• Πολιτισμός

    Ρένος Ξίππας: Παρουσίαζει νέα έργα του περίφημου Πίτερ Χάλεϊ στο Παρίσι

    Ρένος Ξίππας: Παρουσίαζει νέα έργα του περίφημου Πίτερ Χάλεϊ στο Παρίσι

    Ο Πίτερ Χάλεϊ, πηγή Schirne Press


    Ποιος έχει διάθεση για ένα φθινοπωρινό ταξίδι στο Παρίσι; Στη μεγάλη γκαλερί του στο Marais ο Ρένος Ξίππας παρουσιάζει τα νέα έργα του περίφημου Πίτερ Χάλεϊ.

    Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση που διοργανώνει προς τιμήν του ο Ρένος Ξίππας στον γαλλικό εκθεσιακό του χώρο. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα και στους θαυμαστές από τη γηραιά ήπειρο να θαυμάσουν τα έργα του Αμερικανού ζωγράφου. Διότι θα μπορούσε κάλλιστα να τον παρουσιάσει και σε μία από τις γκαλερί του στη Νότια Αμερική. Αλλά όχι, εκείνος προτιμάει να τον φέρει στην Ευρώπη.

    Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα κατασκευαστικά του έργα τα οποία μάλιστα πρώτη φορά φτάνουν στο Παρίσι. Αυτή η μελέτη υπερβαίνει τη συμβατικότητα των κλασικών μορφών -του τετραγώνου ή του παραλληλόγραμμου. Η συνολική προσπάθεια αποτελεί απόπειρα να συλλάβει το πραγματικό μέσα από μη αναμενόμενους τρόπους.

    Ο Πίτερ Χάλεϊ (Peter Halley) δεν έπαψε ποτέ να αποστρέφεται την πεζότητα, που εν μέρει συμβολίζει η επίπεδη επιφάνεια του καμβά. Την ίδια, ασίγαστη επαναστατικότητα εκφράζει και αυτή τη φορά. Τα τελευταία του έργα δημιουργούν την ψευδαίσθηση του αρχιτεκτονικού όγκου. Ακόμη και με μία βεβιασμένη, επιτακτική αίσθηση. Μεγάλες επιφάνειες χρώματος προσιδιάζουν προσόψεις κτηρίων σε σύγχρονες πόλεις. Όταν φτάνουν στα υψίπεδα του ουρανού και μοιάζουν να ξεριζώνονται από το έδαφος. Ή μήπως, αναρωτιούνται οι επιμελητές, να πρόκειται για το ίδιο το θεμέλιο που έχει σαθρή βάση; Όπως συμβαίνει στην περίπτωση των γυάλινων πύργων…

    Παράθυρα με στιλπνά πλέγματα τετράγωνα, κάπου στο μεταίχμιο ανάμεσα στο πραγματικό και το ψηφιακό τοπίο. Να πρόκειται άραγε για την οθόνη υπολογιστή, με διάφορα παράθυρα ανοιχτά; Μία πόλη επιστημονικής φαντασίας αναδύεται. Ανάμεσα στο όνειρο και το φυσικό κόσμο, με φανταχτερά φώτα και ομοιώματα…

    Activation

    Ο κόσμος του

    Ο Πίτερ Χάλεϊ γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς που αναδύθηκε τη δεκαετία του 1980. Όλα τα έργα του εν χορώ συνθέτουν ένα σύμπαν αφηρημένο. Το οποίο όμως διέπουν συγκεκριμένοι κανόνες, καθαρή γλώσσα και διαύγεια.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα τετράγωνα αποτελούν κελιά, σαν τη φυλακή του αστικού διαμερίσματος. Ή το στοκαρισμένο δωμάτιο του συνοικιακού ξενοδοχείου. Διακρίνονται επίσης σωλήνες ή όργανα μετάγγισης ζωής μέσα σε αυτά τα κελιά. Δηλαδή φιλοτεχνεί σύνθετα συστήματα ή φαντασμαγορίες σε ένα ευρύτερο σύστημα ασφυκτικά οργανωμένο. Μία αφηρημένη πόλη που κυβερνούν γεωμετρικές αρχές και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

    Το σύστημά του εδράζει σε πλαίσιο με κοινωνιολογικούς, φιλοσοφικούς, εννοιολογικούς όρους. Η αφηρημένη γεωμετρία του χρησιμοποιεί γλωσσικούς κώδικες που εκφράζουν το παρελθόν και το μέλλον. Όπως τα ιδεογράμματα, οι συνθέσεις του παραπέμπουν σε πολλαπλές δυνητικές πραγματικότητες. Από την αρχιτεκτονική στην ιστορία της τέχνης, σε κοινωνικές και ψηφιακές δομές. Η γριφώδης αισθητική του αφήνεται στην κρίση του θεατή.

    Προς τιμήν του έχουν διοργανωθεί εκθέσεις στα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia στη Μαδρίτη (1992), στο Stedelijk Museum στο Άμστερνταμ (1992), στο Des Moines Art Center (1992) στο Museum of Art του Ντάλας (1995), στο MOMA της Νέας Υόρκης (1997), ανάμεσα σε πολλά άλλα.

    Πριν από δύο μέρες (25 Σεπτεμβρίου) οργανώθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Dallas Contemporary του Τέξας.

    Πληροφορίες

    Εγκαίνια: Σάββατο 16 Οκτωβρίου 11 με 20:00
    Διάρκεια ως 22 Ιανουαρίου 2022

    Xippas Paris
    Οδός 108 rue Vieille du Temple
    Παρίσι 75003
    Γαλλία

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα 10 χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ