• Πολιτισμός

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Μπιζού της Κυβέλης στον Bonhams

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Μπιζού της Κυβέλης στον Bonhams

    Κυβέλη


    Στη δημοπρασία Paris Jewels (Μπιζού στο Παρίσι) που διοργανώνει ο οίκος Bonhams φιγουράρουν τα κοσμήματα της θρυλικής Κυβέλης.

    Πρόκειται βέβαια για την ελληνίδα ηθοποιό Κυβέλη Ανδριανού (1888-1978) που έζησε στην κόψη του ξυραφιού. Λόγω της συνεργασίας που διατηρεί η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου με τον διεθνή οίκο δημοπρασιών, εικάζεται ότι εκείνη μεσολάβησε ως συνδετικός κρίκος. Δηλαδή ανάμεσα στους Bonhams και τους ιδιοκτήτες των κοσμημάτων, εφόσον πρόκειται για την οικογένειά της.

    Με το θάνατό της, η Κυβέλη άφησε πίσω της τέσσερα παιδιά, τρία εγγόνια, έξι δισέγγονα και πέντε τρισέγγονα. Από τον πρώτο της γάμο (1903-1906) με τον περίφημο ηθοποιό Μήτσο Μυράτ απέκτησε τον Αλέξανδρο και τη γνωστή ηθοποιό Μιράντα Μυράτ.

    Με τον δεύτερο σύζυγο και θεατρώνη της, τον επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη απέκτησε την πρωταγωνίστρια της σκηνής Αλίκη Θεοδωρίδου – Νορ.

    Το ευρύ κοινό γνωρίζει ότι ο τρίτος της γάμος την έδεσε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου από τον οποίο απέκτησε το Γιώργο, ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Από το βρεφοκομείο στη Νέα Σκηνή

    Αυτή η μοιραία γυναίκα, ξεκίνησε τη ζωή της ως ορφανό και μέσα στην ένδεια.

    Από το βρεφοκομείο Αθηνών την υιοθέτησαν ο Αναστάσης και η Μαρία Ανδριανού, ένα φτωχό ζευγάρι βιοπαλαιστών. Ωστόσο, στην ανατροφή της συνέβαλλε οικογένεια επιφανούς αθηναίου δικηγόρου, που έχοντας χάσει το τέκνο της, επένδυσε στην ανατροφή της χαριτωμένης «Κυβελίτσας». Έτσι, η Κυβέλη σπούδασε στο παρθεναγωγείο Χιλ, όπου διακρίθηκε για τη σπιρτάδα και το μπρίο της. Παρακολούθησε μαθήματα απαγγελίας και το 1901 βραβεύτηκε για την επίδοσή της.

     

    Με τον Ρωμαίο της

    Κάπως έτσι την ανακάλυψε ο Χρηστομάνος. Τής έδωσε την ευκαιρία της ζωής της με το ρόλο της Ιουλιέτας, στη σκηνή του μπαλκονιού, σε έκτακτη εμφάνιση στη Νέα Σκηνή. Τον Ρωμαίο ενσάρκωνε ο Μυράτ και ο έρωτάς τους πυρακτώθηκε εκτός σκηνής. Έκτοτε πάντως, η Κυβέλη αναδείχθηκε σε πρωταγωνίστρια. Σοφοκλής, Ευριπίδης και μετά Τολστόι.

    Ύστερα την «υιοθέτησε» ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (για την οποία δημιούργησε για τη σκηνή το ρόλο της Φωτεινής Σάντρη από το διήγημα Κόκκινος Βράχος) και στη συνέχεια ο Σπύρος Μελάς.

    Προτού παντρευτεί τον Παπανδρέου, κατάφερε να ανταγωνιστεί την Μαρίκα Κοτοπούλη στο νεοϊδρυθέν Εθνικό Θέατρο.

    Συμμετείχαν μαζί σε κορυφαία έργα όπως Ο Γυρισμός του Ευγένιου Ο’ Νηλ, Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν του Μπέρναρντ Σω, στη Μαρία Στιούαρτ του Σίλερ, ανάμεσα σε πολλά άλλα.

    Ο παράνομος έρωτας

    Τον μέλλοντα πρωθυπουργό τον γνώρισε ως νομάρχη Χίου. Αναγκάστηκε να τον συναντήσει για να τον παρακαλέσει να της επιτρέψει την παράσταση του έργου της στο νησί. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν τότε παντρεμένος με τη Σοφία Μινέικο, μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Η σχέση τους ξεκίνησε παράνομα, και στα αναρίθμητα γράμματα που του έγραφε υπέγραφε πάντα ως Ανθή.

    Ακόμη και ο γιος τους ο Γιώργος, η μεγάλη της αδυναμία, γεννήθηκε προτού παντρευτούν, το 1928. Το μέγεθος του σκανδάλου δεν μπορεί να μετρηθεί με την σημερινή ηθική στάθμη.

    Τα κοσμήματα του σκανδάλου

    Από τα κοσμήματα της Κυβέλης ξεχωρίζει ένα παλαιάς κοπής, καθαρό μονόπετρο διαμάντι, με μεγάλη αξία. Εκτιμάται ότι θα πιάσει από είκοσι πέντε ως τριάντα χιλιάδες ευρώ.

    Τα υπόλοιπα δύο κοσμήματα όμως προέρχονται από επώνυμο οίκο, τον διεθνή Λαλαούνη.

    Πρόκειται για βραχιόλι Λαλαούνη με ρουμπίνια και σμαράγδια (Lalaounis ruby and emerald bangle bracelet). Έχει φιλοτεχνηθεί με δύο κεφαλές κριαριών να αγκαλιάζουν τον καρπό. Αρχική εκτίμηση €2,500- 3,000.

    Επίσης, ένα περιδέραιο Λαλαούνη όλο πολύτιμες πέτρες (gem-set lavallière) με τελείωμα δύο κεφαλές της Χίμαιρας. Εκτίμηση, ορίζεται μεταξύ €5,000-7,000.

    Τα υπόλοιπα κοσμήματα της δημοπρασίας Bonhams προέρχονται από μεγάλους και περιζήτητους οίκους όπως ο Cartier, ο Vacheron Constantin, ο Van Cleef & Arpels.

    Πληροφορίες

    Bonhams Cornette de Saint Cyr

    Paris Jewels

    Στο Παρίσι

    25 Απριλίου 2024

    Για περισσότερες πληροφορίες [email protected]



    ΣΧΟΛΙΑ