• Πολιτισμός

    Μια φλόγα καίει την αμερικάνικη σημαία. Έργο του Banksy, απάντηση στη βία εναντίον των μαύρων


    Το δικό του μήνυμα απέναντι στο ρατσισμό, όπως εκδηλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες -και όχι μόνον- με την βιαιότητα εναντίον των μαύρων στέλνει ο Banksy με ένα καινούργιο έργο του, που μόλις το περασμένο Σάββατο ανέβηκε στο Instagram.

    Το έργο απεικονίζει μια αγρυπνία με λουλούδια, ένα αναμμένο κερί και μια κορνίζα με την εικόνα ενός μαύρου προσώπου, χωρίς χαρακτηριστικά κάτω από μια αμερικανική σημαία, κολλημένη σε έναν τοίχο. Η φλόγα του κεριού καίει ύπουλα τη γωνία της σημαίας κι έχει αρχίσει να απλώνεται προς τα πάνω κατά μήκος των λωρίδων της…

    Καθώς οι διαμαρτυρίες, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι καλλιτέχνες, επιμελητές και έμποροι έργων τέχνης έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να υποστηρίξουν το κίνημα Black Lives Matter ενώ αρκετά μουσεία στις ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει μέτρα για να διακόψουν δεσμούς με την τοπική αστυνομία εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για συμπαράσταση.

    Μαζί με την εικόνα ο Banksy, ο διάσημος αλλά άγνωστος καλλιτέχνης της street art μοιράζεται και ένα μήνυμα για την αστυνομική βαρβαρότητα και τον οργανωμένο ρατσισμό. Όπως λέει «Οι έγχρωμοι κυνηγιούνται από το σύστημα. Το σύστημα των λευκών. Σαν σπασμένο σωλήνα που πλημμυρίζει το διαμέρισμα των ανθρώπων που ζουν στο ισόγειο. Ένα ελαττωματικό σύστημα κάνει τη ζωή τους μίζερη, αλλά δεν είναι δική τους δουλειά τους να το διορθώσουν. Δεν μπορούν γιατί κανείς δεν θα τους αφήσει να μπουν στο πάνω διαμέρισμα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα των λευκών. Και αν δεν το επιλύσουν, κάποιος θα πρέπει να έρθει στον επάνω όροφο και να κλοτσήσει την πόρτα».

    Δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ο καλλιτέχνης μοιράστηκε  τη δουλειά στο Instagram. Μόλις τον περασμένο  Απρίλιο είχε παρουσιάσει με μια παιχνιδιάρικη διάθεση ποντίκια σε όλους τους τοίχους και τα φωτιστικά ενός μπάνιου. Ενώ ως ωδή στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής στην πανδημία δημιούργησε  την εικόνα ενός παιδιού που παίζει με μία κούκλα-υπερήρωα με τη μορφή μιας νοσοκόμας.



    ΣΧΟΛΙΑ