• Πολιτισμός

    Παραιτήθηκε από το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης ο Κυριάκος Κατζουράκης – Ερωτηματικά


    Δεν συμφωνεί με τα έργα που γίνονται στην Ακρόπολη και γι΄αυτό παραιτείται από το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης. Και τούτο, παρ΄ότι  αυτά τα δύο δεν έχουν διοικητικά, άμεση σχέση.

    Στην μακροσκελή επιστολή του, την οποία ο ίδιος κοινοποίησε μέσω του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων(!) ο κ. Κατζουράκης αναφέρει ότι τα έργα «γίνονται μόνον για επίδειξη και για αύξηση επισκεπτών, δηλαδή εσόδων». Ισχυρίζεται μάλιστα, ότι τα ίδια τα ΑΜΕΑ θεωρούν, ότι «κάλλιστα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με απλά μέσα, κατάλληλα, ακίνδυνα, αισθητικά ωραιότερα».

     Ο ίδιος άρχισε να μαθαίνει, όπως γράφει, «Το τελευταίο διάστημα – συμπίπτει με το διάστημα του covid   _ τις βασικές λεπτομέρειες για τα έργα της αναβάθμισης στην πρόσβαση της επιφάνειας του βράχου, με οπλισμένο σκυρόδεμα, με πλάτυνση του μονοπατιού του Τραυλού προς τον Παρθενώνα και με προοπτικές «ταρατσών» σε διάφορα σημεία της επιφάνειας». Και ενώ επαναλαμβάνει έτσι τα λεχθέντα από τον κ. Τάσο Τανούλα παλαιό αρχαιολόγο,  που εργάσθηκε στην Ακρόπολη και διαφωνεί με τώρα με τις εργασίες, απαξιεί εντελώς  να μιλήσει για όσα έχει δημοσίως καταθέσει, ο υπεύθυνος για τη μελέτη καθηγητής κ. Μανόλης Κορρές,  πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και μέλος του ΚΑΣ.

    Δυστυχώς από την επιστολή του κ. Κατζουράκη συνάγεται, ότι ουδεμία άμεση ενημέρωση είχε ο ίδιος σχετικά με τις εκτελούμενες εργασίες στον Βράχο της Ακρόπολη. Προφανέστατα δεν είδε τίποτε από όλα αυτά, τα οποία «καταγγέλλει», παρά αρκείται να ακολουθεί τις γνώμες άλλων, που και εκείνοι ελάχιστη πραγματική ενημέρωση έχουν για τα τεκταινόμενα  (στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στη χειρότερη διαστρεβλώνουν ηθελημένα την πραγματικότητα).

    Ο ίδιος βέβαια δηλώνει, ότι μιλάει όχι ως ειδικός αλλά ως πολίτης, ωστόσο τόσο η προηγούμενη θητεία του στο Αριστοτέλειο  – ο κ. Κατζουράκης είναι ομ. καθηγητής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ –  όσο και στο ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης δεν επιτρέπουν τέτοια άγνοια.

    Εντύπωση τέλος κάνει, το γεγονός, ότι είχε αποδεχθεί την πρόταση να γίνει μέλος  του ΔΣ από την  Μαρία Βλαζάκη (γ.γ. τότε του υπουργείου)  «λίγο πριν τη λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης»  και παρ΄ότι «αντιπαθώ το κτίριο του μουσείου Ακρόπολης», όπως γράφει.( Ένα μουσείο βέβαια, είναι και το κτήριό του). Ο ίδιος πάντως εξαιρεί τα άλλα μέλη του ΔΣ αφού όπως λέει, εκεί γνώρισε μία ποιότητα που τον ξάφνιασε(!)

    Διαβάστε επίσης: 

    Νέα απάντηση του Υπ. Πολιτισμού και του καθηγητή Μανώλη Κορρέ για τα έργα στην Ακρόπολη – Οι παλαιές τσιμεντένιες διαδρομές και τα νέα έργα (video)

    ΑμεΑ για έργα στην Ακρόπολη: Η πολιτεία λύνει τον γόρδιο δεσμό του αποκλεισμού της πρόσβασης μας στον Ιερό Βράχο

    Τάξη στην Ακρόπολη: Επέζησε των πάντων, δεν κινδυνεύει από λίγο χώμα



    ΣΧΟΛΙΑ