• Πολιτισμός

    Μάριος Π. Παπαγεωργίου: Οι Σκιές του Κόσμου προβάλλονται στο Anthology Film Archives

    Μάριος Π. Παπαγεωργίου: Οι Σκιές του Κόσμου προβάλλονται στο Anthology Film Archives

    Μάριος Π. Παπαγεωργίου


    Ο σκηνοθέτης Μάριος Π. Παπαγεωργίου έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Η νέα μικρού μήκους ταινία του Σκιές του Κόσμου θα προβληθεί διαδικτυακά στην περίφημη σειρά προβολών NewFilmmakers στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για πρόγραμμα στο πλαίσιο του Anthology Film Archives.

    Οι μοναδικές φωνές του σινεμά

    Ο οργανισμός Archives (Αρχεία) αποτελεί διεθνές κέντρο για τη διατήρηση, τη μελέτη και την προβολή ταινιών με έμφαση στον ανεξάρτητο, πειραματικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο.

    Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από τους θρυλικούς Τζόνας Μέκας (Jonas Mekas) και Σταν Μπρακάζ (Stan Brakhage), ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες.

    Η σειρά NewFilmmakers (Νέοι Κινηματογραφιστές, σε ελεύθερη μετάφραση) παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες του είδους (κάθε χρόνο) από νέους σκηνοθέτες. Στηρίζει έτσι την καλλιτεχνική ανεξάρτητη παραγωγή και τις μοναδικές φωνές του σινεμά. Από το 2008 που εγκαινιάστηκε, έχει προβάλει εξακόσιες νέες ταινίες και δύο χιλιάδες μικρού μήκους ενώ λειτουργεί και ως σχολή.

    Σκιές του Κόσμου από τον Μάριο Π. Παπαγεωργίου

    Διακρίσεις

    Οι Σκιές του Κόσμου έχουν συμπεριληφθεί σε δεκάδες Φεστιβάλ ανά τον κόσμο (London Greek Film Festival 2021, Toronto Independent Film Festival 2021, Blow-Up Chicago, International Arthouse Film Festival 2021, Toronto Shorts, International Film Festival 2021, FICLAPAZ – La Paz, International Film Festival 2021 και Bucharest ShortCut CineFest 2021, μεταξύ άλλων).

    Το φιλμ του Μάριου Π. Παπαγεωργίου έχει αποσπάσει είκοσι έξι σημαντικές διακρίσεις (πχ καλύτερη πειραματική ταινία στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Τορόντο).

    Σύνοψη

    Η κλιματική αλλαγή οδήγησε τελικά στην ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη. Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες, με μόνο κοινό την ανάγκη τους για επιβίωση, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τη γη. Φαντάζουν ως οι μοναδικοί επιζώντες. Ο πόθος για σωτηρία θα δοκιμάσει τη συνείδησή τους. Μέσα στην καρδιά του ζόφου η σύγκρουση αποδεικνύεται αναπόφευκτη.

    Πρόκειται για ταινία που παρακολουθεί την αναμέτρηση του ανθρώπου με κάθε επόμενο δευτερόλεπτο μέχρι και το έσχατο.

    Μετα –  αποκαλυπτικό τοπίο

    Ο Μάριος Π. Παπαγεωργίου αφηγείται την ιστορία των τεσσάρων αυτών αντρών, οι οποίοι μέσα σε μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, στα σκοτεινά έγκατα της γης, παλεύουν με την ανάγκη για επιβίωση.

    Η ψυχορραγία δεν θα αργήσει να ανασύρει από μέσα τους την ύστατη σύμπνοια. Ρακένδυτοι, πληγωμένοι, προερχόμενοι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, θα βρεθούν από κοινού αντιμέτωποι με την αγωνία τους για εξιλέωση.

    Πειραματισμός με περιεχόμενο και φόρμα

    Πρόκειται για φιλμ που πειραματίζεται τόσο με το περιεχόμενο, όσο και με τη φόρμα.

    Χρησιμοποιώντας πλούτο ψηφιακών και φυσικών ειδικών εφέ, ο Μάριος Π. Παπαγεωργίου μεταφέρει το θεατή σε ένα σκοτεινό, εξπρεσιονιστικό σύμπαν μιας τελεσίδικης καταστροφής.

    Το σενάριο λειτουργεί χωρίς διάλογο, με έμπνευση από τον βουβό κινηματογράφο. Η κάμερα οδηγείται στα εξωτερικά και εσωτερικά τοπία από τις εικόνες, τις νότες, την απόκοσμη ατμόσφαιρα. Η απώλεια της ανθρώπινης φωνής των ηρώων (ακούμε μόνο στην αρχή έναν αφηγητή), δίνει χώρο σε ένα πλούσιο ηχητικό τοπίο που μας μεταφέρει στο τέλος του κόσμου.

    Η πρωτότυπη μουσική (της συνθέτριας Ελένης Λομβάδου) κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο (βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μουσικής στο Berlin International Art Film Festival 2021). Μοιάζει με ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων, «φυλακίζει» το θεατή μέσα στην κλειστοφοβία του τέλους.

    Η ταινία εξελίσσεται σαν υπερρεαλιστική φωτογραφική ιστορία, ένα κολάζ από στιγμές του παρελθόντος, που παραπέμπει σε ό,τι υπήρχε πριν.

    Η ταινία γυρίστηκε στο δασύλλιο και την ημιτελή οικοδομή η οποία ήταν προορισμένη να γίνει ιατρική βιβλιοθήκη, πίσω από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου Παπάγου.

    Ο Μάριος Π. Παπαγεωργίου συνθέτει μετα-αποκαλυπτικό τοπίο στις Σκιές του Κόσμου

    Τι επισημαίνει ο σκηνοθέτης;

    «Πρόθεσή μου ήταν, μέσα στον ελάχιστο χρόνο της ταινίας, να ιδωθεί η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία υπό τις πιο έσχατες, δυσμενείς συνθήκες. Όταν μετά από μια απροσδιόριστη, ολέθρια καταστροφή, εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις στερημένες επιθυμίες της και το ένστικτο της επιβίωσης της, η γενική ουσία του ανθρώπου κατακερματίζεται και διαμοιράζεται σε χαρακτήρες όλων των κοινωνικών τάξεων».

    Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη

    Ο Μάριος Π. Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981.

    Σπούδασε Film, Television and Media Studies στο New York College Θεσσαλονίκης και στο University of Stirling, στην Αγγλία.

    Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους ενώ ετοιμάζει μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τον περίφημο σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο.

    Πληροφορίες

    Σκιές του κόσμου
    Shadows of the world

    Μάριος Παπαγεωργίου

    Η ταινία θα προβληθεί στις 22 Μαρτίου. Σύνδεσμος προβολής: https://www.facebook.com/newfilmmakersny

    Για περισσότερες πλήροφορίες, στον ιστιότοπο του Anthology Film Archive στο πλαίσιο της New Filmmakers series

    Οι Σκιές του Κόσμου διανέμονται από την εταιρεία παραγωγής & διανομής Weekend Films.

    Παραγωγή 2021
    Γλώσσα: Ελληνικά/Βωβή
    Ήχος: 5.1 & stereo
    Διάρκεια: 19’

    Ιστοσελίδα: https://shadowsoftheworld-film.net

    IMDb: Σκιές του Κόσμου
    Facebook: Shadows of the World- short film
    Instagram: shadowsoftheworld_2021



    ΣΧΟΛΙΑ