• Πολιτισμός

    Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Ναυτική παράδοση και Βολανάκης

    Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο

    Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο


    Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά τιτλοφορείται η νέα έκθεση που διοργανώνει το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Πρόκειται να εγκαινιαστεί από τον πρόεδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα. Πενήντα δύο έργα της έκθεσης προέρχονται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και συνιστούν αξιοσημείωτο φόρο τιμής στο έργο του περίφημου θαλασσογράφου.

    Σημειωτέον, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει τη σημαντικότερη συλλογή έργων του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Τόσο σε ποσότητα όσο και σε συνολική αξία. Η διάθεση των έργων στο ευρύ κοινό αποτελεί μία ψηφίδα από τις δράσεις εξωστρέφειας που σχεδιάζει.

    Μπουκέτο από Συλλογές

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ορισμένες από τις πιο γνωστές συνθέσεις του, που  προέρχονται από διάφορες σημαντικές συλλογές. Χαρακτηριστικά, «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1882» από τη συλλογή του Αρχηγείου Ναυτικού, «Η έξοδος του Άρεως, 1894» και «Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο 1889-1890» από τη συλλογή Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου.

    Επίσης, το εμβληματικό έργο «Το λιμάνι του Πειραιά από τη βασιλική προβλήτα, 1886» που προέρχεται από τη συλλογή του Δήμου Πειραιά.

    Συμπληρώνεται με δυο μεγαλειώδεις ελαιογραφίες από τη μόνιμη συλλογή του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος με θέμα πολεμικά ναυτικά γεγονότα από την Επανάσταση του 1821: «Η Πυρπόληση του τούρκικου δίκροτου στην Ερεσό» και «H Ναυμαχία του Ναβαρίνου».

    Με αυτή την έκθεση, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στοχεύει να υπογραμμίσει την τεράστια ναυτική παράδοση που διατρέχει τον ελληνικό πολιτισμό. Η τέχνη έχει εξυμνήσει το ειδικό της βάρος και ο Κωνσταντίνος Βολανάκης της έχει αφιερώσει το μέγιστο της ιδιοφυίας του.

    Διάχυση γνώσης

    Κατά τη διάρκειά της θα οργανωθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά.

    Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στην διαδικτυακή αίθουσα τέχνης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, την ψηφιακή εφαρμογή digitalgallery.laskaridisfoundation.org. Περιλαμβάνει εικόνες των ζωγραφικών έργων σε υψηλή ανάλυση, σχολιασμό από ιστορικό τέχνης και βιβλιογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικτυακή αίθουσα τέχνης προσφέρει τη δυνατότητα ακουστικής περιήγησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

    Εν συνόλω, αποτελεί πρότυπο συμπεριληπτικής ιστοσελίδας, σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε το περιεχόμενό της να διευκολύνει την πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες ανθρώπων, χωρίς αποκλεισμούς. Διότι το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρότι απαρεγκλίτως προσηλωμένο στις ιδρυτικές του αξίες, ατενίζει το μέλλον. Με ευκταίο να δημιουργήσει μέσω ψηφιακών εφαρμογών τέχνης μια πύλη διάχυσης της γνώσης.

    Ο πατέρας της θαλασσογραφίας

    Την έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη εικαστική σύμβουλος Μαρία Μιγάδη. Όπως αναφέρει στο κείμενο της:

    «Σαν να ήταν η μόνη του αγάπη, ο Κωσταντίνος Βολανάκης έστρεψε το επίκεντρο της δημιουργικής του διαδρομής (1856-1907) στην απεικόνιση της θάλασσας», σημειώνει η ίδια.

    «Μέσα από αυτή την προσθήκη στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας διαρκώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την συγκίνηση που προκαλούν τα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Συγκίνηση που έχει σταθερό βαρομετρικό από τα πρώτα έργα του Μονάχου έως τα τελευταία έργα του Πειραιά. Γιατί μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα θέματα, την παλέτα έως και την υπογραφή του Κωνσταντίνου Βολανάκη αλλά η δωρική ομορφιά της ζωγραφικής του δίχως “αιχμές πάθους και ακραία ένταση” όπως παρατηρεί ο Μανόλης Βλάχος, διακατέχει τα έργα του από άκρη σε άκρη.

    Ο Βολανάκης επαναλαμβάνει αλλά και μεταπλάθει διαρκώς τα αγαπημένα του θέματα. Τα ιστορικά αφηγήματα, τα ωραία λιμάνια, οι γαλήνιες ακτές, τα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ταραχώδη ύδατα καθώς και τα ατμοσφαιρικά νυχτερινά τοπία υφαίνουν κατά κύριο λόγο τον ιστό της εικονογραφίας που καθιέρωσε τον Βολανάκη ως πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας».

    Πληροφορίες

    ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

    Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος

    Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς.

    Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, ώρα 20:00

    Διάρκεια Έκθεσης:
    Από 25 Απριλίου έως 29 Ιουνίου 2024
    Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη- Σάββατο: 09:00 – 14:00
    Τηλ 2104516264, email: [email protected]

    Διαβάστε επίσης:

    Χριστίνα Παπαδοπούλου: Πέντε έτη Gagosian και Τζέιμς Τουρέλ

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Μπιζού της Κυβέλης στον Bonhams

    Νίκος Δήμου: Υπάρχει έλληνας Βούδας και όπιο του λαού;



    ΣΧΟΛΙΑ