• Πολιτισμός

    Μαρίνα Στέγγου: «Τα βαθύτερα αισθήματα κρύβονται μέσα στη σιωπή», εξηγεί στο mononews

    Μαρίνα Λεόν


    Η Μαρίνα Στέγγου, αναγνωρίστηκε στον κόσμο της τέχνης με την υπογραφή Marina Leon (Μαρίνα Λεόν).

    Βρήκε λίγο χρόνο να μιλήσει για το έργο της, μετά την αποφοίτηση του παιδιού της και πριν από την αναχώρησή της σε ταξίδι.

    Η σύζυγος του επιχειρηματία Γιώργου Στέγγου, θα μπορούσε να είχε απορροφηθεί στις ουκ ολίγες συζυγικές και μητρικές υποχρεώσεις της.

    Εξ απαλών ονύχων όμως συνειδητοποίησε ότι για να διακριθεί κανείς στην τέχνη, πρέπει να συνδυάζει συστηματικότητα με ικανότητα.

    Κάπως έτσι έφτασε ως εδώ. Λίγες μέρες έχουν περάσει από την ολοκλήρωση της τελευταίας έκθεσης που οργάνωσε για τη ζωγράφο το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά.

    Νέα Υόρκη – Αθήνα

    Η Μαρίνα Στέγγου στις εκθέσεις της χρησιμοποιεί για ευνόητους λόγους το όνομα Μαρίνα Λεόν και μάλιστα αγγλιστί, Marina Leon. «Είναι το καλλιτεχνικό μου, που συνδυάζεται από το επίθετο και το ζώδιό μου», διευκρινίζει.

    Εξάλλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Νέας Υόρκης.

    Από μικρή ηλικία τράβηξαν το ενδιαφέρον της η μόδα και οι καλές τέχνες. Ακολούθησε την καρδιά της και τελείωσε τις σπουδές στο σχέδιο μόδας. Αποφοίτησε από το έγκριτο F.I.T. New York, στη Νέα Υόρκη.

    Μαρίνα Λεόν
    Μαρίνα Λεόν

    Το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων

    Λίγα χρόνια αργότερα, τα βήματά της την οδήγησαν στην Ελλάδα. Διέπρεψε ως επικεφαλής σχεδιάστρια σε γνωστές, εγχώριες εταιρείες μόδας.

    Με τον Γιώργο Στέγγο απέκτησε τρία παιδιά. Τότε ανακάλυψε μια πιο βαθειά πλευρά της δημιουργικής γυναικείας φύσης.

    Τα παιδιά ομολογεί ότι τη βοήθησαν να βελτιώσει την τεχνική της, τη σημασία των χρωμάτων, τη σχεδιαστική της ικανότητα. «Πάνω από όλα όμως με βοήθησαν να καταλάβω το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων που ήθελα να απεικονίσω», προσθέτει.

    «Τα βαθύτερα αισθήματα βρίσκονται μέσα στη σιωπή και έρχονται στην επιφάνεια με την αλληλουχία των χρωμάτων. Επιδιώκω κάθε μου πίνακας να είναι ακτινογραφία της βαθύτερης ζωής».

    Μέσα από τη ζωγραφική (το παιδικό όνειρο που δεν ξεχάστηκε ποτέ), προσπάθησε μάλιστα να την προσεγγίσει, να την εκφράσει.

    Το καλλιτεχνικό χάρισμα

    Αποφάσισε να σπουδάσει δίπλα σε διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, στα υψίπεδα της σύγχρονης τέχνης. Στο ξεκίνημά της απέδωσε ιδιαίτερη αξία στην παιδική ζωγραφική.

    «Όταν αναφέρετε την παιδική ζωγραφική, δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τον Πικάσο, ο οποίος έλεγε “όταν ήμουν παιδί ζωγράφιζα σαν μεγάλος ζωγράφος. Μου πήρε μια ολόκληρη ζωή για να μπορέσω να ζωγραφίζω με την αθωότητα ενός παιδιού”. Η κόρη μου έχει το καλλιτεχνικό χάρισμα και πολλές φορές ζωγραφίζουμε μαζί».

    Μόδα: Είναι τέχνη;

    Επί σειρά ετών υπηρέτησε με σεβασμό και συνέπεια αμφότερους τους χώρους -μόδα και τέχνη.

    Κάποια στιγμή μάλιστα, το 2015, ίδρυσε δική της εταιρεία, σχεδιάζοντας επιτυχώς χειροποίητες τσάντες θαλάσσης με υφάσματα από Παρίσι, Ιταλία, Ολλανδία.

    «Η μόδα είναι αντιπροσωπευτικό κομμάτι της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Την έχω εγκαταλείψει ως επιχειρηματίας αλλά συνεχίζω να ανακαλύπτω και να υιοθετώ το δικό μου στιλ», εξηγεί η Μαρίνα Στέγγου.

    Και εφόσον πάντα υπήρχε μέσα της η καλλιτεχνική φλέβα, ορισμένα κομμάτια της ήταν σχεδιασμένα από τη γνωστή στο χώρο των εικαστικών, Κατερίνα Βάγια.

    Το 2018 να είναι τυχαίο ότι οργανώθηκε από το Porto Carras Grand Resort και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη η ομαδική έκθεση φωτογραφίας  #UniqueTopias. (επιμέλεια Δάφνη Ζουμπουλάκη).

    Παρουσίαζε ενσταντανέ, τοπία και εικόνες από το ιστορικό συγκρότημα της Χαλκιδικής. Μέρος των εσόδων από την πώληση των φωτογραφιών θα προσφερθεί στην ΑΜΚΕ «Μέριμνα».

    Γυναικεία φύση

    Το 2019, η πατρινή οικογένεια Στέγγου πούλησε το εμβληματικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής στον όμιλο Σαββίδη.Την ίδια χρονιά, η Μαρίνα Στέγγου αφοσιώθηκε στην ζωγραφική. Άρχισε να επεξεργάζεται την πρώτη της συλλογή από έργα, η οποία εξελίχθηκε σε πυκνή δήλωση για τη γυναικεία φύση.

    Στις αρχές του φετινού Ιουνίου, ολοκληρώθηκε και η έκθεσή της στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή με τίτλο «My Secret Garden».

    Αυτή η σειρά έργων προσκαλεί το θεατή να εξερευνήσει τον ακατέργαστο αισθησιασμό, τον κρυμμένο ρομαντισμό που ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο.

    Ταυτόχρονα, τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που παραμένει σύμφυτη σε κάθε γυναίκα.

    «Το θέμα μου είναι η γυναικεία φύση μέσα στις αντιξοότητας και την ομορφιά της ζωής», επισημαίνει η Μαρίνα Στέγγου. «Δεν θέλω να κρύβω τις ωραίες πλευρές της ζωής αλλά δεν θέλω επίσης και να κάνω ότι δεν βλέπω τις δυσκολίες και τα αδιέξοδά της».

    Μαρίνα Στέγγου - Marina Leon
    Μαρίνα Στέγγου

    Τα άνθη του Καλού…

    Η γυναικεία ψυχοσύνθεση αποτυπώνεται με έντονα χρώματα, πληθωρικές μορφές.

    Σε πολλά έργα της χρησιμοποιεί την τεχνική impasto.

    «Με ενδιαφέρει αυτή η ανάγλυφη τραχύτητα πάνω στους πίνακες μου διότι τους εμποτίζει με μια αλήθεια που μειώνει την παραδείσια ωραιότητα που μεταφέρουν τα έργα μου με την πρώτη ματιά».

    Η παρουσία των άνθεων αποτελούν μετωνυμία για την αγνότητα της γυναικείας ψυχής.

    Η Μαρίνα Στέγγου εμβαθύνει στα αχαρτογράφητα τοπία του ασυνειδήτου για να ανακαλύψει τη δύναμή της. Η ζωή μοιάζει με όνειρο και το όνειρο της τέχνης, σαν τη ζωή…

    «Η τέχνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων», δηλώνει η Μαρίνα Στέγγου.

    «Είναι ο απόλυτος τρόπος για να ανακαλύψουμε από την αρχή και να επαναπροσδιορίσουμε τον κόσμο γύρω μας. Να μετουσιώσουμε καθημερινές σκηνές σε μαγικές, μυστηριακές, μοναδικές και εικονικές, όπως είναι φτιαγμένα άλλωστε τα όνειρα. Γιατί η τέχνη είναι το συστατικό των ονείρων».

    Πιστεύοντας στη δια βίου μάθηση, η Μαρίνα Στέγγου συνεχίζει μέχρι και σήμερα τις σπουδές της.

    Πίνακές της ανήκουν σε μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Έργα της εκτίθενται σε σημαντικές αίθουσες τέχνης.



    ΣΧΟΛΙΑ