• Πολιτισμός

    Νέος συνδυασμός: Αλέξης Ακριθάκης και εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη

    Το ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη

    Το ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη


    Με τέχνη, ακόμη περισσότερη τέχνη συνδυάζεται το ιστορικό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη με την ανάδειξη, πλην των γευστικών του δυνατοτήτων και του αρχείου Ακριθάκη.

    Φέρνει έτσι στην Αθήνα του σήμερα, το Βερολίνο των δεκαετιών του ΄70, του ’80 και του ’90 ζωντανεύοντας την ατμόσφαιρα του περίφημου εστιατορίου της Φώφης Ακριθάκη, που υπήρξε στέκι και τόπος συναναστροφής προσωπικοτήτων της τέχνης, των γραμμάτων, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής για δεκαετίες.

    Έργα καλλιτεχνών, σημειώματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, αντίδωρα θαμώνων στην φιλοξενία της Φώφης Ακριθάκη κοσμούν τους τοίχους του. Και ανάμεσά τους, εκτός από τα έργα του Αλέξη Ακριθάκη βρίσκουμε  έργα του Γιάννη Κουνέλλη, του Κωνσταντίνου Ξενάκη, του Κώστα Τσόκλη, του Γιάννη Ψυχοπαίδη, της Λίζης Καλλιγά, του Αντώνη Κυριακούλη αλλά και του Φράνσις Μπέικον. Η γενικότερη διακόσμηση του χώρου πάντως, παρέμεινε λιτή και κομψή μ΄έναν αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης.

    Το ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη
    Το ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη

    Ο Αλέξης Ακριθάκης είχε φθάσει μαζί με τη Φώφη στο δυτικό Βερολίνο το 1969, ως υπότροφος της DAAD (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών). Μερικά χρόνια αργότερα εκείνη άνοιξε ί με τους Κώστα Κασσάμπαλη και Βασίλη Κουράφαλο το ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, όπως λεγόταν. Έναν ευχάριστο χώρο με καλό φαγητό και κυρίως με την πληθωρική προσωπικότητα της κοσμοπολίτισσας Φώφης, που κατόρθωσε να το κάνει διάσημο. Έτσι έμεινε στην ιστορία ως FOFI’S με την φιλόξενη ατμόσφαιρά του, όχι μόνον να προσελκύει καλλιτέχνες αλλά κι αυτοί με τη σειρά τους να επιθυμούν να ανταποδώσουν την καλή υποδοχή με έργα και σημειώματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, τις περισσότερες φορές εμπνευσμένα από τη χαρισματική οικοδέσποινα.

    Το ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη
    Το ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη

    Την εικαστική εγκατάσταση στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη έχουν επιμεληθεί η Χλόη Ακριθάκη και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας. Ενδιαφέρον έχει και η νέα γαστρονομική πρόταση, που επαναφέρει στο τραπέζι ελληνικές συνταγές με αναφορές σε περασμένες δεκαετίες, αν και εκτελεσμένες βέβαια με σύγχρονο τρόπο από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο του Δειπνοσοφιστηρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Το μεγαλύτερο αρχαίο ιερό των Κυκλάδων αποκαλύπτεται

    Ο Πολ Άλεν της Microsoft κι ένας Βαν Γκογκ 100 εκατομμυρίων δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ