησε μέσω πολιτιστικής χορηγίας η Microsoft Corp.

Γιατί «Το έργο “Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος” είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας», όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εγκαινίασε το έργο στην Ολυμπία, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Microsoft: Συναρπαστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία - Εγκαίνια του έργου
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στο ναό της αρχαίας Ολυμπίας σε ψηφιακή αναπαράσταση

Προσθέτοντας, ότι πλέον «Οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να “επισκεφθούν” μέσα από τη ψηφιακή απεικόνιση το χώρο όπως ήταν στην αρχαιότητα και να βιώσουν την ιστορία και τις αξίες που πρεσβεύει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας».

Το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft Corp και αφορά στην ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι, μέσω της ψηφιακής αναβίωσης επιτρέπεται στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια!

Μια συναρπαστική εμπειρία που καθίσταται δυνατή μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω υπολογιστή, καθώς και της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Microsoft: Συναρπαστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία - Εγκαίνια του έργου
Μνημεία της αρχαίας Ολυμπίας αποκατεστημένα ψηφιακά

Οι αξίες του Ολυμπισμού

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής», όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο χαιρετισμό της.

Επισημαίνοντας ότι αυτό το έργο «προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή  δυναμική».

«Σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς», χαρακτήρισε το έργο και ο Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft, αναφερόμενος στον ρόλο τέτοιων προγραμμάτων που όπως είπε «φέρνουν κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής  και προσκαλούν τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους».

Μνημεία της αρχαίας Ολυμπίας αποκατεστημένα ψηφιακά

Το έργο

Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας αποκαθιστά συνολικά 27 μνημεία στο χώρο και μεταξύ αυτών, το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας καθώς και το εργαστήριο του Φειδία.

Στην τρισδιάστατη εμπειρία, αυτά τα κτίρια ανασυντίθενται με ρεαλιστική λεπτομέρεια, ύστερα από επίπονη έρευνα από διεπιστημονική ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στην αρχική τους μορφή. Το έργο μάλιστα περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του χώρου, με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις τεχνουργημάτων από κάθε περίοδο.

Από την πλευρά της εξάλλου η Microsoft συνεργάστηκε, μέσω της πρωτοβουλίας της «AI for Cultural Heritage» με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών τοποθεσιών σε 3D, για να δημιουργήσει το θεμελιώδες μοντέλο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Χρησιμοποιώντας έτσι, επίγειες κάμερες και drones για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του αρχαιολογικού χώρου, η Microsoft AI επεξεργάστηκε στη συνέχεια τις εικόνες για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή, που αποδίδονται ως φωτορεαλιστικά.

Μνημεία της αρχαίας Ολυμπίας αποκατεστημένα ψηφιακά

Οι συνεργασίες

Πέρα από αυτά όμως η συνεργασία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα –θεωρητικά και τεχνικά, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και προγραμματιστές– και από διάφορα μέρη του κόσμου για να εργαστούν, να βρουν νέους τρόπους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και τελικά να βρουν ένα κοινό έδαφος για να ζωντανέψει αυτό το έργο – όχι μόνο για να διατηρήσει το παρελθόν με τη χρήση της τεχνολογίας AI, αλλά και για να οδηγήσει αυτές τις αρχές στο μέλλον.

«Ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε μαζί τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το έργο αυτό για να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εκπαίδευση αλλά και το τι σημαίνει σήμερα η Ελλάδα για τον υπόλοιπο κόσμο», όπως δήλωσε επίσης ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής για τη Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας.  Ο ίδιος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που χρειάστηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο, όπως είπε.

Γεγονός είναι, ότι αυτά τα μνημεία επέζησαν χιλιάδων ετών από καιρικές συνθήκες, πολέμους, σεισμούς και αλλαγών που επέφερε διαδοχικά ο χρόνος για να φθάσουν ως σήμερα κατακερματισμένα.

Χρειάζονται  έτσι ψηφιακή συντήρηση για να διασφαλιστεί, ότι όλα τα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας και των κοινών αξιών, τις οποίες εκπέμπουν τα μνημεία, θα παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές.

Η «επίσκεψη»

«Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία συνιστά συμμετοχή σε μια ιδιαίτερη φυσική και πνευματική εμπειρία», όπως είπε άλλωστε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού.

«Μια εμπειρία, που διεγείρεται και τροφοδοτείται τόσο από την υποβλητικότητα του φυσικού τοπίου, όσο και από τη διάχυτη ενεργειακή δυναμική του χώρου, που ξεκίνησε ως κοιτίδα μύθων και πεδίο δράσης και αναμέτρησης θεών, ηρώων και ανθρώπων, για να εξελιχθεί σε μέγιστο κέντρο θρησκευτικής λατρείας και προσκυνήματος, σε στίβο αγώνων και άμιλλας σωματικής και πνευματικής, πρωτίστως όμως σε κατ΄εξοχήν σημείο συνεύρεσης, συνύπαρξης, αλληλεπίδρασης και ώσμωσης των απανταχού Ελλήνων. Σε κοινό τόπο βίωσης και έκφρασης, επιβεβαίωσης και αναβάπτισης της ενιαίας πολιτισμικής τους συνείδησης και ταυτότητας, που υπερέβαινε και υπερίσχυε κάθε άλλης πρόσκαιρης ή τοπικής διαφοράς, αντιδικίας και σύγκρουσης, επιβάλλοντας εκεχειρία ενώπιον θεών, ηρώων προπατόρων και ανθρώπων».

Δεν ήταν τυχαία λοιπόν, η ανάδειξη της Ολυμπίας σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εμβληματικά ιερά του αρχαίου κόσμου, όπως πρόσθεσε, ούτε η διατήρηση άσβεστης της μνήμης για την αίγλη και την ακτινοβολία τους διαμέσου των αιώνων. Κάτι που οδήγησε  φυσικά στη συνειδητή προσπάθεια της αναβίωσής τους με τους σύγχρονους πλέον Ολυμπιακούς Αγώνες, ύψιστο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως.

«Αφετηρία τους και εστία αφής, φυσικής και συμβολικής, της ιερής φλόγας που μεταδίδει το πανανθρώπινο μήνυμα στα πέρατα του κόσμου και πάλι  είναι η Αρχαία Ολυμπία», είπε η κυρία Μενδώνη υπενθυμίζοντας επίσης την αναγνώριση του ιερού αυτού τόπου ως συμβόλου εξέχουσας πανανθρώπινης σημασία και παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού, εγγεγραμμένου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Για τους χρήστες

Μπορείτε να δείτε την εμπειρία στο olympiacommongrounds.gr και να κατεβάσετε την Εφαρμογή στα καταστήματα εφαρμογών iOS και Android μέσω αυτού του συνδέσμου από το κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι η  έκθεση «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που περιλαμβάνει εικονική περιήγηση με το HoloLens 2, είναι ανοιχτή σε ειδικό χώρο τον οποίο το Ολυμπιακό Μουσείο  της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development, και το οποίο στεγάζει ένα σημαντικό μέρος της ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας μας, παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο Πολιτιστικής Χορηγίας, η οποία εκτός από τη διάθεση του χώρου, περιλαμβάνει και τη λειτουργία του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να επισκεφθούν την έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 37Α στο Μαρούσι.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ψηφιακά και χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου τα εμβληματικά μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρουσίασης:

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο project της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία: Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα – Η τεχνολογία συναντά την αρχαιολογία

Θεόφιλος- Ένας τσολιάς ζωγράφος στο Ίδρυμα ΘεοχαράκηΣΧΟΛΙΑ