• Πολιτισμός

    Ο Νίκος Μόσχος για τον ερωτισμό, τον θάνατο, την εξουσία στην γκαλερί Ζουμπουλάκη


    Στην ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου με τίτλο Συνθήκες προσαρμογής στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής των τελευταίων χρόνων, κυρίως ακρυλικά σε καμβά και έργα σε χαρτί.

    Άξονα της έκθεσης αποτελεί η προσπάθεια προσαρμογής σε νέα δεδομένα, μία διαρκή μετάβαση, ανασύσταση της ύλης και των εννοιών, που υποδηλώνει κατά βάθος και μία μεταβολή της ίδιας της ψυχοσύνθεσης.

    Η θεματική αυτή αναπτύσσεται μέσα από επί μέρους αφορμές, που διαχρονικά απασχολούν τους καλλιτέχνες: τον προαιώνιο φόβο του θανάτου και τη ματαιότητα έναντι του φλογοβόλου έρωτα που πυροδοτεί τη ζωή (ως αντίθετες όψεις του ίδιου νομίσματος) αλλά και τις δυνάμεις της εξουσίας.

    Πρόκειται για πτυχές ή επεισόδια ή πτυχώσεις της πραγματικότητας τοποθετημένες σε ένα σύγχρονο αφήγημα για τη διαδικασία προσαρμογής σε αυτήν την αέναα μεταβαλλόμενη κατάσταση.

    Η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται οι εξελίξεις επιβάλλει μια δύσκολα ρυθμιζόμενη ροή πληροφοριών χωρίς άπλετα περιθώρια αντίδρασης και «διαύγασης της ουσίας», όπως σημειώνουν οι επιμελητές.

    Στο πέρασμά τους συμπαρασύρουν όλους τους γνώριμους προβληματισμούς του ανθρώπινου είδους οι οποίοι εν συνεχεία απαιτούν αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμό.  Ο καλλιτέχνης μοιάζει να θεωρεί ότι η ιδέα της προόδου και της εξέλιξης έχει εμπορευματοποιηθεί σχεδόν καθολικά με αποτέλεσμα η τεχνολογία να αποτελεί αυτοσκοπό, να καθορίζει τον άνθρωπο αντί να συμπορεύεται στο πλευρό του. Η γνώση δεν συσσωρεύεται συνειδητά αλλά χρησιμοποιείται ως μέσο κερδοσκοπίας ή επιβολής εξουσίας.

    Έργα του Νίκου Μόσχου βρίσκει κανείς στο Μουσείο Μπενάκη, στη Συλλογή Schirm/Sammlung-Schirm (Βερολίνο), PTE Fine Arts (Νέα Υόρκη), Συλλογή Bernard Cheong (Σιγκαπούρη), στη Συλλογή Κράουσερ (Ντουμπάι), στη Συλλογή Κοπελούζου (Αθήνα), στη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου (Αθήνα) καθώς και σε πλείστες άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 7 Μαρτίου 2020
    Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
    Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -15.00 &17.00–20.00
    Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00 –15.00
    Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

     



    ΣΧΟΛΙΑ