• Πολιτισμός

    Ο Οδυσσέας, τα «Ποσειδώνια» και έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά που φιλοξενεί την έκθεση «Ποσειδώνια»

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά


    Μια Οδύσσεια για τα «Ποσειδώνια». Και πιο συγκεκριμένα όλες οι ραψωδίες του ομηρικού έπους, για κάθε μια από τις οποίες καταθέτουν έργο τους σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στο πλαίσιο της ναυτιλιακής διοργάνωσης «Ποσειδώνια 2024».

    Με τίτλο «Οδύσσεια» η έκθεση θα περιλαμβάνει 24 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής –όσες και οι ραψωδίες – που θα συνδυάζονται και θα συνοδεύονται από ισάριθμους στίχους ακολουθώντας την μακρά περιπλάνηση του Οδυσσέα στο ταξίδι του από την Τροία προς την Ιθάκη.

    Το αίτημα για την έκθεση εγκρίθηκε την Τρίτη το βράδυ από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να παρουσιαστεί από 2 Ιουνίου ως 30 Σεπτεμβρίου σε έξι αίθουσες του μουσείου σε συνύπαρξη και συνομιλία με τα σπουδαία του εκθέματα.

    Σύμφωνα εξάλλου, με το σκεπτικό, που κατατέθηκε από την επιμελήτρια της έκθεσης Μαριλένα Κουτσούκου κάθε έργο επιλέχθηκε με βάση την εικαστική, συναισθηματική ακόμα και τη συνειρμική του σχέση με βασικές λέξεις της Οδύσσειας.

    Συγκεκριμένα οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τον ήρωα, στο πρόσωπο του οποίου αναζητείται ο αρχετυπικός συνδυασμός της περιπετειώδους ψυχής με τη λαμπρή δύναμη της νόησης- τις περιπέτειες του, τα ταξίδια του, τα βάσανά του, συνθέτουν μια μοντέρνα εκδοχή του μύθου.

    Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος περιλαμβάνονται οι Ηλίας Παπαηλιάκης, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Δαυίδ Σαμπεθάι, Βασίλης Γεροδήμος, Φίλιππος Θεοδωρίδης ενώ έργο του παρουσιάζει και ο Νικόλαος (Γκλύξμπουργκ).

    Η εικαστική καλλιτέχνις Ηλιοδώρα Μαργέλλου
    Η εικαστική καλλιτέχνις Ηλιοδώρα Μαργέλλου

    Μουσείο αριστουργημάτων

    Η έκθεση είχε τη θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά που θεωρεί, όπως αναφέρθηκε, ότι η συνύπαρξη έργων σύγχρονης και αρχαίας τέχνης μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα μουσεία, καθώς διευρύνει το κοινό τους –κάτι ευκταίο – ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει και σε μία διαφορετική πρόσληψη των αρχαίων εκθεμάτων.

    Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, η γνωριμία, για όσους δεν το έχουν επισκεφθεί, με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά συνιστά μία εξαιρετική εμπειρία, λόγω των αριστουργημάτων, που φιλοξενεί, κάτι που δεν αντιστοιχεί στην επισκεψιμότητά του.

    Το αρχαίο θέατρο Ζέας σε επαφή με το Αρχαιολογικό Μουσείο - «Ποσειδώνια»
    Το αρχαίο θέατρο Ζέας σε επαφή με το Αρχαιολογικό Μουσείο

    Στα υπέρ της έγκρισης έτσι, συγκαταλέγεται η παρουσίαση της έκθεσης κατά τη διεξαγωγή των «Ποσειδωνίων», μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές διοργανώσεις στον κόσμο, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει και στην αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού -Ελλήνων και ξένων – για το μουσείο. Πρώτοι πάντως, θα δουν την έκθεση σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου θα είναι 70 περίπου στελέχη διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών, που θα βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

    Η αίθουσα του Ταφικού Μνημείου της Καλλιθέας - «Ποσειδώνια»
    Η αίθουσα του Ταφικού Μνημείου της Καλλιθέας

    Οι καλλιτέχνες της έκθεσης

    Ως προς πρακτικό μέρος τα έργα θα εκτεθούν σε έξι αίθουσες του μουσείου από τις οποίες οι τέσσερεις βρίσκονται στο ισόγειο: Είναι η αίθουσα του Λέοντα, η αίθουσα του Ταφικού Μνημείου της Καλλιθέας, η αίθουσα Ελληνιστικών γλυπτών και η αίθουσα των Ρωμαϊκών. Επίσης σε δύο αίθουσες του ορόφου, δηλαδή στην αίθουσα του αρχαίου Πειραιά και της συλλογής των επιτύμβιων γλυπτών.

    Χάλκινο άγαλμα Αθηνάς, τέλος 4ου αι. π. Χ
    Χάλκινο άγαλμα Αθηνάς, τέλος 4ου αι. π. Χ

    Η τοποθέτηση των περισσοτέρων εξάλλου, θα γίνει με ανάρτηση στους τοίχους ενώ τα γλυπτά και οι κατασκευές θα τοποθετηθούν φυσικά στο δάπεδο σε θέσεις που δεν θα ενοχλούν  τη θέαση των αρχαίων.

    Εκτός από τους καλλιτέχνες που προαναφέρθηκαν, συμμετέχουν επίσης οι: The Callas (Άρης και Λάκης Ιωνάς), Χρήστος Ακορδαλίτης, Ελβίρ Μποντουέλ,  Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Αριστείδης Λάππας, Αντωνάκης (Χριστοδούλου), Νικομάχη Καρακοστάνογλου, Πάνος Τσαγκάρης, Πάμπλο Μπέντζο, Ηλίας Κοέν, Μπέα Μποναφίνι, Νικομάχη Καρακοστάνογλου, Σούνα Χάνσντοτιρ και Εοζέν Αγκοπιάν.

    Ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης «Ποσειδώνια»
    Ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης

    Διαβάστε επίσης:

    Δάδες και μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων ταξιδεύουν με στιλ Louis Vuitton

    Κοσμοσυρροή στο Μουσείο Μπενάκη στις 25 Μαρτίου – Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

    Πολύτιμα αρχαία ελληνικά αγγεία σε δημοπρασία – Γερμανός ο συλλέκτης



    ΣΧΟΛΙΑ