• Πολιτισμός

    Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός και το 2021 – Αρχίζει η υποβολή προτάσεων

    Η εναρκτήρια εκδήλωση «΄Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι


    «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και για το 2021. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού για το περασμένο καλοκαίρι, που βρήκε θερμή ανταπόκριση, οργανώνεται από τώρα και για τον επόμενο χρόνο, όπως είχε ανακοινωθεί άλλωστε.

    Θα πραγματοποιηθεί, όπως και φέτος από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια, τα οποία θα επιλεγούν από επιτροπή αξιολόγησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η συγκρότηση των εκδηλώσεων του 2021 αρχίζει από τώρα με προτάσεις, που θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr.

    Η ηλεκτρονική πύλη θα ανοίξει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και θα λειτουργήσει ως την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021. Και σ΄αυτήν μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις οι ΑΜΚΕ, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΥΠΠΟΑ. Κάθε ΑΜΚΕ έχει δικαίωμα να υποβάλει ως δύο προτάσεις σε διαφορετικό θεματικό άξονα αλλά επιλέξιμη θα είναι μία. Κάθε πρόταση εξάλλου πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

    Η εναρκτήρια εκδήλωση «΄Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

    Οι προτάσεις πρέπει να εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες κοστολόγησης, για το σύνολο της κάθε παραγωγής, με την υποχρέωση παρουσίασης δύο παραστάσεων, σε χώρο που θα καθοριστεί από την επιτροπή: 15.000 ευρώ για 40 παραγωγές, 30.000 ευρώ για 20 παραγωγές και 60.000€ για 10 παραγωγές. Το σύνολο είναι 70 παραγωγές προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.

    Οι θεματικοί άξονες είναι η «Μυθολογία», τα «Τραγικά σπαράγματα», το «Βυζάντιο», «Μεσαίωνας-Αναγέννηση – Μπαρόκ», «Κλασικισμός – Ρομαντισμός», «Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία», «Η πόλις».

    Η ειδική επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων θα είναι επταμελής και θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα με την δημοσιοποίηση της προκήρυξης. Τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία ενώ η επιλογή των προτάσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως το τέλος Μαρτίου 2021.

    Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής του προγράμματος «΄Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός-2020» είναι ο φορέας, ο οποίος -σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ- αναλαμβάνει την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ