• Πολιτισμός

    Ο «αθέατος» κόσμος της Αθήνας στην έκθεση Τάσου Βρεττού – Φεστιβάλ Αθηνών

    Τάσος Βρεττός

    Εικόνες από την έκθεση


    Μια πολυμεσική εγκατάσταση για ενήλικο κοινό, διαφορετική από τα συνηθισμένα, καθώς αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και μετά πραγματοποιεί ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός στην Πειραιώς 260 (βιομηχανικός χώρος Α) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών από τις 16 Ιουνίου.

    Ο τίτλος της «The Feel.Backstage.», μια πρόσκληση περιήγησης στο αθέατο κομμάτι της ζωής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της clubbing περφόρμανς και της BDSM σκηνής, καθώς και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού. Πρόκειται για μία ακόμη «βιωματική» εμπειρία του Τάσου Βρεττού, γιατί, με βάση την προσωπική σχέση, που ανέπτυξε με τους ανθρώπους του χώρου αυτού (διοργανωτές, μουσικούς και περφόρμερ, ακτιβιστές θεμάτων φύλου) και την αυτοσχεδιαστική και εναργή ανταπόκρισή του στα events και φεστιβάλ που διοργανώνονταν κατά καιρούς σε εναλλακτικούς χώρους της Αθήνας έχει συνθέσει ένα σώμα φωτογραφιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολλαπλά ανθρωπολογικά και κοινωνιολογικά σημαίνοντα.

    «Με την ενστικτώδη αιδημοσύνη που επιβάλλει η προσέγγιση κάθε τέτοιου συλλογικού “άβατου”, και ειδικότερα του παρα-σκηνίου (back-stage), προσέχει λοξά, συντονίζεται με το αθέατο και το ασώματο διά του αλλοπρόσαλλου, αυτού δηλαδή, που αλλάζει, πλεονάζει, υπερβάλλει, διαφεύγει, διεκδικεί, διαφέρει, εξεγείρεται», όπως σημειώνουν οι επιμελητές της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

    Τάσος Βρεττός
    Ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός

    Όλα άρχισαν ύστερα από μία τυχαία συνάντηση του Τάσου Βρεττού με την Αμερικανίδα drag queen Nickie Nicole το 2005 σε ένα από τα πολλά κλαμπ του είδους τότε, στην πόλη και εξελίχθηκε έξω από στενά «ερευνητικά» πρωτόκολλα.

    «Το όλο υλικό συναντάται με την ιστορία του ακτιβισμού για τις έμφυλες ταυτότητες, τις διεκδικήσεις για τη σεξουαλική απελευθέρωση, το δικαίωμα στην ηδονή και στη σωματική αυτοδιάθεση, τα τελετουργικά της επιθυμίας και τις συνθήκες επισφάλειας όπως αναδύονται στη δημόσια σφαίρα από την εποχή της εξωστρεφούς και οικονομικά ευημερούσας μετα-Ολυμπιακής Αθήνας (2005) και, διαμέσου της κρίσης, φτάνουν διαφοροποιημένα έως σήμερα, όπου ενισχύονται από την πολυπλοκότητα της queer κουλτούρας και τη δυναμική της trans ορατότητας», επισημαίνουν και πάλι οι επιμελητές.

    Εν τέλει το φωτογραφικό σώμα που προέκυψε παρουσιάζεται με τη μορφή ενός ensemble, μιας σύνθετης, δηλαδή διαμεσικής εγκατάστασης για αυστηρά ενήλικο κοινό. Πρόκειται για ένα είδος αδρά χορογραφημένου διαλόγου ανάμεσα σε πολλαπλές προβολές, πρωτότυπο ηχητικό και φωτιστικό περιβάλλον, τυπώματα για τους τοίχους και συγκεκριμένες live performances.

    Έτσι, η εμπειρία των εικόνων αυτών σήμερα, η φρενήρης χρωματικότητά τους, η κίνηση, η αμφισημία τους, η διαδοχή και αντιπαράθεσή τους να επικαλείται τη ζωντανή εμπειρία του βιώματος των χώρων που επισκέφθηκε ο Βρεττός και ταυτόχρονα να ανακαλεί το πρόβλημα των ορίων και των πολιτικών της αναπαράστασης.

    Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι εκθέσεις του Τάσσου Βρεττού συνιστούν ιδιαίτερα projects που εντυπωσιάζουν, αρκεί να θυμηθεί κανείς το «T(ρ)όποι λατρείας» στο Μουσείο Μπενάκη, που ήταν μία καταγραφή εκ των έσω και μία συγκλονιστική αποτύπωση των χώρων λατρείας μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο και τα περίχωρα της Αθήνας.

    Τάσος Βρεττός
    Εικόνες από την έκθεση

    Ο Τάσος Βρεττός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και ασχολείται με την φωτογραφία από το 1970. Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος της εκδοτικής εταιρείας Γραμμή και αργότερα των εκδόσεων Λαμπράκη.

    Παράλληλα συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στο περιοδικό Τέταρτο, μια σχέση και ένα έργο, που θεωρεί από τα πιο σημαντικά στην πορεία του. Δούλεψε όμως και σχεδόν με όλα τα εγχώρια περιοδικά μόδας αλλά και πολλές δισκογραφικές εταιρείες, φωτογραφίες του υπάρχουν αρκετές εκδόσεις βιβλίων ενώ έκανε και μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Οι φωτογραφίες του, άλλωστε, έχουν δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, μεταξύ των οποίων στις σελίδες των περιοδικών Zoom, Creative Camera, Janus, Officiel και Jardin des Modes. Η παρουσίαση του «The Feel. Backstage» πραγματοποιείται ως εναρκτήριο έργο της με-γαλύτερης, σπονδυλωτής παρουσίασης του συνόλου της δουλειάς του Βρεττού σε διαφορετικούς χώρους και χρόνους, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση στη δημιουργία σχετικής δίγλωσσης έκδοσης.

    Info:

    Φεστιβάλ Αθηνών: Πειραιώς 260 (Χώρος Α)
    Τάσος Βρεττός The Feel.Backstage.
    Διάρκεια: 16 Ιουνίου – 31 Ιουλίου

    Είσοδος ελεύθερη. Κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών

    Διαβάστε ακόμη:

    «Δεύτερη Ευκαιρία» για τα κατασχεμένα βιβλία – Πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού

    Ευανθία Καΐρη: Η θεατρική συγγραφέας της Επανάστασης σε σύγχρονη παρουσίαση

    Έως 5 μέτρα το μήκος των φορτηγών στη βάση της Ακρόπολης – Ολη η απόφαση του ΚΑΣ για τη φωτογράφηση Dior

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ