• Πολιτισμός

    Ο γενναίος στρατηγός του Θεόφιλου, η ομπρέλα της Όλγας και η φορεσιά του Όθωνα: Ιστορικές μνήμες του ΄21

    Ο φορεσιά του Όθωνα και έργο του Γιάννη Αδαμάκη


    «Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα πινέλα του τα κουβαλούσε στο σελάχι του, εκεί που οι πρόγονοί του βάζαν τις πιστόλες και τα μαχαίρια τους…». Για έναν άλλον ήρωα, μετά την Επανάσταση μιλάει ο Γιώργος Σεφέρης κι όλα αυτά ζωντανεύουν στην έκθεση «Αντίδωρα του ΄21» που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι. Σ΄ έναν από τους χώρους του συγκεκριμένα, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αν και μ΄ αυτήν την έκθεση, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση καταθέτει ήδη το στίγμα του.

    Μορφές αγωνιστών, σημαίες, φουστανέλες και τσαρούχια, όπλα και καράβια, κεντήματα, τάματα, ξυλόγλυπτα, φιγούρες του θεάτρου σκιών, αντικείμενα χρηστικά και της γιορτής παρελαύνουν στα «Αντίδωρα του ΄21».

    Θεόφιλος Χατζημιχαήλ «Ο Γενναίος Στρατηγός Θεοδωράκης Γρίβας»

    Κι ανάμεσά τους παρατίθενται ως εμβληματικές σύγχρονες αναφορές στίχοι της ποίησης του Μιχάλη Γκανά και ζωγραφικές αφηγήσεις του Γιάννη Αδαμάκη με στόχο την προσέγγιση των ιδεών του Αγώνα του ’21, το τρόπο που εμείς τον βιώνουμε, ως βασικό στοιχείο μνήμης, ταυτότητας, αντίληψης και εικόνας.

    Από τον συγκερασμό αντικειμένων, στίχων και καμβάδων αναδύονται έτσι, ιστορικές μνήμες, γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αφανείς και επώνυμοι ήρωες, εθνικά σύμβολα, διαχρονικά θραύσματα της ιστορίας αλλά και σημερινά πρόσωπα.

    Ήρωες και σύμβολα, τα δικά μας «αντίδωρα» στο ’21, συνιστούν βασικά στοιχεία της εικόνας μας για το κοντινό παρελθόν και αναδεικνύουν τη σχέση μας με τα «μεγάλα» ιστορικά γεγονότα, στον «μικρό» ιστορικό χρόνο της ανθρώπινης ζωής.

    Η ομπρέλα της βασίλισσας Όλγας

    Όλα προέρχονται από τις συλλογές του ΜΝΕΠ, καθώς και τρία αντικείμενα από τη Συλλογή Τατοΐου αφορούν στη βασίλισσα Όλγα.
    Να σημειωθεί, ότι με τα εγκαίνια της αποδίδεται στο κοινό το Κτήριο των Περιοδικών Εκθέσεων επί της οδού Κλάδου 9, το πρώτο από τα 18 του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, της ονομαζόμενης «Αυλής των Θαυμάτων», στο Μοναστηράκι.

    Κι όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «Η “Αυλή των Θαυμάτων” της παλαιάς Αθήνας, που μεταμορφώνεται εσωτερικά, κρατώντας την μαγεία του κελύφους θα φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας: Το αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που με μία νέα, σύγχρονη και πρωτότυπη επιστημονική και αισθητική προσέγγιση παντρεύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναζωογονεί μια ιστορική γειτονιά μετατρέποντάς τη σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας».

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης.

    Η ίδια επισήμανε επίσης την μακροχρόνια προσπάθεια για την δημιουργία αυτού του μουσείου, που πλέον έχει έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης, το 2023 αν και θα αποδίδεται σταδιακά ως τότε. Έχει χρηματοδοτηθεί άλλωστε με € 14 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής δύο προγραμματικών περιόδων, του ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020.

    Παράλληλα με το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού εξάλλου, τρεις ακόμη επεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή του ιστορικού κέντρου με το κτήριο επί της οδού Διοσκούρων, που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ελύτη, την οικία Κωλέττη για τα πολύτιμα και μοναδικά αρχεία των αναστηλώσεων των μνημείων της Ακρόπολης -τα δύο κτήρια βρίσκονται ήδη σε φάση δημοπράτησης- αλλά και το σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Κωστής Παλαμάς, επί της οδού Πεισιστράτου, το οποίο βρίσκεται σε φάση απαλλοτρίωσης.

    Στα εγκαίνια ήταν παρόντες και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

    Info:

    Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού: Κλάδου 9, Μοναστηράκι
    Έκθεση: «Αντίδωρα του ΄21»
    Διάρκεια: Ως 30 Ιουνίου 2022

    Διαβάστε ακόμα:

    Takis: Ο «ενστικτώδης μελετητής» της τέχνης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ζαν –Κλοντ Γιουνκέρ

    Ρωσική πρωτοπορία: Οι κοσμικές εικόνες του Ιβάν Κλιούν στη Θεσσαλονίκη

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ