• Πολιτισμός

    Καύσωνας και στάσεις εργασίας κλείνουν για ώρες την Ακρόπολη

    Η Ακρόπολη με καύσωνα

    Η Ακρόπολη με καύσωνα


    Τετράωρες στάσεις εργασίας από σήμερα έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, όπως αναφέρει «για λόγους προστασίας της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών».

    Οι στάσεις θα πραγματοποιηθούν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση-  από τις 16.00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας (δηλαδή ως τις 8 το βράδυ) σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που λειτουργούν από τις 08.00 π.μ. έως τις 20.00 μ.μ. Επίσης στον Λευκό Πύργο, λόγω παντελούς έλλειψης κλιματισμού.

    Παράλληλα η ΠΕΥΦΑ κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας από τις 13.30 έως τις 15.30 για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, που λειτουργούν με ωράριο 8.30-15.30.

    Τέλος, για τους αρχαιοφύλακες που εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε μουσεία με διπλή βάρδια θα ισχύσει πρόωρη αποχώρηση της πρωινής βάρδιας (13.30),  σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όμως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ.

    Οι στάσεις εργασίας  θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με  τους αρχαιοφύλακες,  λόγω των προβλημάτων «που αντιμετωπίσαμε στους αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης τις προηγούμενες ημέρες».

    Οι ίδιοι αναφέρουν επίσης, ότι «παρά τις εξαιρετικά ακραίες συνθήκες που αντιμετώπισαν όλοι οι αρχαιοφύλακες, με θερμοκρασίες άνω των 45˚C, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, αγνοώντας την επικινδυνότητα του φαινομένου (στην Ακρόπολη είχαμε πάνω από 20 λιποθυμίες επισκεπτών)».

    Από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού πάντως δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση, δεδομένου ότι οι στάσεις εργασίας αφορούν όλη την Ελλάδα.

    Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως αναλόγως της εξέλιξης του φαινομένου του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται, προβαίνει σε αλλαγές του ωραρίου λειτουργίας τόσο της Ακρόπολης όσο και των λοιπόν  αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας .

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

    «Ενδεχόμενη τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων λόγω εκτάκτων καιρικών συνθηκών

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σας ενημερώνει ότι τις επόμενες ημέρες, λόγω επερχόμενων ακραίων θερμοκρασιών, ενδέχεται να τροποποιηθεί το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, κατά τις μεσημβρινές ώρες.

    Σήμερα Πέμπτη, μετά από επικαιροποιημένη ενημέρωση που θα λάβει το Υπουργείο Πολιτισμού από την Ε.Μ.Υ., θα εκδοθεί ανακοίνωση με τις ώρες που θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία.

    Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, από σήμερα Πέμπτη 20/7/2023 έως και την Κυριακή 23/7/2023, έχει εξαγγείλει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 16:00 μέχρι τις 20:00.

    Όσοι προγραμματίζουν να επισκεφθούν κάποιον αρχαιολογικό χώρο κατά τις απογευματινές ώρες, παρακαλούνται να ενημερώνονται τηλεφωνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για πιθανή νέα τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας, λόγω της εξαγγελθείσας στάσης εργασίας.

    Για πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οι επισκέπτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα που αναφέρονται στο link

    Διαβάστε επίσης

    Ακραίως καύσωνας: Μετά τον «Κέρβερο», ο «Χάροντας» απειλεί με νέα ρεκόρ την Ευρώπη

    Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα

    Meteo: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία έως τα τέλη Ιουλίου



    ΣΧΟΛΙΑ