• Πολιτισμός

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σπουδαία δωρεά του μεγάλου συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο συλλέκτης – δωρητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Γρέγου


    «Σήμερα είναι μία πολύ σπουδαία μέρα για την πατρίδα μας, αλλά μία σπουδαία μέρα και για τον παγκόσμιο κόσμο της σύγχρονης τέχνης, καθώς ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοινώνει τη δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της προσωπικής του συλλογής σε τέσσερις δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς. Και όσον αφορά τη συγκεκριμένη δωρεά την οποία έκανε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι η μεγαλύτερη, η οποία έχει γίνει ποτέ σε αυτόν τον οργανισμό».

    Στην έναρξη της ομιλίας του σήμερα το μεσημέρι στο πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, όπου έγινε η τελετή ανακοίνωσης της δωρεάς από τον κ. Δασκαλόπουλο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε με θερμά λόγια την απόφαση του μεγάλου συλλέκτη να δωρίσει 350 έργα του σε μεγάλα μουσεία, με την μερίδα του λέοντος _140_ να αποδίδονται στο ΕΜΣΤ. «Εύχομαι και ελπίζω η πράξη του αυτή να βρει πολλούς μιμητές», είπε όμως επίσης ο Πρωθυπουργός. «Έχουμε πολλούς σημαντικούς συλλέκτες στην πατρίδα μας. Και τους καλώ πραγματικά να παραδειγματιστούν από αυτήν την ενέργεια και να προβληματιστούν για το παρόν και για το μέλλον των συλλογών τους».

    Τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν στην  εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς το κτίριο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου ανήκει στην Βουλή των Ελλήνων και βέβαια ο συλλέκτης.

    Ο συλλέκτης – δωρητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    Τα μουσεία

    Πρόκειται για μία δωρεά, που όχι απλώς ενισχύει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά του δίνει την ώθηση και το πλεονέκτημα, να καθίσταται προνομιακός συνομιλητής σημαντικών ανάλογων κορυφαίων μουσείων διεθνώς,  όπως είπε εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στη σημασία της δωρεάς του συλλέκτη.  «Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δεν δίστασε να παραμερίσει το πάθος του συλλέκτη, προτάσσοντας την θέλησή του για προσφορά στην κοινωνία, στους πολίτες, στους δημιουργούς», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η προσφορά του δεν αφορά μόνον το μουσείο αλλά και την πρωτεύουσα, καθώς ενισχύει εμμέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχομένων πολιτιστικών υπηρεσιών της και φυσικά  όλη τη χώρα, δεδομένου ότι  συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Ελλάδας, και στην διεθνή προώθηση ελλήνων δημιουργών.

    Συγκεκριμένα 350 έργα της συλλογής Δασκαλόπουλου, δημιουργίες 142 καλλιτεχνών δωρίζονται σε μουσεία, που εκτός από το ΕΜΣΤ είναι το Guggenheim και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου, στα οποία αποδίδονται από κοινού 100 έργα και η Tate Gallery του Λονδίνου με 110 έργα. Παρόντες στην εκδήλωση έτσι, εκτός από την διευθύντρια του ΕΜΣΤ κυρία Κατερίνα Γρέγου ήταν και εκπρόσωποι των ξένων ιδρυμάτων: Ο κ. Richard Armstrong, διευθυντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim, η κυρία Madeleine Grynstejn, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου και η δρ. Maria Balshaw διευθύντρια της Tate.

    Οι συνεργασίες

    «Ένα καλειδοσκόπιο συναισθημάτων,  διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής», χαρακτήρισε όμως επίσης ο Πρωθυπουργός τη συλλογή Δασκαλόπουλου. Εκμυστηρευόμενος μάλιστα, ότι έχοντας κάνει στο παρελθόν συζητήσεις με τον συλλέκτη υπήρξε κοινωνός των προβληματισμών για το μέλλον της συλλογής του. «Γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο τον απασχόλησε αυτή η απόφαση, πόσο προβληματίστηκε για τις διαφορετικές επιλογές που είχε και με πόση δυσκολία αλλά και χαρά συνάμα βρίσκεται σήμερα εδώ να ανακοινώσει αυτή τη σημαντική δωρεά. Και λέω δυσκολία, διότι η στιγμή του αποχωρισμού του συλλέκτη-θεματοφύλακα από ένα έργο τέχνης δεν είναι μία εύκολη διαδικασία», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο Πρωθυπουργός σημείωσε, ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες συνεργασίας του με τα τρία ξένα μουσεία, που είναι επίσης αποδέκτες της δωρεάς αλλά ενδεχομένως και επέκτασής του και σε άλλους χώρους. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρόκειται να εκθέσει πολλά από τα έργα της συλλογής του στο Καπνεργοστάσιο, πριν οδεύσουν στα μουσεία του εξωτερικού. «Θα είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας να απολαύσουν τα έργα αυτά πριν βρουν τη μόνιμή τους στέγη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πρώην Καπνεργοστάσιο

     

    Η προσφορά

    «Η τέχνη είναι η πανανθρώπινη γλώσσα της επικοινωνίας. Τα πολιτιστικά αγαθά αποκτούν προστιθέμενη αξία μέσα από την επαφή τους με το κοινό», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη επισημαίνοντας, ότι στις βιομηχανικές κοινωνίες η δημιουργία αξίας συναρτάται με περιορισμούς στην πρόσβαση των πόρων και στην κοινωνία της γνώσης, η παιδεία προϋποθέτει μύηση στην Τέχνη και τον εκδημοκρατισμό του πολιτισμού.

    «Ο συλλέκτης με την προσφορά της προσωπικής συλλογής του σε τέσσερα κορυφαία Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης λειτουργεί ως καταλύτης στον μετασχηματισμό, στην μετάπτωση των ιδιωτικών έργων της Συλλογής Δασκαλόπουλου σε δημόσια αγαθά, προσβάσιμα σε μας και τις επόμενες γενεές», κατέληξε  εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη του υπουργείου Πολιτισμού στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο..

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ομιλία της στο πρώην Καπνεργοστάσιο

    Θεματοφύλακας της τέχνης

    «Η συλλογή δικαιούται και αξίζει να εμπνέει και να συγκινεί όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο», ανέφερε εξάλλου ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος, όπως έχει πει, ένας πίνακας του Ρούμπενς, που είχε δει σε ηλικία μόλις δώδεκα χρονών στην Πινακοθήκη του Μονάχου ήταν το έναυσμα για να αρχίσει η αγάπη του για την τέχνη, που έμελλε να έχει διάρκεια. Το πρώτο έργο που απέκτησε ήταν το «The Painting in the Inner Egg» (1993) της Ρεμπέκα Χορν και έκτοτε στα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια δημιούργησε μία από τις πιο αξιοζήλευτες συλλογές του κόσμου.

     Ο ίδιος όριζε τον εαυτό του ως «θεματοφύλακα της τέχνης» ενώ δήλωνε ότι ο συλλέκτης  οφείλει να βλέπει πέρα από την εποχή του, ώστε και τα έργα του να αποτελέσουν ένα corpus για το μέλλον. Όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με την σπουδαία δωρεά του.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Το ΝΕΟΝ

    Ιδρυτής του ΝΕΟΝ, το 2013, πολιτιστικού και αναπτυξιακού οργανισμού, που φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, έχει υλοποιήσει πράγματι, εικαστικά γεγονότα, που στοχεύουν στην αφύπνιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην επαφή του κοινού με τον σύγχρονο πολιτισμό. Δράσεις μέσα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και μέσα στην πόλη ή σε νησιά, όπως στη Δήλο και τη Μύκονο εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το στόχο. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Board of Trustees του Solomon R. Guggenheim Foundation, Πρόεδρος του Collections Council του Solomon R. Guggenheim Foundation και ενεργό μέλος των συμβουλίων: Board of Trustees του Museum of Contemporary Art, Chicago, Leadership Council του New Museum, Tate International Council και συνιδρυτής του Whitechapel Future Fund. Θεματικές εκθέσεις βασισμένες στη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου έχουν παρουσιαστεί στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου (2010-2011), στο Μουσείο Guggenheim Bilbao (2011) και στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο (2012-2013).

    Το 2014 η διεθνής ένωση επιμελητών ΙCI – INDEPENDENT CURATORS INTERNATIONAL απένειμε στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο το Βραβείο LEO 2014 για τη «συμβολή του στην εξοικείωση ευρύτερων κοινών με τη σύγχρονη τέχνη».  Και το 2018 έλαβε τιμητική διάκριση στο πλαίσιο του Guggenheim International Gala για τη συνολική προσφορά και υποστήριξή του στο χώρο των τεχνών.

    Διαβάστε επίσης

    Τζον Κράξτον: Ελληνική ψυχή για όλη τη ζωή – Στο Μουσείο Μπενάκη



    ΣΧΟΛΙΑ