Πολιτισμός

Με πρόσκληση ενδιαφέροντος οι νέοι διευθυντές των κρατικών θεάτρων

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού


Ύστερα από πρόκληση ενδιαφέροντος και όχι με απ΄ευθείας διορισμό θα επιλέγονται πλέον οι διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

 Αλλάζει έτσι το θεσμικό πλαίσιο και θα προβλέπει την επιλογή και τον διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων. Το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει όμως επίσης και τα συγκεκριμένα προσόντα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών. Το ίδιο θα ισχύει φυσικά και για τους αναπληρωτές καλλιτεχνικούς διευθυντών των κρατικών  θεάτρων.

Το σχέδιο διάταξης νόμου είναι έτοιμο και όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα κατατεθεί ως τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής του επόμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο οργανισμών», λέει η κυρία Μενδώνη υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είχε εκφραστεί από τον Αύγουστο του 2019. « Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των δύο κορυφαίων Θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια», δηλώνει εξάλλου ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.


ΣΧΟΛΙΑ