• Πολιτισμός

    Σπάνιες φωτογραφίες για τα 60 χρόνια του «Love Me Do» των Μπιτλς

    Τζον Λέον και Πολ Μακάρτνεϊ σε συναυλία στο Λίβερπουλ το 1961

    Τζον Λέον και Πολ Μακάρτνεϊ σε συναυλία στο Λίβερπουλ το 1961


    Κανένας τους δεν ήταν πάνω από 20 χρονών. Φορούσαν μαύρα, δερμάτινα παντελόνια και απλές βαμβακερές μπλούζες ενώ και το …κούρεμά τους ήταν συνηθισμένο.

    Το 1961, λίγο πριν γίνουν γνωστοί και η φήμη τους εκτοξευθεί στα ύψη οι Μπιτλς έπαιξαν σε μια τοπική συναυλία στο Cavern Club στο Λίβερπουλ, απ΄όπου κατάγονταν. Κι ένας θαυμαστής τους, που ακολουθούσε το εκκολαπτόμενο συγκρότημα  έβγαζε φωτογραφίες. Σπάνιες σήμερα _σ΄αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο αρχικός ντράμερ Πιτ Μπεστ_  παρουσιάζονται για πρώτη φορά από την εταιρεία αναμνηστικών μουσικής Tracks με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία και ανήκουν.

    Όπως λέει ο Πολ Γουέιν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  «Δεν ήταν πολλοί άνθρωποι που είχαν κάμερες τότε. Γι’ αυτό υπάρχουν τόσο λίγα πλάνα των Μπιτλς στο Cavern Club. Κυριολεκτικά είναι ελάχιστα».  Το συγκρότημα όμως θα κυκλοφορήσει το πρώτο του σινγκλ, το «Love Me Do», ένα χρόνο αργότερα και τότε όλα θα αλλάξουν.

    Ο Τζον Λένον, που ήταν 20 χρονών τότε και ο Πολ Μακάρτνεϊ στα 19 είχαν εμφανιστεί μαζί για πρώτη φορά  το 1957. Και στις φωτογραφίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα εικονίζονται  και οι δυο τους να τραγουδούν και να παίζουν κιθάρα. Κιθάρα παίζει επίσης ο 18χρονος Τζόρτζ Χάρισον ενώ ο Μπεστ, 19 χρονών τότε παίζει ντραμς πίσω τους. Ο ντράμερ Ρίνγκο Σταρ δεν θα ενταχθεί στο συγκρότημα μέχρι το 1962, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, συμπληρώνοντας  τη διάσημη τετράδα.

    Το κούρεμα των Μπιτλς

    Ο ιστορικός Μαρκ Λούεσον,  ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τους Μπιτλς διαβεβαιώνει, ότι καμία άλλη φωτογραφία δεν τους δείχνει έτσι ντυμένους. Και πράγματι  σε αυτό το πρώιμο στάδιο της καριέρας τους, τα μέλη της μπάντας εξακολουθούσαν να εμφανίζονται μ΄αυτόν τον τρόπο, έχοντας μόλις επιστρέψει από μία περιοδεία 90 ημερών στη Γερμανία, όπου έπαιξαν 500 ώρες μουσικής, σύμφωνα με τον Λούεσον.  Αλλά η τύχη τους —και η πορεία της μουσικής ιστορίας— έμελλε να αλλάξει.

    Τζορτζ Χάρισον, Τζον Λένον και Πολ Μακάρτνεί, κιθάρα και στο βάθος ο ντράμερ Πιτ Μπεστ, το 1961
    Τζορτζ Χάρισον, Τζον Λένον και Πολ Μακάρτνεί, κιθάρα και στο βάθος ο ντράμερ Πιτ Μπεστ, το 1961

    «Τρεις μήνες μετά από αυτή την εμφάνιση στο Λίβερπουλ ο Τζον Λένον και ο Πολ Μακάρτνεϊ θα πάνε στο Παρίσι και θα επιστρέψουν με αυτό που έγινε γνωστό ως ‘‘το κούρεμα των Μπιτλς’’» προσθέτει ο Λούεσον.  Όσο για τον θαυμαστή του συγκροτήματος που είχε τραβήξει τις φωτογραφίες και ακολούθησε τους Μπιτλς σε μερικές από τις πολύ πρώτες συναυλίες τους είναι εν ζωή ακόμη, αλλά δεν θα ήθελε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, όπως λέει ο υπεύθυνος της εταιρείας.

    Η Tracks δημοσιεύει τις εικόνες για να τιμήσει την 60η επέτειο του «Love Me Do», το οποίο κυκλοφόρησαν οι Μπιτλς  τον Οκτώβριο του 1962.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ποιητική του φωτός δια χειρός Χρύσας – Έκθεση για τη μεγάλη διεθνή καλλιτέχνιδα

    Σύλβια Κούβελη: Στο Λονδίνο με την Ίρις Τουλιάτου και τις Μητέρες, η Rodeo Gallery προκαλεί αίσθηση

    Η ελληνική λογοτεχνία ζητεί μεταφραστές – Συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης



    ΣΧΟΛΙΑ