• Πολιτισμός

    Μια «έκλειψη» στον εικαστικό ουρανό της Αθήνας. Έρχεται η 7η Μπιενάλε

    • Μαρία Θερμού

    Η Έκλειψη της 7ης Μπιενάλε Αθήνας


    Ο τίτλος της «΄Εκλειψη» (ECLIPSE) και θέμα της οι κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές, που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, μιας ανερχόμενης μητρόπολης, που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά. Πρόκειται για την 7η Μπιενάλε της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου σε διάφορους χώρους της πόλης με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, εκατό περίπου, από τη Βόρειο και Νότιο Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη. Καλλιτεχνικός διευθυντής της, που υπήρξε άλλωστε και ιδρυτικός διευθυντής της Μπιενάλε είναι ο εικαστικός Poka-Yio  (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) και επιμελητές, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Omsk Social Club και ο Γκανεζο-αμερικανός κριτικός τέχνης Larry Ossei-Mensah.

    «Βρισκόμαστε σε μια δυσοίωνη, σκοτεινή, μεταβατική περίοδο, την οποία έχουμε ενσωματώσει όλοι μας. Έτσι η έκλειψη για εμάς είναι ένα μεγάλο εργαλείο, προκειμένου να δούμε αυτή τη μετάβαση», λέει χαρακτηριστικά ο Poka-Yio για το θέμα της Μπιενάλε. Σε μια προσπάθεια έτσι, να πυροδοτήσει έναν δυναμικό διαπολιτισμικό διάλογο, η ECLIPSE αναδεικνύει έργα καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς, καθώς και άλλων καλλιτεχνικών φωνών, που έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί.    Παράλληλα ο διαπολιτισμικός διάλογος συμπληρώνεται από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, που συνθέτουν βιωματικές αφηγήσεις, με στόχο την ενεργοποίηση της φαντασίας των θεατών και τη γέννηση δυνητικών παράλληλων κόσμων και πιθανών εκδοχών του μέλλοντος. Εν τέλει η ECLIPSE έχει στόχο της να παρουσιάσει μια διατοπική, σύγχρονη προσέγγιση εναλλακτικών τρόπων συνύπαρξης.

    Η ομάδα της Μπιενάλε (από αριστερά) Larry Ossei-Mensah, Omsk Social Club και Poka-Yio

    Όπως λέει ο Poka-Yio  «Η 7η Μπιενάλε της Αθήνας επαναδιαρθρώνει τον σκοπό της ακολουθώντας τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην πόλη. Όταν ξεκίνησε, 15 χρόνια πριν, ο σκοπός της ήταν να βοηθήσει στο να τοποθετηθεί η Αθήνα στον διεθνή χάρτη της σύγχρονης τέχνης ενώ τώρα είναι να βοηθήσει την αθηναϊκή σκηνή του πολιτισμού να συνεισφέρει στον διεθνή διάλογο παρέχοντας την εναλλακτική οπτική αυτής της πόλης».

    «Η ECLIPSE είναι για εμάς μια ευκαιρία να προτείνουμε την καταστροφή των παρωχημένων ιδεαλισμών», όπως λένε εξάλλου οι Omsk Social Club στοχεύοντας σε μία έκθεση, που να περιστρέφεται γύρω από την ανάκτηση της ζωής και τη διαφορετική αντίληψή της. «Ελπίζουμε αυτή η εμπειρία να μπορέσει να απευθυνθεί στις ζωές που ζούμε με τρόπο “διαφορετικό”», λένε. Ενώ  ο Larry Ossei-Mensah δηλώνει, ότι δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο μέρος από την Αθήνα για να γίνει μια συζήτηση, ένας «σημαντικός και κρίσιμος διαπολιτισμικός διάλογος, ο οποίος να αμφισβητεί εικασίες, να διερευνά πιθανότητες και να διεγείρει τη φαντασία».

    Η Μπιενάλε της Αθήνας γίνεται κάθε δύο χρόνια και φέτος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Onassis Culture. Υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ