• Πολιτισμός

    Sky News: Εξετάζεται μπλόκο σε ενδεχόμενη άδεια εξαγωγής των Γλυπτών του Παρθενώνα

    • NewsRoom
    Γλυπτά Παρθενώνα: Κραυγαλέα πράξη αυτοκρατορικής λεηλασίας-Καταγγελία ελληνιστή

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο


    Σε μια διαρροή προς το Sky News σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα λίγες ώρες μετά την ακύρωση από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησαν κυβερνητικοί βρετανοί αξιωματούχοι.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sky News, «κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να εμποδίσουνοποιαδήποτε εξαγωγή των Ελγίνειων Μαρμάρων (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα)».

    «Το Sky News πληροφορείται οτι κάποια στιγμή η κυβέρνηση συζήτησε να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για την επιστροφή τους στην Ελλάδα» προσθέτει το δημοσίευμα.

    Ανώτατος αξιωματούχος των Συντηρητικών δήλωσε ότι το σχέδιο για ένα προσωρινό δάνειο προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Τζορτζ Όζμπορν, είναι αυτός που εμφανίζεται να προωθεί μια «κακή συμφωνία» που κάνει τη θέση του «αβάσιμη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

    Το Sky News αναφέρει επίσης, στο δημοσίευμα ότι το σχέδιο δανεισμού υποστηρίζεται από τον ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer.

    Το δημοσίευμα του Sky News
    Το δημοσίευμα του Sky News

    Σύμφωνα με τους Financial Times o Sir Keir Starmer θα έλεγε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

    Ο νόμος British Museum Act του 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να δώσει αντικείμενα στις συλλογές του εκτός αν ισχύουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις με άτομο κοντά στον Sir Keir Starmer να δηλώνει στους Financial Times ότι «στηρίζουμε τον υπάρχοντα νόμο αλλά αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία δανεισμού που είναι κοινά αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, τότε δεν θα την εμποδίσουμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Ρίσι Σούνακ: Αδύναμος να αντιπαρατεθεί στο ελληνικό αίτημα για τα Γλυπτά

    Πυρά των Βρετανών κατά του Σούνακ: «Επιλέγει την Ακρόπολη ως λόφο για να πεθάνει»

    Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη – «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ