• Πολιτισμός

    Στάθης Καλύβας: Πώς να φτιάξουμε το κορυφαίο πανεπιστήμιο;

    Στάθης Καλύβας: Πώς να φτιάξουμε το κορυφαίο πανεπιστήμιο;

    Στάθης Καλύβας


    Ο Στάθης Καλύβας συνεργάζεται με την «Πνοή». Θα μιλήσει για ένα βράδυ σε εκλεκτό αθηναϊκό κοινό αναπτύσσοντας την εμπεριστατωμένη σκέψη του γύρω από το πιο καίριο ερώτημα της ελληνικής Παιδείας. Πώς να φτιάξουμε το κορυφαίο πανεπιστήμιο;

    Ο Στάθης Καλύβας απέκτησε φήμη στην Ελλάδα κυρίως από το βιβλίο του Καταστροφές και Θρίαμβοι (εκδ. Παπαδόπουλος, 2015, 2022). Αλλά και από τα Εμφύλια Πάθη (Μεταίχμιο, 2017). Κυρίως όμως από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

    Αστέρι της αγγλοσαξονικής ακαδημαϊκής κοινότητας

    Ωστόσο, στον αγγλοσαξονικό κόσμο εδώ και τουλάχιστον μία εικοσαετία θεωρείται αυθεντία της Πολιτικής Επιστήμης.

    Επί σειρά ετών, ο Σταθης Καλύβας δίδαξε στο περίφημο πανεπιστήμιο του Yale (Γέιλ) στην Αμερική. Δημιούργησε το πρόγραμμα μελετών (σε ελεύθερη μετάφραση) Τάξης, Σύγκρουσης και Βίας (Program on Order, Conflict and Violence). Ανέλαβε εκεί και τη συν-διεύθυνση στο πρόγραμμα ελληνικών σπουδών (Hellenic Studies Program). Έχει διδάξει επίσης στα φημισμένα πανεπιστήμια του Σικάγου (όπου και σπούδασε μετά την Αθήνα) και της Νέας Υόρκης (NYU).

    Πολυπολιτισμικές επιρροές

    Ο Στάθης Καλύβας όμως έχει γαλλική καταγωγή.

    Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1964 όπου υπηρετούσε ο λιμενικός πατέρας του.

    Τα πρώτα χρόνια της ζωής του πέρασε με την οικογένειά του στη λαϊκή συνοικία του Κολωνού. Σε ένα διαμέρισμα της οικογενειακής τους πολυκατοικίας στην οδό Αλαμάνας.

    Λόγω της Γαλλίδας μητέρας του όμως αποφασίστηκε ότι θα πάει σχολείο στη Λεόντειο στη Νέα Σμύρνη, ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά της εποχής.

    Έτσι, η οικογένεια μεταφέρθηκε στη Νέα Σμύρνη.

    Η διόρθωση ενός λάθους

    Σήμερα, ο Στάθης Καλύβας διδάσκει στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία. Κατέχει την έδρα Gladstone (Γλαντοστόουν).

    Τα περισσότερα επιστημονικά βιβλία του εστιάζουν στην εμφύλια διαμάχη, στην εθνότητα, στην ανάλυση της βίας.

    Η ιδιαίτερη πολιτική συνεισφορά του στη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αφορά την απόπειρα μιας διόρθωσης στην κοινή αντίληψη. Ότι η Αριστερά διέπραξε (αριθμητικά) περισσότερη βία στον Εμφύλιο από ό,τι η δαιμονοποιημένη Δεξιά.

    Μετά από in situ μελέτη σε όλη την Ελλάδα, αυτή η θέση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα σε συλλογικό βιβλίο (After the War Was Over -Μετά τον Πόλεμο, εκδ. Αλεξάνδρεια 2002) που επιμελήθηκε ο διάσημος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Τίτλος του κεφαλαίου που υπέγραφε ο Στάθης Καλύβας: Κόκκινη τρομοκρατία: Η βία της αριστεράς στην Κατοχή. 

    Η αιματηρή περίοδος

    Η άποψή του τότε θεωρήθηκε αιρετική και ορισμένοι ακόμη αμφισβητούν τη δύναμη του θεωρήματός του εφόσον το δίκαιο δεν εδραιώνεται πάντα με όρους ποσοτικούς.

    Έκτοτε συνεχίζει να εμπλουτίζει τη θέση αυτή με περισσότερη έρευνα και στοιχεία. Θεωρείται πλέον βασική θέση στην ιστοριογραφία. Έτσι, ο Στάθης Καλύβας έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου γνωστικού αντικειμένου σε διεθνές επίπεδο στην Πολιτική Επιστήμη: τη μελέτη της βίας σε εμφύλιες συρράξεις.

    Οι ακραίες αντιδράσεις που δέχτηκε με την πρώτη διατύπωση των επιχειρημάτων του πάντως μαρτυρούν πόσο βαθιά ριζωμένος παραμένει ο διαγενεακός διχασμός στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

    Καχυποψία και διαφθορά

    Ο Στάθης Καλύβας έχει δηλώσει:

    Εδώ και πολλά χρόνια επικρατεί ένα σύστημα με το οποίο βολεύονται όλοι κι αυτό είναι που συντηρεί τη μετριότητα και τη στασιμότητα.

    Το σχολείο τελικά δεν λειτουργεί ως ένα εργαλείο διανοητικής ανάπτυξης και κοινωνικής κινητικότητας αλλά συχνά μετατρέπεται σε τόπο τέλματος και μιζέριας.

    Στηριζόμαστε στις πανελλήνιες εξετάσεις επειδή εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η καχυποψία για διαφθορά.

    Αναμφίβολα οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι ξεπερασμένες, η αποστήθιση μια πρακτική μεσαιωνική, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ηττήθηκαν στην πράξη και σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς εμείς επιλέγουμε να μένουμε στάσιμοι.

    Η Πνοή δίνει βήμα στο όραμά του

    Η Πνοή – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού ιδρύθηκε το 1991 από γονείς παιδιών που σώθηκαν και άλλων που δεν σώθηκαν. Όπως επίσης και τον παιδίατρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

    Σήμερα, χρέη προέδρου εκτελεί η ενδοκρινολόγος Ευαγγελίνα Βασιλάτου Νειάδα και αντιπροέδρου ο Ιωάννης Παπαδάτος.

    Ο διακεκριμένος παιδίατρος Ιωάννης Παπαδάτος υπήρξε διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων.

    Η Πνοή αποτελεί μέρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί.

    Συνεργάζονται στενά με την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Όταν ξέσπασε η πανδημία το 2020 κατάφεραν με συντονισμένες κινήσεις να συγκεντρώσουν 390.000 ευρώ από χορηγούς μέσα σε ένα μήνα. Έτσι εξόπλησαν δέκα νοσοκομεία της χώρας με τριάντα οκτώ μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και ενενήντα αντλίες συνεχούς έγχυσης φαρμάκων.

    Πέρα από τα χάσματα

    Η παρουσία του κόσμου στην ομιλία του Στάθη Καλύβα θα εξασφαλίσει πολύτιμους πόρους στο σωματείο Πνοή.

    Καλώς ή κακώς το χρήμα σώζει ζωές.

    Και πέρα από τα αριστερά και δεξιά χαρακώματα, οι Έλληνες έχουν πολλάκις αποδείξει ότι προσπερνούν τις χαράδρες που τους χωρίζουν όταν καλούνται να συμβάλουν σε ανώτερο σκοπό. Τότε ενώνονται με απαράμιλλο πνεύμα σύμπνοιας και σύμπλευσης.

    Είθε να αποτελέσουν γόνιμο παράδειγμα και για το κορυφαίο πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

    Πληροφορίες

    Ομιλία

    κ. Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στη έδρα Gladstone του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

    Πώς να φτιάξουμε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο

    Διοργάνωση ομιλίας:

    Σωματείο Πνοή – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού.

    Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του.

    15 Φεβρουαρίου 2023

    Ώρα 20:00

    στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

    Πλατεία Καρύτση 8

    Αθήνα

    Σημεία πώλησης:

    www.ticketservices.gr

    Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 7234 567

    Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου).

    Τιμές εισιτηρίων:

    Α’ Ζώνη: 25  ευρώ

    Β’ Ζώνη: 20 ευρώ

    Εξώστης/ Φοιτητικό: 10 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ