• Πολιτισμός

    Κέρος: COSMOTE TV και National Geographic λύνουν το μυστήριο του νησιού με ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

    • Βίκυ Βενιού

    To ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV και National Geographic


    Την πρώτη τους συμπαραγωγή παρουσιάζουν την Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, στις 22.00 η COSMOTE TV και το National Geographic.

    H πρώτη μεγάλη συμπαραγωγή, που εντάσσεται στην ενότητα HISTORY της συνδρομητικής τηλεόρασης της COSMOTE TV, έχει τίτλο «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ». Στόχος είναι να αναδείξει τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κέρου και, μέσα από αυτά, να αποκαλύψει τελικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής.

    Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μίας ομάδας ειδικών επιστημόνων, ο αρχαιολόγος  Δρ. Κώστας Πασχαλίδης (Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών), αναλαμβάνει να μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης.

    Στο αρχαιολογικό ταξίδι συμμετέχουν ο Καθηγητής Colin Renfrew και ο Δρ. Michael Boyd, συνδιευθυντές του Keros Project από το Πανεπιστήμιο Cambridge, οι οποίοι ηγούνται της έρευνας στην Κέρο. O Καθηγητής Renfrew, από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, εξερευνητής και μέλος του National Geographic Society, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που βρέθηκαν στην Κέρο, το 1963.

    Ο Δρ. Michael Boyd είναι επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το βασικό αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στο προϊστορικό Αιγαίο – ο ίδιος έχει διεξάγει εργασίες στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο.

    Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο της Κύπρου, όπως η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιοβοτανολογίας και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project, Δρ. Εύη Μαργαρίτη, η οποία, μέσω της μελέτης αρχαίων σπόρων, αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά µε τις δραστηριότητες των κατοίκων της Κέρου.

    Με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών μεθόδων καταγραφής, ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, δημιουργεί την τρισδιάστατη απεικόνιση του μοναδικού αυτού οικισμού, σε όλο του το μεγαλείο.

    Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, η COSMOTE TV διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκαν κάποια πρώτα στοιχεία για όσα ενδιαφέροντα θα παρακολουθήσουμε στο ντοκιμαντέρ ΚΕΡΟΣ. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, φυσικά, ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές, ήρθαν αντιμέτωποι με τα αρχαία ευρήματα, μελέτησαν και είναι σήμερα σε θέση να αποκαλύψουν στον κόσμο όλα όσα ανακάλυψαν για τον αρχαίο πολιτισμό που ζούσε εκεί.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
    • Ο καθηγητής Colin Renfrew, Συνδιευθυντής του Campbridge Keros Project, National Geographic Explorer
    • Δρ. Michael Boyd, Αρχαιολόγος, Συνδιευθυντής του Campbridge Keros Project
    • Δρ. Εύη Μαργαρίτη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου, Υποδιευθύντρια του Campbridge Keros Project
    • Δρ. Γιώργος Αρτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου
    • Δρ. Κώστας Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος, παρουσιαστής – αφηγητής του ντοκιμαντέρ

    Παρόντες στην διαδικτυακή παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ήταν επίσης ο κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, Executive Director της COSMOTE TV, και ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, Country Manager της The Walt Disney Company Greece.

    Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται η ιστορία ενός σημαντικού πολιτισμού των Κυκλάδων, που έζησε στο νησί της Κέρου, αλλά και την βραχονησίδα -σήμερα- του Δασκαλειού, περίπου 4.500 χρόνια πριν.

    Μία ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε, πριν από 60 χρόνια, ένα ταξίδι εξερεύνησης στο κέντρο των Κυκλάδων, στο Αιγαίο, με στόχο την αποκάλυψη ενός μυστηρίου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία για έναν σχεδόν άγνωστο, μέχρι σήμερα, πολιτισμό, που έθεσε τις βάσεις για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

    Όπως μας εξηγούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, Κέρος και Δασκαλειό αποτελούσαν στην αρχαιότητα ένα ενιαίο έδαφος, με το Δασκαλειό να μην είναι μία ξερή βραχονησίδα, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αλλά μία απόλυτα λειτουργική χερσόνησος.

    Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ειδώλια, μεταλλικά εργαλεία, αλλά και τα θεμέλια κτηριακών κατασκευών και να πληροφορηθούμε για τα στοιχεία αυτών, που συνέθεσαν το παζλ και έλυσαν το μυστήριο της αρχαίας ζωής στην Κέρο.

    Μέσα από την πολλά υποσχόμενη συμπαραγωγή της COSMOTE TV και του National Geographic, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα εντυπωσιακά ειδώλια που κατασκεύαζαν οι άνθρωποι της περιόδου, να μάθουμε περισσότερα για την χρησιμότητά τους, αλλά και για την μορφή που είχαν στην αρχαιότητα, στοιχεία τα οποία έρχονται να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τέτοιου είδους αρχαιολογικά ευρήματα.

    Παράλληλα, τα θεμέλια κτηριακών κατασκευών στο έδαφος του Δασκαλειού αποκαλύπτουν ένα δίκτυο από επιβλητικές κατασκευές, μαρμάρινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, μαρτυρώντας τελικά ότι εκεί, πριν από χιλιάδες χρόνια, έζησε ένας από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

    Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Renfew αποκάλυψε ότι, κατόπιν ερευνών, προκύπτει πως η Κέρος αποτέλεσε στην αρχαιότητα κέντρο ολόκληρης της κυκλαδικής κοινωνίας της εποχής. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως την συνδεσιμότητα των κυκλαδικών νησιών, αποκαλύπτοντας ότι υπήρχε ουσιαστικά μία πλήρως ανεπτυγμένη επικοινωνιακή λειτουργία και σύνδεση μεταξύ των επιμέρους νησιών και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

    Παρά τα πενιχρά μέσα μετακίνησης, οι κάτοικοι των νησιών μετακινούνταν διαρκώς, μεταφέροντας παράλληλα μαζί τους αντικείμενα που χρειάζονταν στην καθημερινότητα.

    Ερωτώμενος τι ήταν αυτό που του έκανε περισσότερη εντύπωση αναφορικά με τις ανακαλύψεις, ο κ. Πασχαλίδης, συντονιστής του όλου project, αποκάλυψε ότι, στην πραγματικότητα, πρέπει να διαλύσουμε τις αρχαιολογικές μας βεβαιότητες και να είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι γνωρίζαμε. Ο ίδιος πιστεύει ότι στην περιοχή υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά να απαντηθούν.

    Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Renfew, ο οποίος τόνισε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κέρου αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές του σήμερα. Αυτήν ακριβώς τη σημασία υπογράμμισε και ο κ. Μιχαλάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι πρόθεση της COSMOTE TV ήταν να αναδείξει την συναρπαστική ιστορία της Κέρου σε διεθνές επίπεδο.

    Παράλληλα ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε πως το κυκλαδικό ειδώλιο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτισμό, δηλώνοντας παράλληλα πως η συνεργασία με την COSMOTE TV έκανε πραγματικότητα την επιθυμία του National Geographic για τηλεόραση πολύ υψηλού επιπέδου.

    Ερωτηθείς για το τι άλλο περιμένουμε να δούμε από την COSMOTE TV το επόμενο διάστημα, ο κ. Μιχαλάκης αποκάλυψε ότι, στο πλαίσιο της μυθοπλασίας, μέχρι το τέλος του έτους στις οθόνες των συνδρομητών θα προβληθεί ο δεύτερος κύκλος της αγαπημένης σειράς «Έτερος Εγώ» , ενώ παράλληλα σε διαδικασία παραγωγής βρίσκεται και μία ταινία, της οποίας τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στην Κέρκυρα.

    Σε ό,τι αφορά στην ενότητα HISTORY, ο κ. Μιχαλάκης αποκάλυψε ότι από το νέο έτος, η COSMOTE TV ετοιμάζει μία σειρά από παραγωγές σχετικές με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 2021, που θα φωτίσουν άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές αυτού του κομματιού της ελληνικής ιστορίας.

    Αναφορικά με την πορεία της COSMOTE TV, o κ. Μιχαλάκης τόνισε ότι η streaming πλατφόρμα έχει πλέον περισσότερους από 100.000 συνδρομητές και στόχος είναι ο αριθμός αυτός να ενισχυθεί κι άλλο.

    Από πλευράς National Geographic, ο κ. Ηλιόπουλος αποκάλυψε ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην ανάδειξη του ελλαδικού χώρου ευρύτερα. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστικό χώρο αυτόν της Θήρας, ενώ στις αρχές του 2021 θα παρουσιαστεί και μία ακόμη προβολή για την Ευρώπη, με πρωταγωνίστρια τη χώρα μας.

    Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ» θα προβληθεί την Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου στις 22.00, μέσα από το COSMOTE HISTORY.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ