• Πολιτισμός

    «Ονειρευόμαστε Μαζί»: Το μήνυμα της Γιόκο Όνο για το άνοιγμα του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης

    Η Γιόκο Όνο σήμερα


    Δύο λευκά πανό με δύο λέξεις: DREAM TOGETHER. Και μία υπογραφή, αυτή της Γιόκο Όνο.

    Τα πανό βρίσκονται ήδη αναρτημένα στην πρόσοψη του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, ως μπάνερς και αποτελούν την προτροπή για την επάνοδο του κοινού στο φημισμένο μουσείο, ύστερα από μήνες που είχε μείνει κλειστό λόγω του κορονοϊού. Πρόκειται για μία ανάθεση της διεύθυνσης του Met στην διάσημη καλλιτέχνιδα – εικαστικό,τραγουδίστρια και ακτιβίστρια -και φυσικά χήρα του Τζον Λένον.

    Και, όπως λέει ο διευθυντής του μουσείου, Μαξ Χόλεϊν αυτά τα πανό «στέλνουν ένα μήνυμα προς όλους, για έμπνευση, ανθεκτικότητα και ελπίδα». Έτσι, ο χώρος, που συνήθως καταλαμβάνεται από την διαφήμιση των εκθέσεων που παρουσιάζονται στο μουσείο, αυτή τη φορά χρησιμοποιείται ως παρότρυνση του κοινού να ξεπεράσει το δυσάρεστο, πρόσφατο παρελθόν, να κοιτάξει μπροστά και να ονειρευτεί επικοινωνώντας.

    Η είσοδος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης με τα
    μπάνερς της Γιόκο Όνο

    «Όταν ονειρευόμαστε μαζί, δημιουργούμε μια καινούργια πραγματικότητα», αναφέρει, άλλωστε, η 87χρονη σήμερα Γιαπωνέζα καλλιτέχνις. «Ο κόσμος υποφέρει σε τρομακτικό βαθμό, αλλά είμαστε μαζί, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, κάποιες φορές, να το δει κανείς αυτό. Μαζί θα είναι και η μοναδική μας διέξοδος από αυτή την κρίση. Κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Θυμηθείτε την αγάπη. Ονειρευτείτε Μαζί», προσθέτει.

    Το Met θα υποδεχθεί εκ νέου τους επισκέπτες του στις 29 Αυγούστου και, όπως λέει ο Χόλεϊν, η Γιόκο Όνο είναι η ιδανική καλλιτέχνις για να φέρει το κοινό πίσω στο μουσείο, γιατί είναι πολίτης του κόσμου. «Από τη μία, είναι πολύ συνδεδεμένη με την Νέα Υόρκη, αλλά είναι και μετανάστρια, που έχει ταξιδέψει στον κόσμο και έχει μία παγκόσμια οπτική, που την φέρνει και στα έργα της».

    Η είσοδος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης με τα
    μπάνερς της Γιόκο Όνο

    Ως ένα σήμα ότι η ζωή επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και στο Met βλέπει, εξάλλου, αυτά τα πανό και ο πρόεδρος του μουσείου, Ντάνιελ Βάις. «Και τα δύο ευδοκιμούν στην κοινότητα με μια αίσθηση κοινής αισιοδοξίας για τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και τη δύναμη της τέχνης να φέρει άνεση, να εμπνέει και να μας βοηθά να κατανοήσουμε τις ταραχώδεις εποχές μας», όπως αναφέρει σε δήλωσή του.

    Τα πανό της Γιόκο Όνο έχουν διαστάσεις 7,3×7,9 μέτρα και θα παραμείνουν στην πρόσοψη του Met επί της 5ης Λεωφόρου ως τις 13 Σεπτεμβρίου. Η επόμενη ανάρτηση θα είναι έργο της Κάρολ Μπόουβ από τον προσεχή Νοέμβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ