• Πολιτισμός

    Μαρέβα Μητσοτάκη: Στην Ντόχα για τη σύγχρονη Τέχνη με περίοπτο πάνελ και τη σεΐχα Μαγιάσα

    Μαρέβα Μητσοτάκη: Στην Ντόχα για τη σύγχρονη Τέχνη με περίοπτο πάνελ και τη σεΐχα Μαγιάσα


    Η λάμψη ήταν όλη δική της. Η Μαρέβα Μητσοτάκη πρωταγωνίστησε στο διεθνές συνέδριο Art for tomorrow που κυρίως διοργανώνεται από τους New York Times στη Ντόχα του Κατάρ. Το θέμα αφορούσε φυσικά την τέχνη στην περιοχή, που ολοένα θάλλει.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος διεθνών συνεδρίων της εφημερίδας Αχιλλέας Τσάλτας (Achilles Tsaltas) δημιούργησε το Ίδρυμα Δημοκρατία και Πολιτισμός για να αναλάβει τη διοργάνωσή του. Παραμένει στενά συνδεδεμένο με τους New York Times.

    Η επιλογή της χώρας δεν εκπλήσσει.

    Και αυτό επειδή η πριγκίπισσα (σεΐχα) Μαγιάσα αλ Τάνι, κόρη του πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και αδερφή του σημερινού εμίρη Ταμίμ, διατηρεί φανατικά ένα στόχο στην καρδιά: Να μετατρέψει την Ντόχα σε παγκόσμιο πόλο τέχνης.

    Η δραστήρια πριγκίπισσα

    Το 2019 υποδέχθηκε τον πρίγκιπα Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ στη χώρα της για την έκθεση φωτογραφίας του τελευταίου στην Ντόχα (και ταυτόχρονα στην Αθήνα). Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές συλλέκτριες του κόσμου.

    Διαθέτει 1,5 δισ. ευρώ για αγορές έργων τέχνης. Έχει αποκτήσει έργα των Μαρκ Ρόθκο, Ρίτσαρντ Σέρα, Ρόι Λιχτενστάιν, Φράνσις Μπέικον, Αντι Ουόρχολ και Τζεφ Κουνς. Για την ελαιογραφία του Πικάσο Το παιδί με το περιστέρι από την Μπλε Περίοδο του Πικάσο υποτίθεται ότι δαπανήθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ.

    Η «καλλιτεχνική» Μαρέβα

    Η Μαρέβα Μητσοτάκη συνομίλησε με τους σούπερ σταρ της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Τον καλλιτεχνικό διευθυντή του New Museum της Νέας Υόρκης Μασιμιλιάνο Τζιόνι (Massimiliano Gioni). Γνωστός στην Ελλάδα από τη φιλία του με τον Δάκη Ιωάννου. Επιμελείται τώρα στην περιοχή έκθεση του Τζεφ Κουνς (η ίδια θα έρθει το καλοκαίρι στα Σφαγεία του Δάκη στην Ύδρα;). Τρίτο πρόσωπο στο πάνελ, ο διάσημος καλλιτεχνικός συντάκτης για την Ευρώπη των New York Times, Ματ Άντερσον.

    Η συνομιλία επικεντρώθηκε στον καιρό της πανδημίας, τις επιπτώσεις και τα διδάγματα που προκύπτουν για το χώρο της τέχνης. Η Μαρέβα συμμετείχε στις συζητήσεις ως εκπρόσωπος της Ελλάδας όπου επίσης ο χώρος της τέχνης έχαιρε ειδικής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και επανακάμπτει τώρα δυναμικά. Αλλά και ως πρώην επιχειρηματίας και …κόρη του πάλαι ποτέ σημαντικού συλλέκτη (με δική του γκαλερί στο Λονδίνο) Ματθαίου Γκραμπόφσκι.

    Και λίγοι το γνωρίζουν: Η Μαρέβα Μητσοτάκη συμμετέχει σε επιτροπή της TATE Modern, στο ΔΣ της Μπιενάλε της Αθήνας, παραμένει μέλος της επιτροπής για τη στήριξη της σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Και το σπίτι της περιστοιχίζεται επίσης από τέχνη.

    Διαβάστε επίσης Αταλάντη Μαρτίνου: Στο Κυκλαδικό και στον Arch αναβαθμίζει τη σύγχρονη τέχνη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ