• Πολιτισμός

    Κλεμμένα αρχαία, ασημένια νομίσματα επέστρεψαν στην Ελλάδα – Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας πίσω τους

    Ασημένιος στατήρας της Λίνδου, 5ος π.Χ. αιώνας (οπίσθια όψη)


    Σπάνια ασημένια νομίσματα, το παλαιότερο του 5ου π.Χ. αιώνα επιστράφηκαν στην Ελλάδα, λίγο πριν να βγουν σε δημοπρασία από οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης.

    Πέντε είναι συνολικά, αυτά τα μοναδικής ομορφιάς και τέχνης νομίσματα, από τα οποία τα τρία είχαν βγει παράνομα φυσικά, από την Ελλάδα και επαναπατρίστηκαν στις 30 του Σεπτεμβρίου από το Μόναχο. Πρόκειται για έναν στατήρα της Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ. και έναν στατήρα της Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου. Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο και από εκεί επέστρεψαν στην Αθήνα, ώστε σήμερα να βρίσκονται ήδη στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο βοήθησε στην ταύτισή τους.

    Ασημένιο οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, 480-460 π.Χ. (οπίσθια όψη)

     

    Ο επαναπατρισμός τους συνδέεται με την εξάρθρωση, τον Οκτώβριο του 2016 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης _είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα τότε_ , που είχε έδρα την Ελλάδα και πλοκάμια σε πολλές άλλες χώρες και σχετιζόταν με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Στα χέρια των εμπλεκομένων σ΄ αυτήν την οργάνωση είχαν κατασχεθεί εντός Ελλάδας 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα. Τον Μάρτιο του 2017 εξάλλου είχαν επαναπατρισθεί από τη Γερμανία 33 αγγεία της Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν προλάβει να εξάγουν παρανόμως από τη χώρα.

    Ασημένιος στατήρα της Ήλιδας, 328 π.Χ. περίπου (εμπρόσθια όψη)

    Χάρη στις πληροφορίες όμως, που αντλήθηκαν από τη δικογραφία της υπόθεσης έγινε δυνατός ο εντοπισμός από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που είχαν διοχετευτεί από την εγκληματική οργάνωση προς πώληση σε οίκους δημοπρασιών με έδρα τη Ζυρίχη και το Μόναχο. Σε συνεργασία έτσι με την Εισαγγελία Εφετών Πατρών έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες ελβετικές και γερμανικές δικαστικές Αρχές, ώστε να παραδοθούν αυτά τα αρχαία που είχαν διακινηθεί παράνομα.

    Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν και η επιστροφή στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 δύο ακόμη αργυρών νομισμάτων από τη Ζυρίχη. Πρόκειται για ένα τετράδραχμο Αθηνών «Νέας Τεχνοτροπίας» με χρονολογία κοπής το 136 π.Χ. και ένα τετράδραχμο Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα νομισματοκοπείου Σιδώνας, με χρονολογία κοπής περί τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Τα δύο αυτά νομίσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

     

    Ασημένιο οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, 480-460 π.Χ. (εμπρόσθια όψη)

     

    Ασημένιος στατήρα της Ήλιδας, 328 π.Χ. περίπου (οπίσθια όψη)

     

     

    Ασημένιος στατήρας της Λίνδου, 5ος π.Χ. αιώνας (εμπρόσθια όψη)Πρόκειται για έναν στατήρα της Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ. και έναν στατήρα της Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου. 

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ